maritbet girişmaritbet
Çarpıcı rapor! Dünyadaki arazi satışlarının yüzde 80'i…

Çarpıcı rapor! Dünyadaki arazi satışlarının yüzde 80'i…

‘Afrika Topraklarında Uluslararası Pazarlıklar, Verimli Arazilerin Satışı veya Kiralanması’ başlıklı rapor yayınlandı

Dünyada kullanım hakkı el değiştiren 60 milyon hektarlık arazinin yüzde 80'inin Afrika ülkelerinde olduğu ve terör ile siyasi krizler medyada ön plana çıkarılarak bu satışların ve kiralamaların gizlendiği öne sürüldü.

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) tarafından hazırlanan "Afrika Topraklarında Uluslararası Pazarlıklar, Verimli Arazilerin Satışı veya Kiralanması" başlıklı raporda, son yıllarda ekonomisi bazı güçlü devletlerin dünya gündemini meşgul eden Eş-Şebab, Boko Haram ve El-Kaide kaynaklı terör olayları ile siyasi krizlerin arkasında saklanarak Afrika üzerine uluslararası pazarlıklar yürüttüğü iddia edildi. Raporda, 19. yüzyılın ikinci yarısında verimli arazilerin yerli halkın elinden alınarak özellikle Avrupa'dan getirilen fakir köylülere verilmesi uygulamasının günümüzde daha modern yöntemlerle tekrar uygulamaya konulduğu savunuldu. Özellikle Sahra altı Afrika'da verimli arazilerin Afrikalı ülkelerle Avrupa, Amerika ve Asya'nın ekonomik devleriyle kurdukları ikili ilişkilerle kira veya satın alma yoluyla el değiştirdiklerinin belirtildiği raporda, bunların imzalanan güvenilir anlaşmalar yoluyla korunur hale getirildikleri ve bu uygulamanın özellikle son 15 yılda ciddi şekilde yaygınlaştığı bildirildi.

ORDAF'ın raporuna göre, dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Afrika ile ilgili Mali'de El Kaide'nin Mağrip kolunun faaliyetleri, Somali'de Eş-Şebab'ın terör faaliyetleri, Güney Sudan'da Hıristiyanlar arasında başlayan iç savaşın getirdiği ölümler ve göçler, Nijerya'da dünya gündemine oturan Boko Haram'ın benzeri görülmemiş saldırıları ve Libya ile Mısır'daki siyasi karışıklıklar gibi gündemleri ön planda tutarak kıtanın geleceğini tehdit eden uluslararası pazarlıkları sakladı. Bu olaylara sebep olan arka plandaki gündemlerin haber değeri dahi taşımadığı gerekçesi ile "dikkatlerden uzak tutulmaya çalışıldığı" ve Afrika'daki arazi alımları gibi önemli faaliyetlerin bu "sahte gündemler arkasına saklanarak" bir an evvel tamamlanmasının beklendiği öne sürüldü.

Arazi satışında başı çeken ülkeler 

Raporda, Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas dışında Moritanya dâhil Sahra altı Afrika'da 10 bin hektarın üzerindeki ölçülerde arazilerini kiraya vermeyen ya da satmayan ülke sayısının oldukça az olduğunun belirtildi. Raporda, "Bazı ülkelerdeki satışlar o kadar fazlalaşmıştır ki artık sadece buralardaki toprak hareketlerini dikkatle izleyen gözlemciler, araştırma kurumları oluşmuştur. Bu ülkelerin başında Etiyopya birinci sırada yer alırken bunu Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Gine, Zambiya, Kenya, Tanzanya ve Mozambik gibi ülkeler izlemektedir" denildi.

Türkiye

 

Yorum Yaz