maritbet girişmaritbet
Eurasia Shop Design Fuarı ile perakende mağazası tasarımı yeniden gündemde!

Eurasia Shop Design Fuarı ile perakende mağazası tasarımı yeniden gündemde!

CNR EXPO Genel Müdürü Gürkan Sekmen, Eurasia Shop Design Fuarını ve Türk perakende sektörünün daha yakından takip etmesi gereken güncel mağaza tasarımı yaklaşımlarını anlattı

 

Avrupalı ve Orta Doğulu yatırımcıları mıknatıs gibi çeken Türkiye, perakende ve mağazacılık alanında bölgesinin yıldızı olma yolunda ilerliyor. Güncel teknolojilerle birlikte  ilerleyen tasarım ve pazarlama kültürü, perakende sektörünü her geçen gün daha derin bir dönüşüme sürüklüyor. Bu dönüşüme rehberlik etmeyi hedefleyen organizasyonlardan biri 28-31 Mart 2013 tarihleri arasında CNR EXPO'nun salonlarında gerçekleşecek. Mağaza tasarımı, market donanımları ve teknolojileri alanındaki son yeniliklerin sergileneceği Eurasia Shop Design Fuarında, perakende ve tasarım arasındaki ilişki masaya yatırılacak.
 
Hizmet sağlayıcılarla karar vericileri biraraya getirecek olan fuar, yurtiçinden ve yurtdışdan 250 firmanın katılımını, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan 15 bin profesyonelin ziyaretini hedefliyor. 
 
CNR EXPO Genel Müdürü Gürkan Sekmen'le Eurasia Shop Design Fuarını ve Türk perakende sektörünün daha yakından takip etmesi gereken güncel mağaza tasarımı yaklaşımlarını konuştuk. 
 
Mağaza tasarımının, hizmet kalitesi algısında önemli bir payı var. Sizce perakendeciler bu konuda yeteri kadar bilinçli mi?
 
Bilinçli olduğunu söyleyemem. Bütünleşik bir tasarımın, marka algısının oturmasında büyük bir yeri var. Ama biz Türklerin marka yaratma konusunda hala alacak çok yolumuz var. Maliyet baskısıyla estetik ve tasarımsal kaygılar geri planda kalıyor. Gözümüzü kapatıp girdiğimizde hangi market ya da mağazada olduğunuzu anlayabileceğimiz kaç markamız var? Mesela bir Sephora mağazasında olduğunuzu gözünüzü açtığınızda  anlarsınız. Aynı şeyi kaç Türk market ya da mağazası için söyleyebilirsiniz?
 
Bu dönemde mağaza tasarımına yönelik yeni yaklaşımlardan hangileri tercih ediliyor? Fonksiyonellik mi yoksa tasarım mı ön planda?  
 
Bence fonksiyonelliği asla göz ardı etmeyen ama müşteriye de “harca ve git” demeyen, mağazada kalma süresini uzatacak ve onu onure edecek tasarımlar ön planda. Aslında tasarımsal kaygılarla fonksiyonellik el ele gitmeli. Sadece tasarım odaklı füturistik bir mağaza nasıl ticari olarak fiyasko olabiliyorsa, aynı şekilde pazar yeri algısı yaratabilecek salt fonksiyonellik de marka algısını baltalıyor.
 
Çevreci tasarımların popülerliği artıyor mu?
 
Şu anda çevresel kaygılar halen kimsenin gündeminde üst sıralarda değil.
 
Mağaza tasarımının ve etkili raf organizasyonunun reklama ve satışa ne ölçüde katkısı var?
 
Katkıları şüphesiz. Bu konuda üreticiler her gün yeni gelişen ürünlere daha iyi display malzemeleri tasarlıyorlar. Artık örneğin eskinin tüplü televizyonlarının sergilenmesiyle günümüzün panel televizyonlarının sergilenmesi aynı değil. Dolayısıyla display tasarımı, ürünlere göre kendini revize etmeli ve üzerinde sergilenen ürünü cazip hale getirmeyi bilmeli. Kadınlar ütü alırken tabanını görmek isterler, çamaşır makinesinin de kontrol panelini. Teşhir elemanları dolayısıyla hem fonksiyonel hem estetik hem de ticari olmalı. Bu dengeyi yakalayan perakendeciler tasarımı bir satış argümanı olarak kullanmayı başarıyorlar.
 
 Türkiye'de ödüllü mağaza tasarımcıları ve önemli üreticiler var. Bu profesyonelliği mağazalarda neden yeterince göremiyoruz? Eğitimli kadrolar mı eksik?
 
Bu konuda hem vizyon eksikliği var hem de maliyet baskısı... Türk perakendeciliği operasyonel etkinlik, yatırımcılık, finansman konularında çok yol kat etti. Ama insan kaynakları yönetimi ve tasarım konseptleri yaratma konusunda daha çok yolu var. Türkiye insan kaynakları cenneti ancak patronlar akıl satın almayı halen zül görüyor. Doğru insanı bulup, geliştirip, motive edip elinde tutmayı beceremiyor. Kısa vadedeki nakit akışını orta ve uzun vadedeki marka imajına yeğliyor. Bu nedenle tasarıma ve tasarımcıya yatırım yapmıyor.
 
Türkiye'de fuarcılık olumsuz yönde mi ilerliyor? Sektörlerdeki parçalanmış görüntünün ve benzer organizasyonların çokluğunun sebebi nedir?
 
Fuarcılık dünya ticaret yollarının aktığı yöne gidiyor.. Dünya ticaret yollarının batıdan doğuya döndüğü bu ortamda,  Türkiye de   fuarcılığın bölgesel ve uluslar arası yıldızı olma yönünde hızla ilerliyor. Türkiye'ye gelen yabancı fuar şirketlerindeki yüksek artıştan da bunu rahatlıkla görebiliriz. Ancak her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bir konsolidasyon yaşanacak. Birçok benzer organizasyon yerine bölgesel büyük fuarlar ortaya çıkacak.
 
Eurasia Shop Design fuarı perakendeciye nasıl bir bilinç kazandırmayı hedefliyor?
 
Bu fuarda sektörün ortak aklını buluşturmak, bölgesel fırsatları tedarikçilerimizin ayağına getirmek ve müşterileri tasarım olgusunda bilinçlendirmek gibi hedeflerimiz var. Türk perakendesi 270 milyar dolara ulaşırken ülkemizde mağaza ve market donanımları alanında uluslararası büyük bir fuar yaratmak CNR' ın önemli bir vizyonu. Biz özellikle Türkiye'nin büyüdüğü ve iddialı olduğu sektörlerde ülkemize ait güçlü fuarlar yaratmak istiyoruz. Sektör temsilcilerinin başka ülkelerdeki fuarlara gitmek yerine kendi fuarlarına ev sahipliği yapmalarını istiyoruz. Aslında bunun için de tarih ve talih bizden yana...  Çünkü hem Ortadoğu, Kuzey Afrika hem de Avrupa  birçok sebepten dolayı Türkiye'ye gelmeye can atıyor.
 
Eurasia Shop Design'da 2012'de katılımcıları ne gibi yenilikler bekliyor?
 
Eurasia Shop Design fuarı için sektörden büyük bir destek alıyoruz. Fuarın tüm büyük aktörleri, fuarımızın hem fikir babası hem de katılımcısı... Dolayısıyla fuara çok iddialı hazırlanan bir çok firmamız var.  Yeni ürün gruplarının lansmanını fuarımızda yapacak olanlar ve Türkiye pazarına yeni girecek olan markalar var. Fuar ticari bir platform olmanın yanında, çeşitli seminer ve etkinlikleriyle söyleyecek çok sözü olduğunu kanıtlayacak.
 
Can ULUDAĞ/Retail News

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...