maritbet girişmaritbet
Doğal gaz faturalarında kontrolü sağlamak için neler yapılmalı?

Doğal gaz faturalarında kontrolü sağlamak için neler yapılmalı?

Kış günlerine yaklaştığımız şu günlerde kombilerin çalışması için geri sayım başladı. Bu yıl faturalarda kontrol sağlamak için 1 derecenin hesabını yapmak gerekiyor.

Ülkemizde 2020 yılında toplam 48.2 milyar metreküp doğalgaz tüketildi. Bunun 15.6 milyar metreküpü konutlarda kullanıldı. Abone sayısına bağlı olarak konutlarda doğalgaz tüketimi yıldan yıla yükseliyor. Hanebaşı ortalama tüketim yıllık tüketim 927 metreküp. Bunun da parasal değeri vergiler dahil yaklaşık 2 bin lira. Bu faturanın artıp azalmasında kombiler kritik rol oynuyor.

ESKİ TİPLER ÇOK YAKIYOR

Türkiye genelindeki hanelerde 15 milyon civarında kombi var. Çoğu eski tip (tek eşanjörlü, düşük verimli) olan bu kombilerin tüketimi yeni nesil cihazlara göre oldukça yüksek. Toplam kombilerin içinde yüzde 30 tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombilerin sayısı 3.5 milyonu geçmiyor. Bunun dışındakiler hem fazla gaz hem de fazla elektrik tüketiyor. Kombiyi daha tasarruflu yenisiyle değiştirmek en iyi yol. Değiştirilemiyorsa bakım ve derece ayarına dikkat etmek şart!

EN İDEAL SICAKLIK AYARI

Düğmesine basıp çalıştırdığımız ve arkamızı dönüp gittiğimiz kombileri aslında bütçe dostu haline getirebiliriz. Peki nasıl? Hangi önlemleri alırsak ne kadar avantajlı oluruz? Tüm bu konuların detaylarını Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Çetin Bitirgiç’e sorduk. Bitirgiç’in dikkat çektiği en önemli ve en basit önlem derece ayarı. Kombide konfor sıcaklığının 20-21 derece olduğunu belirten Bitirgiç, “Oda sıcaklığını gereksiz yere 1 derece artırmak, yıllık yakıt tüketimini ortalama yüzde 8-10 artırır” diyor.

PERİYODİK BAKIM VERİM KAYBINI ÖNLER

Kombide tasarruf için periyodik bakımı listede en üst sıralara koyan Çetin Bitirgiç’in açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

-Bakımı yapılan kombi, maksimum verimle çalışır. Böylece gerektiği kadar ısıtmayan ve bakımsızlıktan verim kaybına neden olan doğalgaz sisteminin aksine sizi yüksek faturalardan korur.

-Bakımı yapılmayan kombiler, can ve mal güvenliğini de tehdit eder.

-Bakımlar uzman yetkili servisleri tarafından yapılmalı. Yetkili servis fiyatları 150-250 lira.

-Düzenli bakım yapılırsa cihazın ömrü uzar, uzun süre sorunsuz ve masrafsız çalışır. Bakımsızlıktan kaynaklanan büyük maliyetlerin önüne geçilir.


YETKİLİ SERVİS NASIL ANLAŞILIR?

-Sizi bakım ve arıza için her arayan numaraya güvenmeyin.

-Ürününüzün gerçek yetkili servisine ulaşmak için ürünle birlikte gelen kullanım kılavuzunda yer alan telefon numaralarından ya da markanın kurumsal internet sitesinden yararlanabilirsiniz.

-Bakım ya da onarım için evinize çağırdığınız kişilerin, yetkili olduklarını gösteren kimlik kartlarını ve yetki belgelerini göstermelerini isteyebilirsiniz. Bu belgelerin tahribatsız ve güncel olup olmadığına mutlaka bakın.

-Kurumsal firma anlayışına bağlı olarak kılık kıyafet ve kullandıkları evraklarda ilgili firmanın logolarının olup olmadığını kontrol edin.

-Kullandıkları araç üzerinde yetkili olduklarını gösteren işaret veya yazılara ve kullandıkları aracın firmanın kurumsal logosunu taşıyıp taşımadığını da dikkat edin.

-Ücretli değişen parçaların eskilerini almalarına izin vermeyin. Eski ve kullanılamayacak da olsa o parçalar size ait olup istediğinizde arıza tespiti yaptırma hakkınız bulunuyor.

-Gelen kişilere cihaz bakım ve onarımı için sizden istense dahi evinizden alet veya aygıt vermeyin. Unutmayın, yetkili servisler tam donanımla çalışır.

BASINÇ DÜŞMESİN!

Kombilerde ideal basınç değeri 1-1.5 bar arasında olmalı. Basınç belli aralıklarla kontrol edilmeli. Basınç düştüyse yükseltilmeli.

ERP ÖZELLİKLİ VE YOĞUŞMALI FARKI

Ülkemizde 21 Nisan 2018’de uygulamaya konulan ‘ErP’ (enerji ilişkili ürünler direktifi) yönetmeliğinden sonra yoğuşmalı kombi üretim ve satışı zorunlu hale geldi. Artık yeni satılanların hepsi (stokta kalanlar hariç) yasal olarak yoğuşmalı. ErP özellikli yoğuşmalı kombilerin fiyatı 4 bin liradan başlıyor. Yeni kombi, kendini 6-7 yılda amorti edebiliyor. Bir kombinin 15-20 yıl kullanıldığını düşünürsek bu süre ve maliyet kabul edilebilir.

RADYATÖRLERİN ISISINI ENGELLEMEYİN

Kombilerde sadece bakım ve derece ayarı yeterli değil. Radyatörler de kritik role sahip. Yakıt tasarrufu için bu detayları unutmayın:

-Radyatörlerin önünde herhangi bir eşya olmamalı, üzerleri örtülmemeli ve perdeler radyatörleri kapatmamalı.

-Isı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına yansıtıcı paneller takılmalı.

-Radyatörlerin havaları kışa girmeden alınmalı.

-Oda termostatı kullanılmalı ve termostat yaklaşık 20 dereceye ayarlanmalı.

-Termostatik radyatör vanaları ile birlikte modülasyonlu bir termostat enerji tasarrufu sağlar ve önemli bir konfor sunar.

-Oda termostatını saatlik ayarlarken evde olunmayan günler ve tatil günleri dikkate alınmalı.

-Odayı havalandırmak için pencerelerin açıldığı durumlarda oda termostatının sıcaklığı geçici olarak düşürülmeli.

BACA TEMİZLİĞİ

Baca, yanma için gerekli havanın dış ortamdan alınması ve atık havanın taşınması açısından önemli. Bacanın tıkanık olması veya tozlanması elektrik ve gaz tüketimini artırır. Toz, cihazın mekanik parçalarına da zarar verebilir. Bu yüzden temizliği önemli.

EK GARANTİ

Ek garanti yasal garanti şartları ile aynı. Ek garanti sürecinde değişmesi gereken yedek parça ve işçilik için ek bir ücret ödenmiyor. Bu da ek maliyetlerin önüne geçiyor.

Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğal gaz faturalarında yeni tarife dönemi başlıyor
  • 23.12.2021 10:02

Doğal gaz faturalarında yeni tarife dönemi başlıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "4 Ocak tarihinden itibaren, TBMM çal ...

Doğal gaz faturalarında kontrolü sağlamak için neler yapılmalı?
  • 15.10.2021 11:08

Doğal gaz faturalarında kontrolü sağlamak için neler yapılmalı?

Kış günlerine yaklaştığımız şu günlerde kombilerin çalışması için geri sayım baş ...

Doğal gaz açıklaması geldi! Faturalara indirim olarak yansıyacak
  • 28.10.2020 16:43

Doğal gaz açıklaması geldi! Faturalara indirim olarak yansıyacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den flaş bir açıklama geldi. ...