maritbet girişmaritbet
Bu sistem Marmara Depremi'ni önceden bilecek!

Bu sistem Marmara Depremi'ni önceden bilecek!

Türkiye’de ilk kez yerin 300 metre altına yerleştirilen sismometreler ile beklenen büyük Marmara Depremi önceden tahmin edilebilecek.

Almanya Yer Bilimleri Araştırma Merkezi ile AFAD tarafından ortaklaşa yürütülen ve Türkiye'de ilk kez yerin 300 metre altına yerleştirilen sismometreler ile Marmara depreminin ayak seslerini dinleyecek olan 'Derin Kuyu Sismometre Ağı' (GONAF) ile ilgili çalışmalar Yalova'da sürüyor.

Beklenen Marmara depremi öncesinde meydana gelecek olan mikro deprem aktivitelerini yerin 300 metre altına yerleştirilen sismometreler ile dinleyecek olan GONAF Projesi kapsamında Yalova'da Teşvikiye ve Kurtköy, Kocaeli'de Tuzla'nın ardından Yalova'nın Esenköy beldesi ve Armutlu ilçelerine 2 dinleme istasyonu daha yapılıyor. Böylece 5'e çıkacak istasyonlara 2014 yılı sonuna kadar Büyükada ve Sivriada'da yapılacak istasyonlar da eklenecek. Böylece istasyon sayısı 7'ye çıkacak.

Türkiye'de ilk kez uygulanan 'Derin Kuyu Sismometre Ağı' projesi hakkında bilgi veren AFAD Jeofizik Yüksek Mühendisi Recai Kartal, "Gonaf Projesi Almanya Yer Bilimleri Araştırma Merkezi ile AFAD tarafından ortaklaşa yürütülen bir proje. Proje kapsamında toplam 8 kuyu istasyonu kurulacak. 300 metre derinliğe 6 sensor yerleştirilecek. Beklenen Marmara depremi öncesinde oluşacak mikro deprem aktivitelerini gözlemleyeceğiz. Bu aktivitenin zamana dayalı olarak derinlerdeki değişimini takip edeceğiz. Proje kapsamında Yalova Teşvikiye, Yalova Kurtköy, Kocaeli Tuzla olmak üzere 3 lokasyon tamamlandı.

2014 yılı kapsamında da Büyükada'da 1 istasyon, Sivriada'da 1 istasyon daha oluşturulacak, ki bunların son aşamasına geldik. Yalova'da ise 2 istasyon daha oluşturuyoruz. Bunlardan birisi Esenköy'deki nokta. Orasının sensorlarını yerleştirmeye başladık. Armutlu'daki istasyona da sensorlar birkaç gün zarfında yerleştirilmiş olacak. Bu projenin Yalova ayağında Yalova AFAD'dan önemli bir destek alıyoruz. Müdürlüğe bağlı bir jeofizik mühendisi ve bir şehir plancısı da buradaki çalışmalarda görev alıyor. AFAD olarak Türkiye genelini 250 istasyonla aktivite olarak takip ediyoruz. Ancak kısa adı GONAF projesi Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştiriliyor. Bu proje bizim gelecekte uzun süredir sismik boşluk yaşanan Doğu Anadolu fayı ile ilgili de bir şeyler söylememize imkan tanıyacak" dedi.

İHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 20.03.2023 14:26

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde yaş ...

 İmar suçlularını neler bekliyor?
  • 08.03.2023 14:58

İmar suçlularını neler bekliyor?

Kahramanmaraş ve üzerinde bulunduğu fay hattında yakın zamanda büyük bir depremi ...

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!
  • 08.03.2023 12:57

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkıma uğrayan Sakarya'da uzmanlar, Kahraman ...

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu
  • 17.08.2022 14:19

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Şahin, "2000 yılından sonra ...

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu
  • 16.08.2022 16:12

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Marmara Depremi'ndeki acıların ...

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti
  • 16.08.2022 12:10

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "asrın felaketi" olarak tanımlanan ...