maritbet girişmaritbet
İBB, Haliç’le 3. Havalimanı’nı birbirine bağlıyor!

İBB, Haliç’le 3. Havalimanı’nı birbirine bağlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi demiryolunu canlandırarak şehir merkeziyle 3. Havalimanı'nı birleştirecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım alanındaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Megakentin değerine değer katan 3. Havalimanı'na rahat ulaşım için İBB, gerekli adımları atmaya başladı.

Haliç ile 3. Havalimanı'nın inşa edildiği Karadeniz Sahili'ni birbirine bağlayacak olan dekovil projesi tam 62 kilometre uzunluğunda olacak. Dev projenin hizmet alımı ihalesi 17 Kasım 2014 günü saat 11.30'da yapılacak. Haliç-Kemerburgaz-Karadeniz Sahili güzergahında ilerleyecek olan dekovilin tarihi 100 yıl öncesine dayanıyor.

Saat 11.30'da başlayacak olan ihalenin içeriği ise şöyle;

İstanbul Metropoliten Alanı içerisinde belirlenen yaklaşık 62 km uzunluğundaki ‘Haliç – Kemerburgaz – Karadeniz Sahili (Dekovil) Raylı Sistem Projesi'nin güzergah etütlerinin yapılması, hat bazlı ulaşım etütlerinin yapılması, istasyon yerlerinin tespit edilmesi, , toplu taşımı destekleyici ve turistik işletme senaryolarının belirlenmesi, seçilen güzergahın imar plan tadilatlarının hazırlanması, Mali ve Ekonomik Fizibilite Etütleri hazırlanmasıdır.

İstanbul'un kayıp demiryolu olarak da bilinen ve asıl ismi Kağıthane Demiryolu olan proje, İstanbul'un merkezini 3. Havalimanı'na bağlayacak. 22.1 milyar euroluk ihale bedeliyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran 3. Havalimanı'nın ilk etabı 2017'de IATA uçuş tarife döneminde hizmete girecek. Havalimanının tamamı 2018'de tamamlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan 62 kilometrelik dekovil projesiyle 3. Havalimanı'na ulaşım çok kolay hale gelecek. Üçüncü Havalimanı, Akpınar-Tayakadın-Odayeri-Yeniköy bölgesinin çevresinde, denizin hemen yanında inşa edilecek.

Haliç-Karadeniz Sahra Hattı olarak da bilinen güzergahta, 1914 yılında İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'ne, şehrin kuzeyindeki linyit ocaklarından kömür getiriliyordu. Ancak Birinci Dünya Savaşı döneminde kömür sıkıntısı yaşanması nedeniyle Eyüp ilçesi Ağaçlı köyünde yer alan linyit ocaklarından çıkartılan kömür, yeni dekovil hattıyla santrale ulaştırıldı.

Demiryolu hattı, Silahtarağa'daki santralden başlayarak Kâğıthane Deresi'nin batı kıyısını izleyerek kuzeye doğru ilerliyordu. Göktürk ve Kemerburgaz'dan geçen hat, Kemerburgaz'da 19 + 500 kilometrede iki kola ayrılıyordu. Bir kol yine Kâğıthane Deresi'ni izleyerek Uzunkemer'in altından geçerek Ağaçlı köyünde Karadeniz'le buluşuyordu. Silahtarağa-Ağaçlı bölümünün uzunluğu 43 kilometreydi. Diğer kol ise Belgrad Ormanı'nın içinden geçerek Çiftalan köyünde Karadeniz'e ulaşıyordu. Kemerburgaz'da çatallandığı yerle Çiftalan köyünde son bulduğu noktanın arası 14 kilometreydi. Hattın Karadeniz kıyısına ulaşan her iki ucu da 5 kilometrelik bir ilaveyle birbirine bağlanarak Kemerburgaz'ın kuzeyinde bir ring meydana getiriyordu. Bu hâliyle hattın toplam uzunluğu 62 kilometreydi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

HAVAİST hatlarına yenisi eklendi
  • 07.11.2018 17:32

HAVAİST hatlarına yenisi eklendi

İstanbul Havalimanı'na toplu taşıma hizmeti veren HAVAİST'in sefer saatlerine ge ...

3. Havalimanı'na ulaşım ücretleri ne kadar olacak?
  • 28.09.2018 09:46

3. Havalimanı'na ulaşım ücretleri ne kadar olacak?

Yeni Havalimanı ihalesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketi Otobü ...

İBB, Haliç’le 3. Havalimanı’nı birbirine bağlıyor!
  • 31.10.2014 11:13

İBB, Haliç’le 3. Havalimanı’nı birbirine bağlıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi demiryolunu canlandırarak şehir merkeziyl ...