maritbet girişmaritbet
ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temeli Sivas'ta atıldı

ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temeli Sivas'ta atıldı

ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temel atma töreni, Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın da katılımıyla Sivas'ta atıldı

Bir grup Sivaslı işadamı ve Yıltaş Grup'la ortaklık kuran Aselsan, mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisi geliştirecek üretim tesisi açıyor. Tesisin temel atma töreni bugün Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapıldı.

Törene katılan Milli Savunma Bakanı Cevdet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Yerleşkesi'ne ASELSAN ve Sivaslı 3 iş adamının ortaklığında, CÜ'nün iş birliğinde yapılacak tesisin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugünün, Sivas ve Türk savunma sanayi için önemli bir gün olduğunu belirterek, "Çünkü savunma sanayinde stratejik öneme sahip bir tesisin Sivas'a kazandırılmasına hep beraber şahitlik ediyoruz" dedi. 

ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim Tesisi'nin öncelikli olarak savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu mor ötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlar için optik elemanların tasarımı ve üretimi konularında faaliyet göstereceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Bu tesis, bu alanda Türkiye'de bir ilktir. Şirketin kurulmasıyla Sivas'a istihdam sağlanmasının yanı sıra üniversite sanayi iş birliği gerçekleştirilecek, optik teknolojileri alanında bir kümelenme oluşumuna öncülük edecek, üniversitede yapılan çalışmaların sanayileştirilerek ürüne dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda, CÜ bünyesinde Türkiye'de ilk defa olmak üzere Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü de kurulmuştur. Böylece CÜ ve ASELSAN tarafından yurt içinde ve yurt dışında yetkin kurumlarla optik teknolojilerine yönelik eğitim ve araştırma programları gerçekleştirilecektir. Bu alanda çalışanlar, sektörümüz tarafından da ayrıca desteklenecektir. Üniversite sanayi iş birliğinin sağlıklı olarak çalışması için tesisin CÜ Teknokent arazisine kurulmasına karar verilmiştir." 

Yatırım için Sivas'ın seçilmesinin yaklaşık 10 yıllık bir süreç olduğunu belirten Yılmaz, bu girişimi gerçekleştirenlere teşekkür etti. Bakan Yılmaz, "ASELSAN, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da en büyük 100 savunma sanayi şirketinden biridir, gurur duyduğumuz bir şirketimizdir. ASELSAN'ın sahip olduğu yüksek teknolojinin özel sektör ortaklıkları yoluyla sanayileştirilmesine yönelik geliştirdiği modelleri, Türkiye'de ilk defa Sivas'ta uyguluyoruz" dedi. 

Sivas'ta uygulamaya konulan modelle, ASELSAN'ın, mor ötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlarda optik elemanların tasarımı ve üretimi konusunda, 20 yılı aşkın süredir kazanmış olduğu stratejik öneme sahip birikimi, kendi öz kaynaklarını kullanarak araştırma, geliştirme yoluyla Sivas'ta kurulan şirkete aktaracağını kaydetti.  
Yılmaz, şunları söyledi: 

"Böylesine önemli teknolojiye sahip olmanın gücüyle kurulacak bu tesis ve üniversitemizin birlikte çalışmasıyla Sivas, Türkiye'nin ilk elektro-optik merkezi olacaktır. Ülkemizde her alanda olduğu gibi uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Yakın dönemde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 'Göktürk 2' uydumuz, uzaya gönderildi. Mor ötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlarda dünyada gelinen en uç teknoloji, uzay teleskoplarıdır. Bu şirketin uzay teleskopları üretimi ve tasarımı konusunda da gereken teknolojilere sahip olacağına inanıyorum. Bu şirket, uzay optik teknolojilerine ulaşma hedefine yönelik çalışmalarının yanı sıra özellikle sağlık sektöründe kullanılan optomedikal ürünlerin tasarımı ve üretimi konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarını da dikkate alarak bir çalışma yapacaktır." 

ASELSAN'ın Türk savunma sanayinin lider teknoloji şirketi olarak yurt içinde ve yurt dışında çok önemli yatırımlara imza attığını vurgulayan Yılmaz, aralık ayında, ASELSAN'ın Kazakistan'da kurduğu elektro-optik şirketinin açılışını yaptıklarını, mayıs ayında ise Ürdün'de elektro-optik tesisin açılışının yapılacağını belirtti.  

Yılmaz, bu yıl, Gölbaşı'nda kurulan ve bu bölgenin en kapsamlı Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi'nin de açılışını gerçekleştireceklerini belirtti. Sektörün lideri ve göz bebeği ASELSAN'ın yurt içi ve yurt dışında yatırımlarına devam edeceğini ve bundan sonra da ülkesine hizmete edeceğini dile getiren Yılmaz, "Bugün temeli atılan şirketin kurulmasıyla yüksek teknolojinin ve savunma sanayinin yurt sathına yayılması hedefimizin gerçekleşmesi için önemli bir adım da atılmış olmaktadır. ASELSAN Hassas Optik Şirketinin kısa zamanda uluslarararası rekabet edebilir şirket haline gelerek ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inancım tamdır" diye konuştu. Tesisin yapımının 1 yılda tamamlanması planlanıyor 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

'Türkiye istihdamda en başarılı ülkelerden biri’
  • 03.04.2015 11:20

'Türkiye istihdamda en başarılı ülkelerden biri’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme P ...

'Milli gelir revizyonu 2016'da tamamlanacak'
  • 12.03.2015 16:01

'Milli gelir revizyonu 2016'da tamamlanacak'

Kalkınma Bakanı Yılmaz, milli gelir hesabında yapılacak revizyonun 2016'da tamam ...

Çözüm sürecinin bölgeye etkisi!
  • 11.03.2015 14:03

Çözüm sürecinin bölgeye etkisi!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda doğu ve gün ...

ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temeli Sivas'ta atıldı
  • 17.03.2014 09:37

ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temeli Sivas'ta atıldı

ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi'nin temel atma töreni, Milli Savunma Bakanı Y ...

Cevdet Yılmaz ‘Yeni GAP Eylem Planı’nı oluşturacağız’
  • 01.03.2014 11:25

Cevdet Yılmaz ‘Yeni GAP Eylem Planı’nı oluşturacağız’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yakın bir gelecekte 2014-2018 dönemini kapsayan y ...