maritbet girişmaritbet
Habom’un açılışıyla Türk ulaştırma sektöründe yeşil dönem başladı

Habom’un açılışıyla Türk ulaştırma sektöründe yeşil dönem başladı

Türkiye’yi Bölgesel Merkez Yapacak Habom, Altensis ile çevre dostu oluyor

Türkiye'yi uçak bakımında bölgesel merkez yapması planlanan Habom'un açılışıyla Türk ulaştırma sektörü yeşil döneme geçiş yaptı. Altensis'in danışmanlık yaptığı proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasına aday sayılı projeler arasında gösteriliyor. AVEA Ümraniye Teknoloji Merkezi'nin de LEED Gold sertifikası almasına rehberlik eden Altensis, Türkiye'de bu tür büyük projelerin çevre dostu anlayış açısından sembol ve örnek olduğunu belirtiyor

Hava ulaşımında dünya merkezi haline dönüşen Türkiye,  geçtiğimiz günlerde uçak bakım alanında bölgesel merkez haline gelecek olan dev bir tesise kavuştu.  THY Teknik tarafından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaptırılan HABOM projesinin hayata geçmesiyle birlikte aynı zamanda Türk ulaştırma sektörü çevre dostu yeşil bir döneme geçiş yaptı. 

Altensis'in yeşil bina danışmanlığını yaptığı proje tüm dünyada bu kategoride çevre dostu LEED sertifikasına aday ilk proje olurken ileri çevre dostu bina sistemleri ile konusunda öncü ve örnek bir proje haline geldi.

İleri çevre dostu bina sistemleri kullanıldı

Altensis Kurucu Ortağı Berkay Somalı yaklaşık 400 bin metrekarelik kapalı alana sahip proje bünyesinde trijenesrayon, Türkiye'nin en büyük toprak kaynaklı ısı pompası, yağmur suyu ve gri su geri kazanımı gibi ileri çevre dostu bina sistemleri kullanıldığına dikkat çekti.

Türk Motor Merkezi'ne Leed Altın Sertifikası

Türkiye'de bir başka ulaştırma yatırımının daha çevrecilik konusunda örnek olduğunu hatırlatan Berkay Somalı, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt & Whitney'in ortaklığı ile İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda kurulan Türk Motor Merkezi'nin LEED “Altın” sertifikası ile ödüllendirildiğini belirtti.  

2010 Yılı Ocak ayında faaliyete geçen Türk Motor Merkezi, ABD merkezli Yeşil Bina Konseyi'nin Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik standartlarına göre çevreye duyarlı konseptte inşa edilmişti. LEED sürecinin Altensis tarafından yönetildiği proje için yapılan değerlendirme çalışmaları sonucunda Türk Motor Merkezi, 29 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye'de altın çevre dostu bina sertifikasını almaya hak kazanan ikinci şirket oldu.
Altensis Kurucu Ortağı Berkay Somalı, yeşil bina konsepti ile inşa edilen, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin en üst düzeyde alındığı, gelecekten izler taşıyan bir motor merkezinin bu özelliğinin uluslararası kuruluşlar tarafından tescillenmesinin önemine dikkat çekti.

Kamu yatırımlarının aslan payında çevreci izler

Türkiye'de kamu yatırımlarında aslan payını alan ulaştırma ve iletişimdeki bu tür büyük projelerin çevre dostu vasıflar taşımasının çevre dostu anlayışın yaygınlaşması açısından sembol ve örnek olduğunu anlatan Somalı, bu tür çevre dostu yatırımların sayısının artması gerektiğini, bu süreçte Altensis olarak kendilerinin de üzerlerine düşeni yapmaya kararlı olduklarını açıkladı.
 
2008 yılından bu yana çevre dostu bina danışmanlık hizmeti veren Altensis'in bugün özelde ve kamuda bir çok projeye rehberlik ettiğini anlatan Berkay Somalı, bunlardan birinin de yine yakın zamanlarda sertifikası alınan Avea Ümraniye Teknoloji Merkezi olduğunu açıkladı. AVEA Ümraniye Teknoloji Merkezi LEED for Existing Buildings: Operation & Maintenance kategorisinde Altın (Gold) seviye sertifikasyon ile ödüllendirildi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?
  • 17.04.2021 13:44

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecine dair önemli aç ...

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!
  • 03.04.2021 09:42

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, atıkların geri dönüşümünü de içeren bir ...

"Yeni reform paketi ekonomide yeşil dönüşüme işaret ediyor"
  • 25.03.2021 11:18

"Yeni reform paketi ekonomide yeşil dönüşüme işaret ediyor"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, yeşil organize sanayi bölgelerinin çevr ...

“Yeşil kentler için otoparklara dikkat!”
  • 23.03.2021 10:54

“Yeşil kentler için otoparklara dikkat!”

Kalabalık kentlerin otopark sorununu çözmeye yönelik Yeni Otopark Yönetmeliği 31 ...