maritbet girişmaritbet
"Yeni reform paketi ekonomide yeşil dönüşüme işaret ediyor"

"Yeni reform paketi ekonomide yeşil dönüşüme işaret ediyor"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, yeşil organize sanayi bölgelerinin çevre dostu yeşil bina hareketine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

Yeni açıklanan ekonomi reform paketinde, salgın sonrası ekonominin güçlendirilmesine ilişkin tedbirler arasında ekonomide yeşil dönüşümü teşvik eden adımlar da bulunuyor. Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı, yeşil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirilmesi, enerji verimliliğini artırmaya dönük ve uluslararası yeşil finansmandan Türkiye'nin alacağı payın artırılmasına ilişkin çalışmalar gibi maddelerin Türkiye'deki çevre dostu yeşil bina ve sürdürülebilirlik hareketine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısa bir süre önce açıklanan ve detayları Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde belirtilen yeni ekonomi reform paketi, salgın sonrası ekonominin güçlendirilmesine ilişkin tedbirleri içeriyor. Sözkonusu tedbirler arasında yeşil organize sanayi bölgeleri, yeşil finansmana yönelik projeler ve elektrikli araçlar gibi çevre dostu uygulamalar da bulunuyor.

Yeşil hareket sanayinin kalbine giriyor

Ekonomik reform paketini değerlendiren Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı, ekonominin ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir yapıya kavuşmasını hedefleyen pakette, ekonomide yeşil dönüşümü teşvik eden adımların da yer almasının sevindirici olduğunu söyledi. Dr. Emre Ilıcalı, “Pakette bu bölüme ilişkin 3 ayrı maddenin yer alması, Altensis olarak yıllardır mücadelesini verdiğimiz konuların giderek gündemde daha üst sıralara geldiğini göstermesi açısından heyecan verici. Örneğin; yeşil binalar gibi. Pakette enerjisini kendi karşılayan ve kaynak verimliliği yüksek yeşil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirileceğinden bahsediliyor. Yeşil hareket sanayinin kalbine giriyor. Sanayi bölgeleri kentler için önemli yatırımlar. Sanayinin etkinliğini artırmak kadar, kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla sanayi tesislerini bir araya toplayan bu bölgelerin çevre dostu yatırımlarla hayata geçmesi, enerji tasarrufu ve kentin hava kalitesi gibi birçok yararı beraberinde getirecektir. Bugüne kadar birçok sanayi tesisi yeşil bina yatırımı gerçekleştirdi. Ama sanayide bunun daha yaygın sonuçlar vermesi, elbette sanayi bölgeleri gibi daha büyük yatırımların bu anlayışla gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.

Yeni ekonomi reform paketine göre, Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hazırlanarak, yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ekosistem güçlendirilecek ve uluslararası yeşil finansmandan Türkiye'nin alacağı payın artırılması için çalışmalar yürütülecek. Ayrıca pakette, elektrikli araç şarj altyapısının hayata geçirileceği ve toplu taşıma filolarında ve hizmet araçlarında elektrikli araçların kullanılmasının teşvik edileceği belirtiliyor.

“Elektrikli araçların hızlı gelişimi, devlet filolarının desteğine bağlı”

Dr. Emre Ilıcalı, “Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen ve fosil yakıtlı araçlara göre çevreye daha az karbon salımı gerçekleştiren elektrikli araçların teşvik edilmesi için devletin bu konuyu sadece özel sektörün tercihine bırakmaması gerekir. Elektrikli araçların hızlı gelişim ve yaygınlaşması açısından devletin kendi araç filolarına ve toplu taşımaya bu modeli entegre etmesi şarttır. Salgın sonrası dönemde bunun gerçekleşeceğini görmek, hem ekonomik kaynaklar hem çevre kaynakları açısından umut verici” dedi.  Yeni üretilecek yerli araçların da elektrikli olması gerektiğinin altını çizen Dr. Ilıcalı, elektrikli araçlara yönelik mevzuatın geliştirilmesi gerektiğini, bunun için de teknoloji transferi gerekse de bu konuda farkındalığın artmasının çok önemli olduğunu vurguladı.  Aynı çerçevede elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasına yönelik yasal alt yapının tamamlanacağını da belirten Dr.Emre Ilıcalı,  paketin yeşil dönüşüme ilişkin önemli bir maddesinin de Enerji Verimliliği Kanunu'nda yapılacak değişiklik olduğunu söyledi.

Enerji verimliliği teşvikleri genişliyor

Buna göre binalar ile tarım ve hizmet sektörlerinin de enerji verimliliği destekleri kapsamına alındığına işaret eden Dr. Emre Ilıcalı, “Binalarda enerji verimliliği yönetmeliğine rağmen halen birçok binada enerji kimlik verimliliğine yönelik uygulamalarda ve enerji kimlik belgesi gibi gerekliliklere yeterinde önem verilmemektedir.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?
  • 17.04.2021 13:44

Deprem için kentsel dönüşüm ama nasıl?

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, kentsel dönüşüm sürecine dair önemli aç ...

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!
  • 03.04.2021 09:42

Atık geri dönüşümünü içeren yıkım yönetmeliği geliyor!

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, atıkların geri dönüşümünü de içeren bir ...