maritbet girişmaritbet
Beyazıt Kulesi’nin saklı tarihi gün yüzüne çıkıyor!

Beyazıt Kulesi’nin saklı tarihi gün yüzüne çıkıyor!

İstanbul Üniversitesi sınırları içinde Beyazıt Kulesi, restorasyon çalışmasının sonrasında ziyaretçilerini İstanbul hakkında bilgilendirecek.

1749 yılında yangınları gözetlemek ve haber vermek için inşa edilen kule, devam eden restorasyon çalışması sonrasında bu yıl ziyarete açılacak.

Beyazıt Kulesi şimdilerde tarihi ve mimarisiyle öne çıkması gereken kule yasaklarla adından söz ettiriyor. 1749 yılında yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla inşa edilen 85 metrelik kule eşsiz bir İstanbul manzarasına sahip. Hal böyle olunca yerli yabancı birçok turist hem manzaranın keyfini çıkarmak hem de tarihe bir yolculuk yapmak için kuleyi ziyaret etmek istiyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu sınırları içindeki kuleyi sadece üniversite öğrencileri gezebiliyor. Eğitimini sürdüren öğrencilerin yanı sıra Erasmus programı dahilinde üniversitede olan yabancı öğrencilerin de ziyaretine açık olan kuleye, dışarıdan sadece rektörlüğe yapılan yazılı dilekçe ile giriliyor. Kuleye erişimin yasak olması, kendi tarihinin en önemli miraslarından birini görmek ve yaşamak isteyen yerli turistler başta olmak üzere herkesi üzüyor. Kuleye bir an önce ziyaretçi alımına başlanması gerektiğini belirten vatandaşlar, ‘‘Sadece uzaktan uzağa izliyoruz. Kendi ülkemizde kendi tarihimizi göremememiz çok acı'' diyor.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, İl Özel İdaresinin ekim ayında açtığı restorasyon ihalesini izleyen süreçte kule kapsamlı bir restorasyona girdi. Restorasyon çalışmaları, Beyazıt Kulesi yanında 147 yıllık rektörlük binasını da kapsıyor ve çalışmalar 2015 yılı içinde tamamlanacak. Şu an aydınlatma işlemleri biten kuledeki çalışmalar sonuçlandığında müze kapsamına alınacağını belirten yetkililer, “Ziyaretçiler kuleyi gördükleri andan itibaren tarihi bir yolculuğa çıkmış olacak. Girişte kule hakkında bilgilerin yer aldığı broşürler dağıtılacak. Ziyaretçilere, merdivenleri çıkarken ses sistemi ile hem bu eşsiz kule hem de İstanbul hakkında bilgi verilecek” açıklamasında bulundu.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı'da inşa ve ihya çalışmaları sürüyor
  • 28.05.2025 13:37

Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşı'da inşa ve ihya çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş’ın simgelerinden Tarihi Kapalı Çarşı da 6 Şubat depremlerinde ağır ...

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak
  • 25.12.2024 11:08

Edirne Peykler Medresesi müze ve Genç Ofis olacak

Edirne'nin Altın Üçgen olarak adlandırılan bölgesindeki Peykler Medresesi restor ...

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor
  • 23.12.2024 11:04

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor

2028'e kadar Antakya kent merkezi genelindeki eski eser yapıların birçoğunun aya ...

Darüşşafaka'nın tarihi jimnastik salonu kütüphaneye dönüştürüldü
  • 13.12.2024 16:08

Darüşşafaka'nın tarihi jimnastik salonu kütüphaneye dönüştürüldü

Darüşşafaka Eğitim Kurumlarının uzun yıllar kullandığı 1912'de yapılan tarihi ji ...

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor
  • 09.09.2024 13:13

Dülük Antik Kenti mozaikleri turizme kazandırılıyor

İnsanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden, farklı dinlere ev sahipliği yapan G ...

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı
  • 09.09.2024 11:57

Fehime ve Hatice Sultan yalılarının restorasyonu tamamlandı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet ...