maritbet girişmaritbet
Filyos Limanı'nın açılışı 4 Haziran'da yapılacak!

Filyos Limanı'nın açılışı 4 Haziran'da yapılacak!

2 milyar 226 milyon liraya mal olan Türkiye'nin üçüncü en büyük limanı olan Filyos Limanı, cuma günü hizmete açılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü Fatih sondaj gemisinin geçtiğimiz yıl keşfettiği 405 milyar metreküplük doğalgazın karaya çıkarılacağı adres olan Zonguldak'taki Filyos Limanı'nı hizmete açacak. 2 milyar 226 milyon liraya mal olan Türkiye'nin üçüncü en büyük limanı Filyos, uluslararası deniz ticaretinde önemli bir rol üstlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı gün şuan Karadeniz'de kuyu tamamlama görevinde bulunan Kanuni Sondaj Gemisi ile de bağlantı kuracak. Fatih'in daha önce açtığı Türkali-2 kuyusunda testlerini sürdüren Kanuni, Fatih tarafından daha önce kazılan 3 bölgede kuyu testlerini gerçekleştirecek.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sondaj ve limandaki çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere gideceği Zonguldak'ta Türkiye'nin enerji yolculuğunda mihenk taşı olacak iki yeni gelişmeyi de kamuoyuna açıklayacak.

FİLYOS LİMANI HİZMETE AÇILIYOR

Sultan 2. Abdülhamid tarafından gemilerin yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası ticaret ve sanayi alanı oluşturulması için Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde liman ve endüstri bölgelerinden oluşan proje geliştirilirken, bu proje 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yatırım programına alındı. 6 milyon metrekarelik alan 2015 yılında Filyos Endüstri Bölgesi ilan edildi. İnşaatı 2016 yılında başlayan Filyos Limanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cuma günü hizmete açıldığında Türkiye'nin 3'üncü büyük limanı olacak. Aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası deniz ticaretinde de önemli konumda bulunacak.

DOĞALGAZ ARAMALARININ MERKEZİ KONUMUNDA

Filyos Limanı'nın önemi, Karadeniz'deki doğal gaz rezerviyle de daha da arttı. 2 bin 450 metre mendirek, 3 bin metre rıhtım boyu, 19 metrelik draftı ve 25 milyon ton kapasitesi bulunan Filyos Limanı, bir anda doğal gaz aramalarının merkezi konumuna geldi.

Limanın ilk konuğu geçtiğimiz yıl Fatih sondaj gemisi olurken, Fatih, doğal gaz çalışmaları öncesi 30 Haziran 2020'de Filyos'a geldi ancak sondaj öncesi son hazırlıkları nedeniyle limana girmedi. Fatih'in Zonguldak'ın 175 kilometre açığında bulduğu 405 milyar metreküp doğal gaz rezervinin ardından ise limanda hummalı bir çalışma başladı. Fatih sondaj gemisinin tüm ihtiyaçları Filyos Limanı'ndan karşılandı. Limanda rafineri kurmak için de faaliyetler sürüyor.

TPAO LİMANA KURDUĞU ÜSSÜ GENİŞLETİYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), sondaj gemilerinin lojistik ve ikmal faaliyetlerini gerçekleştirmek için limana üs kurdu. Limanın sol giriş kısmında çalışmalarını sürdüren TPAO, doğal gaz rezervinin karaya çıkarılması konusundaki planlamaları dahilinde limandaki çalışma alanını genişletiyor. Karadeniz gazı 2023 yılında vatandaşın hanesine ulaşmadan önce Filyos limanında TPAO'nun rafinesine ulaşacak.

KANUNİ İLE BAĞLANTI KURULACAK

Dünyayı titreten Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın adını taşıyan Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi Kanuni, Karadeniz'de görevine devam ederken, Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan gemi ile de bağlantı kurarak çalışmalar hakkında bilgi alacak. 2012 yılında Güney Kore'de Sertao ismiyle üretimi tamamlandıktan sonra 2020 yılına kadar Brezilya'da enerji firması Petrobras tarafından kullanılan Kanuni, ardından Türkiye tarafından satın alınarak donanımı güncellendi. 11 bin 400 metre derinliğe inebilen ve 3 bin metrede sondaj açabilme kapasitesine sahip olan Kanuni, altıncı nesil ultra deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor. Kanuni daha önce ilk görev yeri olan ve Fatih Sondaj gemisi tarafından kazılan Türkali'ye ulaşarak kuyu tamamlama görevine başlamıştı. Kanuni, Fatih tarafından daha önce kazılan 3 kuyuda kuyu testlerini tamamlayacak. Bölgede Kanuni ve Fatih tarafından 30-40 kuyu açılması planlanıyor.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"
  • 23.08.2023 11:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteah ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."
  • 10.08.2023 16:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerimiz hem güzelleşecek hem depreme hazırlıklı hale gelecek."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş Kentsel Dönüşüm Toplu Temel At ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz
  • 29.03.2023 15:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektrikte yüzde 15 indirime gidiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nisan ayından itibaren elektrikte tüm abone ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi
  • 20.03.2023 09:26

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedelerle bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Peyderpey inşaat çalışmalarına yönelik teme ...

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek
  • 16.03.2023 09:56

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi Ankara'da düzenlenecek

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip E ...