maritbet girişmaritbet
Hamitabat Santrali'ne 520 milyon euro yatırım!

Hamitabat Santrali'ne 520 milyon euro yatırım!

Türkiye’nin en eski doğalgaz çevrim santrali olma özelliğini taşıyan Hamitabat Santrali’nin temeli atıldı.

Limak Holding ile InfraMed'in Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali Yenileme Projesi kapsamında 30 yıllık santral baştan aşağı yenilenecek. Santralde sağlanan verimlilik artışı sayesinde Türkiye'nin yılda 600 milyon metreküp civarında daha az doğalgaz ithal etmesi amaçlanıyor. Santralin verimlilik oranını yüzde 38'den 62'ye çıkaracak olan proje ile ses emisyonu yüzde 15 azalacak. Su sarfiyatı ise 350 bin tondan 170 bin tona inecek.

Bugün gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Limak Holding'in Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali Yeni Yatırımı Kredi Sözleşmesi imza ve temel atma törenine telekonferansla bağlandı.

Çeşitli illerde son bir haftada yapılan elektrik üretim santrali açılışlarının toplam yatırım değerinin, 2 milyar 100 milyon dolar olduğunu ifade eden Yıldız, buna, Sivas, Çanakkale, İzmir ve Aydın'da açılan santralleri örnek gösterdi. 

Süresi dolan tesisler yenilenecek!

Yıldız, "Sene 1902; Türkiye'de ilk elektrik üretimi başlıyor. Sene 2002; 31 bin 800 megavatlık ilk yüzyıl içerisinde Türkiye'de kurulu güç tesis ediliyor. Bu ülkenin idaresine konan irade son 12 yılda, hükümetlerimizi zamanında takribi 39 bin megavatlık yeni kurulu güç tesis etti. İlk yüz yıldakinden daha fazlasını son on iki yılda tesis ettik" ifadelerini kullandı.

Dünyada yıllık yapılması gereken 2 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 60'ının, ömrünü tamamlamış tesislerin yenilenmesiyle ilgili olduğuna dikkati çeken Yıldız, Türkiye'deki elektrik yatırımlarının da süresi dolan tesisleri yenileyeceğini bildirdi.

"Otuz yıllık santral baştan aşağı yenilenecek"

Limak Enerji Üst Düzey Yöneticisi Birol Ergüven, törenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamitabat Termik Santrali'ne yaklaşık 520 bin avroluk yatırım yapılacağını söyledi.

Ergüven, santralin Türkiye'nin arz güvenliğine ciddi katkısı sağlayacağına işaret etti. 

Santralin yenilenmesi için çalıştıklarını dile getiren Ergüven, ''Hamitabat Termik Santrali'miz, Türkiye'nin en eski ve en büyük santrallerden biri. Bugün Hamitabat Termik Santrali'nin doğuşunun günü. Otuz yıllık bu santral tamamen baştan aşağı yenilenecek" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hamitabat Santrali'ne 520 milyon euro yatırım!
  • 27.05.2015 16:50

Hamitabat Santrali'ne 520 milyon euro yatırım!

Türkiye’nin en eski doğalgaz çevrim santrali olma özelliğini taşıyan Hamitabat S ...

Hamitabat Santrali’nin talip sayısı 7'ye çıktı!
  • 31.01.2013 09:14

Hamitabat Santrali’nin talip sayısı 7'ye çıktı!

Eylül 2012'den bu yana üç kez süre uzatımına gidilen Hamitabat Santrali özelleşt ...

ÖİB, Hamitabat Santrali için son teklif tarihini 14 Ocak 2013’e uzattı!
  • 22.11.2012 16:48

ÖİB, Hamitabat Santrali için son teklif tarihini 14 Ocak 2013’e uzattı!

Hamitabat Santrali'nin özelleştirilmesinde 22 Kasım 2012 (bugün) olan son teklif ...