maritbet girişmaritbet
Bursa sanayisi kümelenme modeli ile büyüyecek! Nasıl mı?

Bursa sanayisi kümelenme modeli ile büyüyecek! Nasıl mı?

Bursa OSB, Ekonomi Bakanlığı tarafından örnek gösterilen kümelenme projesi ile küresel rekabette öne çıkmak isteyen OSB’lere rol modeli oldu

Bursa sanayisi küresel rekabette öne çıkmak için kümelenme çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda ilk oluşum Bursa OSB'den geldi. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle 2012 yılında Ür-Ge projesi olarak hayata geçirilen kümelenme çalışmaları 2 yılda mesafe kat etti. Bugün Bursa OSB tarafından oluşturulan tekstil kümesinde; Adoksan, Coats Türkiye, Genkim, Güldoğan, Gülcemal, Harput, Ja-Ge, Korteks, İpeker, Nilba, Pakipek, Reisoğlu İplik, Savcan, Safran, Türkay gibi sektörün önemli firmaları bulunuyor.

Otomotiv alanında oluşturulan kümede de Afşa Metal, Destek, Emaş, Farba, İmortaş, Karsan, Mako, Maysan Mando, Meklas, Prometal, Pilot Koltuk, Rollmech, Tredin, Şahince, YPS gibi firmalar var.

Firmalara 165 gün danışmanlık hizmeti

Bugüne kadar 34 eğitim gerçekleştirilirken, Bugüne kadar tekstilde bin 281, otomotivde 976 kişi olmak üzere toplam 2 bin 257 kişiye 34 eğitim verildi. Firmalara verilen danışmanlık hizmeti de 165 günü buldu.

Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, proje ile bölgedeki otomotiv ve tekstil firmalarının rekabet güçlerini ve ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini belirterek, “2 kümedeki firmalarla kurum içi eğitim ve süreç uygulamalarının yanı sıra yurtdışı fuarlarına da gittik.Firmaların tek başlarına ulaşamadıkları yerlere küme aracılığıyla ulaşmaları rekabette avantaj sağlıyor. Yıl içinde tekstil kümesinin ABD'de, otomotiv kümesinin de Rusya'da faaliyetleri oldu. Bazı firmalar ihracat anlaşmaları yaptı. Umarız bu tür ticari bağlantılar daha da artar” diye konuştu. 

Diğer kümelere örnek oluyoruz

Bursa OSB Otomotiv Kümesi firmalarının 2013 yılında yaptığı verimlik, iyileştirme faaliyetleri ile 530 bin lira tasarruf sağladığını kaydeden Durmaz, “Tekstil kümesinde ise 1 milyon 125 bin liralık tasarruf sağlanıldı. 

5S uygulamalarından çıkan kazançlar buna ilave edilmedi. Bursa OSB'de firma arazilerinin metrekaresi 430- 450 dolar.Alan kazancı ile bu rakamlar çok çok büyüyecektir” dedi.

Ekonomi Bakanlığı tarafından Ankara'da yapılan 2. Uluslararası Rekabetçilik ve İşbirliği Konferansı'nda, Bursa OSB'nin Ekonomi Bakanlığı'ndan destekli projelerinin 162 Ür-Ge projesi arasından en iyi uygulama projelerinden biri olarak sunulduğunu hatırlatan Durmaz, “Tekstil firmalarını ilk defa otomotiv firmaları tarafından uygulanan iş mükemmelliği ve yalın uygulama teknikleri ile tanıştırdık. Türkiye'deki pek çok kümeden telefonlar geliyor ve onlara yaptığımız çalışmaları anlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Firmalar: Dış gezilerde kümenin yararını gördük

Nilba Tekstil Genel Müdürü Özcan Gök: 

Özbekistan-Kırgızistan gezisinde oradaki pazarın durumunu gözlemledik. Sektörümüzde aynı branşta ya da farklı alanlarda üreten arkadaşlarla ticari ilişkilerimiz de oldu. Kümenin ciddi faydaları var. 

Pilot Taşıt Koltukları Finans Müdürü Mefküre Zümbülova: 

Küme ile firmamızın fotoğrafı çekildi ve iyileştirmeler yapıldı. Rusya senelerdir var olduğumuz bir pazar olmasına rağmen kümeyle yaptığımız Rusya gezisinin bir çok kazanımı oldu. Dış gezilerde yaptırım gücü daha yüksek olan kümeyle yol almak istiyoruz.
Esra Özarfar/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Schneider Electric'ten Bursa OSB'ye enerji güvenilirlik desteği!
  • 24.03.2021 16:39

Schneider Electric'ten Bursa OSB'ye enerji güvenilirlik desteği!

Schneider Electric, Bursa OSB'nin 350'den fazla şirkete daha güvenli bir enerji ...

Bursa sanayisi kümelenme modeli ile büyüyecek! Nasıl mı?
  • 11.11.2014 13:40

Bursa sanayisi kümelenme modeli ile büyüyecek! Nasıl mı?

Bursa OSB, Ekonomi Bakanlığı tarafından örnek gösterilen kümelenme projesi ile k ...

Bursa sanayi tesislerinden arınıyor
  • 29.10.2013 10:55

Bursa sanayi tesislerinden arınıyor

Yeni dönemde Bursa’nın mahalle aralarında üretim yapan sanayi tesisleri tamamen ...

Plastikçiler Bursa'da OSB çatısı altında toplanacak!
  • 10.06.2013 08:07

Plastikçiler Bursa'da OSB çatısı altında toplanacak!

Plastik ve kauçuk sektörlerinde yaklaşık 600 işletmenin faaliyet gösterdiği Burs ...