maritbet girişmaritbet
Erol Efendioğlu ‘Türkiye’nin mermeri yurtdışında blok olarak da değer kazandı’

Erol Efendioğlu ‘Türkiye’nin mermeri yurtdışında blok olarak da değer kazandı’

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, Türkiye'nin blok olarak yurtdışına gönderdiği mermeri işlenmiş olarak yeniden ithal ettiği yönündeki iddiaları yalanladı

Dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40'ına sahip olduğu tahmin edilen Türkiye'de mermerin ağırlıklı blok halde ihraç edilmesi iç piyasada tartışmaya sebep oldu. Mermer üreticileri, mermerin blok halde Çin başta olmak üzere Hindistan ve İtalya'ya ihraç edilmesiyle işlenmiş mermerin ithalatına zorunlu bırakıldıklarını ileri sürerken, Maden-Mermer Üreticileri ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu da, Çin ihracatı ile Türkiye mermerinin blok halde de katma değer kazandığına, günümüzde altın kadar değerli görüldüğüne dikkati çekti. Efendioğlu, mermerin yalnızca işlem fazlasını ihraç ettiklerini bildirerek, Bursa Orhaneli'ye kurulacak olan 30 fabrikalık, 5 bin kişiye istihdam sağlayacak Maden OSB ile mermeri daha fazlasını işleme imkanı bulacaklarını söyledi. Türkiye'deki mermer işleme tesislerinin ülkede çıkan mermer rezervlerinin yalnızca yüzde 15'ini işleme gücü bulunduğunu kaydeden Efendioğlu, maden üreticilerinin iddialarına sert tepki gösterdi. Efendioğlu, sektörün birtakım propagandalarla lekelenmeye çalışıldığını ileri sürerek, "Türkiye mermer işleme tesisi yetersizliği sebebiyle mermeri blok halde ihraç etmek zorunda kaldı. Kaldı ki Çin, Türkiye'den aldığı blok mermerin yüzde 95'ini kendi içinde kullanıyor. Dolayısıyla Türkiye'den ithal ettiği mermeri işleyip yeniden bize satması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Efendioğlu, 'Türkiye mermerini yurtdışına işlenmiş olarak değil de, blok olarak gönderiyor. Mermeri işlenmiş olarak da ithal ediyor' yönlü iddiaların tamamen yalan olduğunu kaydederek, "Bu bir şehir efsanesidir ve maalesef herkesi buna inandırdılar. Gerçek şu ki; mermer üreticileri olarak biz, elimizdeki tüm mermeri blok halde göndermiyoruz. İşleme kapasitemizin üzerinde olan mermeri blok halinde göndermek zorunda kalıyoruz. Şu an çıkardığımız bloğun tümünü işleme şansımız sıfır. Toplamda 8 milyon ton mermer ihraç ediyoruz. Bunun yalnızca 2 milyon tonunu işleyebilecek fabrika gücümüz var. 6 milyon ton mermeri blok göndermek zorunda kalıyoruz. Hedefimiz Bursa Orhaneli'ne Maden OSB kurarak bu sorunu ortadan kaldırmak" dedi. Efendioğlu, blok mermer ihracatının ağırlıklı Çin, Hindistan ve İtalya'ya; işlenmiş mermeri de Amerika, Kanada, Rusya, Kore, Singapur, Avustralya, Japonya, İngiltere, Avrupa ve Arap ülkeleri yoğunlukta olmak üzere 176 ülkeye yapıldığını açıkladı.

Çin'in Türkiye'den blok alması ile iç pazardaki mermer bloklarının değer kazandığının altını çizen Erol Efendioğlu, "Çin'e mermer ihracatının başlaması ile blok mermerin metreküp bedeli 300 TL'den bin 200 TL'ye çıktı. Çin'in ihracat müşterimiz olması ile değerli görülmeyen blok mermer değer kazandı. Mermer bloğunun değer kazanması ile şahsi menfaat ve çıkarların zedelenmesi nedeniyle başka oyunlar gözetildi. Türkiye'de çıkarılan mermerin tamamının blok olarak ihraç edildiğine yönelik çirkin propagandalar yapıldı. Üst yöneticiler de buna inandırıldı. Bu iddiaların hiçbirini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Kamu kurumları ucuz granit ithal ediyor
Türkiye'nin mermer ithalat girdisinin ise, mevcut ihtiyacın yüzde 5'ini geçmediğini bildiren Efendioğlu, "Çin'den mermer ithal edenler ağırlıklı kamu kurumları. Kamu kuruluşlarında kullanılmak üzere özellikle Çin'den granit ithal ediliyor. Granit en ucuz mermer türüdür. İthalatı başkaları yapıyor, suçlu madenciler oluyor" dedi.

Bursa, transparan mermer rezerviyle Afyonkarahisar'la rekabet edecek
Açık ve koyu bej mermer rezervleri ile sektörün önemli ölçüde açığını kapatan Bursa, Büyükorhan ilçesinde bulunan Afyon beyazı muadili mermer rezervi ile Afyon ile rekabet etmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 100 yıllık ömrü olduğu ifade edilen bu mermer çeşidi ışığı geçiren, transparan özelliği ile öne çıkıyor. Ağırlıklı iç mekan dekorasyonunda tercih ediliyor.
Zehra Oruç/Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hindistan'daki toplu konut projesinin mermerleri Manisa'dan!
  • 07.11.2018 11:43

Hindistan'daki toplu konut projesinin mermerleri Manisa'dan!

Merkezi Bursa'da bulunan bir firma, Hindistan'da yapılacak büyük bir toplu konut ...

Maden ocakları böyle denetlenecek!
  • 10.10.2014 17:23

Maden ocakları böyle denetlenecek!

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği, işletme gözetim birimiyle ...

Erol Efendioğlu ‘Türkiye’nin mermeri yurtdışında blok olarak da değer kazandı’
  • 10.01.2014 15:14

Erol Efendioğlu ‘Türkiye’nin mermeri yurtdışında blok olarak da değer kazandı’

MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, Türkiye'nin blok olarak yurtdışına gönderdiği m ...

Bursa'da mermercilerin yatırımları durma noktasına geldi!
  • 20.09.2013 10:03

Bursa'da mermercilerin yatırımları durma noktasına geldi!

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurul ...

Efendioğlu Mermer, Manisa'da 4,5 milyon TL'lik yatırımla mermer ocağı açtı!
  • 17.04.2013 11:43

Efendioğlu Mermer, Manisa'da 4,5 milyon TL'lik yatırımla mermer ocağı açtı!

Erol Efendioğlu, bu yılın ikinci yarısına kadar tamamlamayı planladıkları aramal ...