maritbet girişmaritbet
Elektrik faturasında vergi muafiyeti 50 kilovata çıkıyor!

Elektrik faturasında vergi muafiyeti 50 kilovata çıkıyor!

Ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba kanunun 10 maddesi kabul edildi. Lisanssız olarak konutların çatı veya cephelerinde yürütülen yenilenebilir enerji faaliyetlerinde vergi muafiyeti değişiyor.

Ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba kanun olarak bilinen ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 10 maddesi Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında öğrenim kredisi borçları, günlük yemek bedeli, yersiz yapılan sosyal yardım ödemeleri gibi öğrenciden yaşlılara, çalışanlardan işverenlere kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeler yer aldı.

ALDIKLARI KADAR

Buna göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını artık aldıkları miktar kadar ödeyecek. Mezun olan ya da herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde ödeme yapacak. Eğer öğrenci iş bulamadıysa durumunu belgeleyerek erteleme talep edebilecek. Borçlunun çalışmadığının SGK’dan teyit edilmesi halinde, ilk yıl borcu sabit kalacak.

3 KEZ ERTELEME HAKKI

Sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanacak. Ancak ilgili yılda TÜFE’nin yüzde 10’dan az olması halinde bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilecek.

Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi halinde, herhangi bir ilave yapılmaksızın borç ertelenecek. Maddi veya hukuki nedenlerle takibinde yarar bulunmayan ve yılları bütçe kanunlarında gösterilen miktarları aşmayan kredi borçları silinecek. Katkı kredisi borcu ödemelerinde de bu esaslar uygulanacak. Böylece yaklaşık 3.4 milyon kişinin toplam 27 milyar liralık borcu silinecek.

KANUN TEKLİFİNİN KABUL EDİLEN DİĞER MADDELERİ ŞÖYLE: 

-Lisanssız olarak konutların çatı veya cephelerinde yürütülen yenilenebilir enerji faaliyetlerinde vergi muafiyeti 25 kilovattan 50 kilovata çıkarılıyor.

-İşverenlerce, işyerinde yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı istisna kapsamında olacak.

-Yurtdışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, işverenin yurtdışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak.

-Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ücretsiz girişli günübirlik tesisler, münhasıran Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü veya iştiraki şirketler tarafından işletilebilecek, üçüncü kişilere devredilemeyecek ve işlettirilemeyecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik faturasında vergi muafiyeti 50 kilovata çıkıyor!
  • 28.10.2022 09:46

Elektrik faturasında vergi muafiyeti 50 kilovata çıkıyor!

Ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba kanunun 10 maddesi kabul edild ...