maritbet girişmaritbet
Aspen Yapı, Pulkovo Havalimanı’na Türkiye’nin imzasını attı

Aspen Yapı, Pulkovo Havalimanı’na Türkiye’nin imzasını attı

Aspen Yapı, Pulkovo Havalimanı projesinin zor detayları olan asma tavan sistemini inşa ediyor

Rusya'da Moskova Şeremetyevo, Ukrayna'da Kiev Borispol, Hollanda'da Schiphol, Kanarya Adaları'nda Tenerife, Kuzey Irak'ta Erbil ile Türkiye'de Esenboğa, Sabiha Gökçen ve Atatürk Havaalanı gibi çok sayıda önemli projede yer alan Aspen Yapı, yeni bir başarıya imza attı. Rusya'nın St. Petersburg şehrinde yer alan,  yenileme ve yeni  terminal projeleri kapsamında 694 milyon Euro'luk proje büyüklüğüyle dikkat çeken Pulkovo Havaalanı'nın yüzü Aspen Yapı'ya emanet edildi. Çok sayıda yabancı firmanın da yer aldığı projede, Türk yapı sektörü ve mühendisliğinin tecrübeli ismi Aspen, projenin zor detayları olan asma tavan sistemini inşa ediyor. Aspen Yapı ve Zemin A.Ş., dünya çapında bir projeye daha imza attı. Rusya'nın St.Petersburg şehrinde yer alan Pulkovo Havalimanı'nda Aspen'in yenilikçi sistemleri tercih edildi.

Yıllık 11 milyon kişi kapasiteli Pulkovo Havalimanı, hem Rusya'nın hem de dünyanın en modern terminallerinden biri olarak işaret ediliyor. Aspen, özellikle Pulkovo Havaalanı'nın ana terminal binasının sıra dışı geometriye sahip ve binanın önemli öğelerinden olan giriş ve bagaj  holü ile çatı altı asma tavanlarında, başarılı bir çalışma ortaya koyuyor. Bu özel yapı, Aspen'in geleceğe yön veren vizyoner ürünleri ile dünyaya açılıyor. Sektörünün lider firmalarından Aspen Yapı ve Zemin A.Ş., bir çok global projesi paralelinde Rusya'nın gözde projelerinden biri olan Pulkovo Havalimanı'na da Türkiye'nin imzasını attı. Dinamik ve modern bir tasarımla hayata geçen Pulkovo Havalimanı, Aspen'in kaliteli ve yenilikçi ürünleriyle hem estetik olarak hem de güvenlik açısından yeni bir yapı ve çehre kazandı. St. Petersburg içinden geçen Neva nehri, köprüler ve Isakieyvski Kilisesi'nin üçgen dizaynından yola çıkılarak tasarlanan tavan sistemleriyle, hem kentin geleneksel dokusu korundu, hem de proje modern bir görünüme kavuştu. Aspen Yapı ve Zemin A.Ş. Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu Pulkovo Havalimanı projesine ilişkin, “Aspen olarak dünya çapındaki bir projeye daha imza atmaktan çok mutluyuz. Pulkovo Havalimanı projesi, hem bulunduğu kentin tarihsel dokusunu içerisinde barındırıyor hem de bölgenin gelişen teknoloji ve güncel sanat anlayışıyla örtüşen bir tasarımı içeriyor. Böylesi incelikli ve dünyaya açılan bir yapıda Aspen'in imzasının bulunması, Türk mühendisliğinin ve yapı uzmanlığının ne denli değerli olduğunun net bir kanıtıdır. Global ve ulusal çok sayıda havaalanı projesinde tercih edilmemiz de bu alandaki tecrübemizi işaret etmektedir” dedi. 

St. Petersburg ve Pulkovo Havaalanı Rusya için büyük önem taşıyor
St.Petersburg, Çarlık Rusyası'nın başkenti ve hala da Rusya'nın kültür başkenti olma konumunu sürdürüyor. Öte yandan, günden güne ekonomik olarak gelişen St. Petersburg'un bu gelişme kapsamında ulaşım ihtiyaçlarını da artıyor. Şehrin, güzelliğini, birikimini yansıtan bir havaalanına duyulan ihtiyaç kapsamında  proje oluşturuldu. Bu güzel şehre gelip, giden misafirlerin ilk ve son izlenimleri açısından Pulkovo Havaalanı ayrı bir önem taşıyor. 

Pulkovo hem yenileniyor hem de kapasitesini 17 milyon yolcuya çıkarıyor
Proje kapsamında mevcut yapılarda yenileme yapılırken diğer yandan havaalanının kapasite artırımı için modern yapı ve alanlar inşaa ediliyor. Ana terminal binası, bu ana merkeze bağlanan ve karşılama binasının sıfırdan yapımı ile bir mimari anıt olan ve mevcut durumda kullanılan Pulkovo-1 terminalinin rekonstrüksiyonu yer alıyor. Ayrıca kara sahasında 4 yıldızlı otel, bir iş merkezi ve çok katlı otopark ile hava sahasında yer alan servis binaları yer alıyor. Apron ve altyapıların da yeniden tasarlanması ve inşaası da proje kapsamında bulunuyor.
Havaalanı kompleksi projesi, İçtaş İnşaat ve Astaldi firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyumun  ana müteahhitliğinde yürütülüyor. 11 milyon yolcu kapasitesine sahip olan Pulkovo, projenin tamamlanmasından sonra toplam 104,000 m2 yeni, rekonstrüksiyonu planlanan 38,000 m2'lik bir kapalı alan kapasitesiyle, yeni terminal kompleksi odağında senelik 17 milyon yolcuya konforlu bir hizmet verecek.

Proje konsepti İngiliz Mimar Richard Grimshaw imzasını taşıyor
Uluslarası bir mimari yarışmayla seçilen ve ünlü İngiliz mimar Richard Grimshaw tarafından hazırlanan Pulkovo Havaalanı konsept projesinin adaptasyonu, yine bir  İngiliz firması olan Ramboll tarafından yürütüldü. İnşaat sürecinin başlamasının ardından, İCA konsorsiyumu, proje partneri olarak, havaalanları ve Rusya konusunda ciddi bir tecrübeye sahip SFMM (Şahinbaş  Fikirlier Mimarlık Müşavirlik) ile çalışmayı tercih etti. Firma yaklaşık 2,5 senedir projelendirme, müşavirlik çalışmalarını başarıyla yürütüyor.

Pulkovo Projesi yenilikçi sistem ve malzemelerle dikkat çekiyor
Proje dahilinde pekçok güncel sistem ve malzeme kullanıldı. “Günün son teknolojilerini kullanan bir havaalanı yaratmak” düşüncesi ilk günden itibaren projenin temel hedeflerinden biri olarak işaret ediliyordu. Özellikle işlevsel teknolojiler;  bagaj sisteminden bina işletme sistemine, apronda yer alan fuel-hydrant ile visual docking guiding sistemi, Rusya'da daha önce uygulanmamış 400 Hz enerjinin park pozisyonlarında uçaklara sağlanmasına kadar pekçok ileri havacılık teknolojisi projeye yansıtıldı. Yapısal elemanlar açısından ise; zor geometriye sahip çelik konstrüksiyonlar, geometrik olarak binayla bütünlük gösteren cepheler, tavanlar, ileri teknoloji ürünü çatı malzemeleri, yenilikçi öğeler dikkat çekiyor. Özellikle tüm ana terminali kaplayan mega strüktürün tavanı, geometrik olarak bir ilk olarak tanımlanabilir. Üçgen panellerden oluşan zor geometriye sahip monümental yapısı, bina görselliğine etkisi ile önemli ve yenilikçi bir tasarım olma özelliğini taşıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"
  • 26.12.2023 17:13

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pis ...

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı
  • 19.12.2022 09:20

İstanbul havalimanları 11 ayda yolcusunu 31 milyondan fazla artırdı

Bu yılın 11 ayında 597 bin 279 iç ve dış hat seferiyle toplam 87 milyon 134 bin ...

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!
  • 29.11.2022 11:34

Sabiha Gökçen'e "Yılın Dijital Havalimanı" ödülü!

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, Bluesky Awards 2022'nin Ha ...

İstanbul havalimanları 10 ayda yolcusunu yüzde 59 artırdı!
  • 18.11.2022 14:50

İstanbul havalimanları 10 ayda yolcusunu yüzde 59 artırdı!

İstanbul'daki havalimanlarından yararlanan yolcu sayısı, bu yılın 10 ayında geçe ...

Bakan Karaismailoğlu, Ankara'ya giderken Sabiha Gökçen Havalimanı'na metroyla geldi
  • 10.10.2022 14:13

Bakan Karaismailoğlu, Ankara'ya giderken Sabiha Gökçen Havalimanı'na metroyla geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı ...

Bakan Karaismailoğlu Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Açılış Töreni'nde konuştu
  • 03.10.2022 15:29

Bakan Karaismailoğlu Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı Açılış Töreni'nde konuştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kadıköy-Kartal-Pendik-Tavşante ...