maritbet girişmaritbet
Hareket Proje, 3 bin tonluk santral taşımasıyla sektör Oscar'ını aldı!

Hareket Proje, 3 bin tonluk santral taşımasıyla sektör Oscar'ını aldı!

Hareket Proje, yarım asırlık bir taşımacılık şirketi. Proje taşımalarında dünyanın saydı şirketlerinden biri. Öyle ki yaz başında 62 günde yaptığı bir taşıma, sektörün oscarına layık görüldü. Şirket, bu taşımayla Türkmenistan'da ağırlığı 3 bin tona yaklaşan dev bir santrali, bin 250 kilometre uzağa götürüp montajım yaparak bu ödülü aldı.

Bazı sektörler, beraberinde ahtapotun kollan gibi yepyeni sektörler yaratıyor, büyük ekosistemlerin oluşmasına öncülük ediyor. İnşaat, gıda gibi bilinen alanların dışında, son yıllarda oluşan bazı sektörler de kendi kollarını yaratarak ekonomiye büyük katma değer yaratıyor. Bilişim bunlardan biri. Organize perakende de öyle. Kuşkusuz ekosistem yaratma konusunda koşar adım ilerleyen sektörlerden biri de enerji. Hareket Proje Taşımacılığı ise bu sektörden beslenen şirketlerden. Şirket öylesine spesifik bir taşıma yapıyor ki, belgesellere konu olacak cinsten. Çok ağır araçlarla uzun konvoylarla ve görenlerin durup bakmadan edemediği sistemlerle dev bir projeyi komple başka bir yere taşıyan, bununla kalmayıp bir de monte eden Hareket Proje Taşımacılığı'nın bu alanda ödülleri bile var. 

ENERJİ SANTRALI TAŞINDI 
 
Türkmenistan'da tam 62 gün süren ve ağırlığı toplamda 3 bin tona yaklaşan yekpare bir enerji santralini tam bin 250 kilometre uzağa götüren Hareket Proje Taşımacılığı, bu taşımayla sektörün oscarı da sayılan uluslararası ESTA Mükemmeliyet Ödülü'nün de sahibi oldu. 
 
Enerjinin yarattığı lojistik çok spesifik bir taşıma türü. Düşünün, enerji yatırımları dev ekipman ve makine parkına ihtiyaç duyuyor. Dev borular, türbinler, makineler sektörün olmazsa olmazlarından. Bu makine parkının nakli de çok özel araç ve sistemlerle gerçekleşiyor. Çok güçlü araçlar, kimi zaman karayolunda özel izinler alınarak, hatta trafik kesilerek yapıyor bu ekipman nâklini. 
 
4 ŞİRKETTEN BİRİ 
 
Dünyada Hollanda, Belçika gibi ülkelerin ağırlığının olduğu bu özel taşıma sektöründe Türkiye'de faaliyet gösteren firma sayısı 4'ii geçmiyor. Hareket Proje Taşımacılığı ve Yüksek Mühendisliği bunlardan biri. 1957 yılında Abdullah Altunkum tarafından İstanbul Küçükyalı'da kumlan şirket, ilk başlarda limanlarda tahmil tahliye (gemilere yükleme ve boşaltma işlemlerinin yapılması) işlerini yaparak sektöre giriş yapmış. İkinci kuşak temsilcisi Ahmet Altunkum ile birlikte ise işin boyutu değişmiş ve daha özel taşıma işlerine yoğunlaşılmış. 2007 yılından sonra proje lojistiğine yönelen şirket, bugün özellikle rüzgar santrallerinin taşınması ve anahtar teslimi montajında pazarda önemli bir yere sahip. Öyle ki şu anda Türkiye'nin 2 bin MW olan rüzgar enerjisi kumlu gücünün 800 MW'ını Hareket gerçekleştirmiş bulunuyor. Devam eden projeler ile birlikte bu rakamın 947 MW'a ulaşacağı belirtiliyor. 
 
CİROYU KATLADI 
 
Şirketin iç pazar kadar uluslararası alanda gerçekleştirdiği çok önemli taşıma projeleri de var. Şirketin genel müdürü Engin Kuzucu, "İş hacmimizin yarısını yurt dışı oluşturuyor. Bu alanda yurt içi kadar yakın coğrafya da tanınmış durumdayız. 2009'da 15 milyon Euro olan ciromuzu 2010'da 18, 2011'de ise 35 milyon Euro'ya çıkarmayı başardık. Bu yıl bu rakamın yüzde 15 daha büyüyerek 40 milyon Euro'yu geçmesini bekliyoruz" diyor. 
 
Şirket, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerinin yanı sıra Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki projelere de hizmet veriyor. 
 
RÜZGAR PATLAYACAK 
 
Önümüzdeki 10 yılda rüzgar enerjisinde tüm dünyada bir patlama yaşanacağı öngörülüyor. Özellikle de Türkiye gibi gelişmesini sürdüren ülkelerde. 2015 sonunda Türkiye'de rüzgar enerjisinde 15 bin MW'a, 2020'de ise 20 bin MW'a ulaşılması bekleniyor. Şu anki Türkiye'nin rüzgar kurulu gücü 2 bin MW, verilen rüzgar lisansı sayısı ise 8 bin MW. Tüm rakamsal veriler, hem yurt dışında hem de yurt içinde rüzgar enerjisi santrallerinde ciddi yatırımlar yapılacağı sonucunu ortaya çıkarıyor. 
 
Rüzgar enerjisindeki bu gelişmelerin türbinlerin taşınması konusunu gündeme getirdiğini söyleyen Kuzucu, "Bu oldukça ciddi bir operasyon. Üstelik işin sadece taşıma kısmı değil, montaj kısmı da çok önemli. Rüzgar enerjisi santrallerine yapılacak yatırımların taşımacılık sektörünü de bu bağlamda en az 500 milyon Euro büyüteceği öngörülüyor. Enerjide özellikle de rüzgar enerjisinde yaşanan gelişmeleri çok önceden gördük ve sırf bu alanda son üç yılda ekipman ve çalışan kadrosuna 25 milyon Euro'luk yatırım yaptık" diye anlatıyor. 
 
2005'ten bugüne kadar 332 adet 805 MW türbin montajı tamamlayan şirket, halen 52 adet 143 MW'lık türbin montajına da devam ediyor. 
 
ANAHTAR TESLİM PROJELER 
 
Şirketin 2011'de rüzgar santralleri ile ilgili işleri tüm iş hacminin yüzde 30'unu oluşturuyor. Rüzgar enerji projelerinin büyük çoğunluğunu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde gerçekleştiren Hareket, son iki projelerini ise Tokat ve Amasya da tamamlamış. 2010'da rüzgar santrallerine yönelik 17 milyon Euro, 2011'de ise 4 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını söyleyen Kuzucu, şöyle devam ediyor: "Bu yatırımlar ile 2010 yılı başında 180 olan çalışan sayımız geçen yıl 270'e yükseldi. Bununla aynı anda altı rüzgar enerji santralinin ayrı ayrı yerlerde çalışmasını yapabiliyoruz." 
 
KORELİLERİN TERCİHİ OLDU 
 
Alman rüzgar türbini üreticisi Nordex'in Türkiye'deki iş ortağı olan Hareket; yıl sonuna kadar Çatalca'da 14, Hatay'da 4, Kapdağı'nda 17 türbinlik santral yatırımını tamamlamak için çalışıyor. Azerbaycan ve Kuzey Irakta da petrol platformları inşaatına yönelik projeler yürüttüklerini ifade eden Kuzucu, şunları anlatıyor: "Enerji ekipmanları dışında fabrika taşımaları da yapıyoruz. Ayrıca Marmaray'ın vagonlarını da biz taşıdık. Dünyada bu tür taşıma işlerinden birkaç büyük şirket var. Biz bunların büyüklük bakımında sekizde biri kadarız. Yurt dışında Türk müteahhitlerinden çok destek gördük. Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde onlar sayesinde bağlantı kurduk. Özellikle Ortadoğu ve Rusya'da faaliyet gösteren Hyundai ve Samsung gibi Koreli şirketlerin tercihi olmayı başardık." 
 
Özlem Bay Yılmaz/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hareket Proje'den 1915 Çanakkale Köprüsü'ne imza!
  • 18.03.2022 16:33

Hareket Proje'den 1915 Çanakkale Köprüsü'ne imza!

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, köprünün ayak temellerini yüklem ...

Türkler, Türkmenistan’ı baştan aşağı yeniliyor!
  • 17.04.2017 08:43

Türkler, Türkmenistan’ı baştan aşağı yeniliyor!

Türkler, Türkmenistan'da görkemli binalar, enerji santralleri, kültür ve spor me ...

Türkmenistan, bağımsızlığının 25. yılını kutladı
  • 27.10.2016 14:00

Türkmenistan, bağımsızlığının 25. yılını kutladı

Enerji zengini Türkmenistan, bu yıl bağımsızlığının 25. yılı için geniş kapsamlı ...

Aşkabat'ta yeni uluslararası havaalanı kompleksi açıldı
  • 17.09.2016 13:57

Aşkabat'ta yeni uluslararası havaalanı kompleksi açıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Aşkabat'ta yeni uluslararası havaalanı kompleksinin ...

Aşkabat'ta Yaşlılar Konseyi’nin oturumu başladı
  • 14.09.2016 15:00

Aşkabat'ta Yaşlılar Konseyi’nin oturumu başladı

Türkmenistan’nın başkenti Aşkabat'ta Yaşlılar Konseyi çalışmalarına başladı. ...

Türkmenistan’da yeni anayasal kanun kabul edildi
  • 14.09.2016 14:57

Türkmenistan’da yeni anayasal kanun kabul edildi

Türkmenistan’da devletin anayasasının yeni halini onaylayan anayasal kanun kabul ...