maritbet girişmaritbet
'Çelik üretimi 36 milyon tonu aşacak'

'Çelik üretimi 36 milyon tonu aşacak'

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Fuat Tosyalı, "Çelik üretiminde bu yıl sonunda 36 milyon tonu aşarak rekor bekliyoruz" dedi.

Tosyalı, yaptığı açıklamada hurdadan üretim gerçekleştiren tesisler için önemli bir ürün olan elektrot fiyatlarındaki hızlı yükselişin sektör açısından önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Tosyalı, "Elektrotu yerli imkanlarla üretim konusunda ortaklık arayışları sürüyor. Türkiye'nin elektrot ihtiyacını karşılayabilmek konusunda yoğun görüşmeler var." diye konuştu.

Elektrot konusunda asıl sorunun ham maddeye erişim olduğuna işaret eden Tosyalı, "Bu bir kok türü. Yatırım konusunda bir sorun yok ancak ham maddeyi garantiye almamız gerekiyor. Bu, dünyada belli firmalar tarafından üretiliyor." ifadesini kullandı. 

Tosyalı, söz konusu ürünün elektrikli otomobillerin yaygınlaşması sonucu kullanım alanının arttığını, bunun da arz sıkıntısını beraberinde getirdiğini bildirdi. Elektrotun yanı sıra çelik üretiminde kullanılan refrakter fiyatlarının da ciddi şekilde arttığına dikkati çeken Tosyalı, maliyet artışının ton başına 40-50 dolara ulaştığını anlattı. 

Tosyalı, şöyle devam etti:

"Bu maliyet satış fiyatlarına tam yansıtılmış değil. Sektör bunu kendi içinde absorbe etmeye çalışıyor. Çok önceden yapmış olduğumuz anlaşmalar bile iptal edildi. Elektrot ve refrakter temin eden firmalar bizden fark istediler. Biz de bunları karşılamak zorunda kaldık. Aksi takdirde üretimin durması riskiyle karşı karşıya kalacaktık." 

"İnşaat çeliği fiyatlarından şikayet etmek haksızlık"                                                      

Tosyalı, müteahhitlerin inşaat çeliği fiyatlarındaki artışlara yönelik tepkisine de değinerek, inşaat işinde çeliğin payının yüzde 2-3'ü geçmediğini vurguladı. Tosyalı, "Sanıyorum onların sıkıntıları hükümetten fiyat farkı talep etmek. Onu bahane ederek inşaat çeliğinin fiyatını gündeme getiriyorlar." dedi. 

Sanayiciler olarak maliyet artışlarından şikayet yerine piyasada devamlılığı sağladıklarının altını çizen Tosyalı, şunları kaydetti:

"Bu devamlılığı sağlamak adına her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Birtakım meslek örgütleri zaman zaman bu tip çıkışlar yapıyorlar. Bunlar yakışık almıyor. Biz, 'Elektrot fiyatları arttı, şöyle yapın, böyle yapın." diyebiliyor muyuz? Sanayiciyseniz her zaman türbülanslarla karşı karşıya kalacaksınız, bunu da absorbe edeceksiniz. İnşaat kesiminin de iyi zamanları olabilir, sıkıntılı zamanları, az karlı, çok karlı dönemleri olabilir. Bir sektörün karlılığını sorgulamak, başka bir sektöre düşmez. 'Çelik ithalatına şunu, ihracatına bunu koyalım.' gibi devleti yönetenlere akıl vermek olarak anlaşılabilecek, haddini aşan beyanatlar oluyor. Bunlara cevap vermeyi doğru bulmuyoruz. Amacımız ülkemizin çelik ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılamak. Bunu da başardığımıza inanıyorum."

İnşaat çeliği arzında bugün itibarıyla sorun bulunmadığını belirten Tosyalı, "Yıl içinde dünyada kömür, cevher, elektrot ve refrakter fiyatlarının yanı sıra döviz kurunda ciddi dalgalanmalar oldu. Bütün bunlara rağmen dünyada en ucuz demirin satıldığı ülkeyiz. Bu nedenle fiyatlardan şikayet etmek haksızlık." değerlendirmesinde bulundu. 

"2018 daha hareketli geçecek" 

Tosyalı, çelik sektörünün üretim performansına ilişkin de, "Bu yıl sonunda 36 milyon tonu aşarak rekor bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Çin ekonomisindeki hareketliliğin yanı sıra yurt içindeki altyapı yatırımlarının yoğunluğunun üretim artışında rol oynadığına dikkati çeken Tosyalı, "Devlet, hala ülkemizdeki en büyük işveren konumunda. Çok ciddi altyapı yatırımları var. Bunların çelik ihtiyacını karşılamak yine bize düşüyor." dedi. 

Tosyalı, istihdam, büyüme ve ihracata katkı için yatırımlara 2018'de de devam edeceklerini vurgulayarak, "Bütün bunları üst üste koyduğumuzda 2018 yılını bu yıla göre daha hareketli geçireceğimize inanıyoruz." diye konuştu. 

Yorum Yaz