maritbet girişmaritbet
Angola'nın başkenti Luanda yabancılar için en pahalı kent seçildi

Angola'nın başkenti Luanda yabancılar için en pahalı kent seçildi

Angola'nın başkenti Luanda'nın, “expat” olarak tabir edilen beyaz yakalı yabancı çalışanlar için en pahalı yer olduğunu gösterdi

Uluslararası danışmanlık ve araştırma kuruluşu Mercer'in 200 ürün ve servisin ortalama fiyatlarını temel alarak yaptığı 2014 Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre, geçen yıl 85. sırada yer alan İstanbul bu yıl 135. sıraya geriledi.  

Her kentte konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırmada, Luanda üst üste ikinci kez "yabancı çalışanlar için dünyanın en pahalı kenti" olurken bu yıl Çad'ın başkenti N'Djamena 4. sıradan 2. sıraya yükseldi.

Dünya çapında 211 kentin pahalılık düzeyinin incelendiği araştırma, Afrika ülkesi Angola'nın başkenti Luanda'nın, tüketim malları ithal edildiğinden en pahalı yer konumunda olduğunu ortaya koydu.

Yabancı çalışanlar için kiralar 10 bin dolar

Yaklaşık 9 milyon nüfusa sahip ve yüz ölçümü olarak Türkiye'nin iki katı büyüklüğündeki Afrika ülkesi Angola'nın başkentinde 5 milyona yakın kişi yaşıyor. Halkın yüzde 70'inin günde 2 dolarla geçinmek zorunda olduğu Luanda'nın merkezinde "expatlar" için ev kiraları en az 10 bin dolar.

Gelirin sadece yüzde 20'sinin vatandaşlara ait olduğu, halkın yarısından fazlasının içme suyuna erişim imkanı bulunmadığı ülkenin başkentinde yabancı çalışanların, dondurma yemek için 40, hamburger için 100 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. 

 Asya şehirleri listenin ilk sıralarında

Listede Afrika ülkeleri Angola ve Çad'ın başkentlerini Hong-Kong, Singapur, Zürih, Cenevre ve Tokyo izliyor.
Döviz hareketlerinin Amerikan dolarına kıyaslanması ve fiyatlar kıyaslanırken ülkeye dışarıdan gelen bir kişinin ihtiyaçları temel alınarak yapılan sıralamada, Asya şehirleri, dünyanın en pahalı şehirler listesinin başlarında yer alırken, Afrika kıtası için en pahalı şehir Libreville (Gabon) oldu.

Yabancı çalışanlar için en pahalı kentler sıralamasında 7 Asya, 6 Avrupa ve 5 Afrika kenti ilk sıralarda bulunuyor. Avrupa'nın en pahalı kentleri, 12. sırada bulunan Londra, 15. sıradaki Kopenhag, 20. sıradaki Oslo ve 27. sıradaki Paris.

Ortadoğu'dan Tel Aviv 18, Lübnan 63 ve Ürdün 103. sırada yer aldı. Araştırma için temel alınan kent New York bu yıl 16. sırada bulunuyor. Listenin sonunda ise Karaçi (Pakistan) var.

Araştırmaya göre, veri toplama evresinde dünyada yaşanan doğal afetler, Ortadoğu'da yaşanan siyasi ve sosyal dalgalanma, yurt dışında çalışan ve "expat" olarak adlandırılan kitlenin yaşam koşullarını belirli oranda etkiledi. Güvenlik durumu nedeniyle ücretlere ilişkin veri alınamayan Trablus, Libya ve Bangui bu yılki sıralamanın dışında kaldı. Caracas da karmaşık döviz durumu nedeniyle sıralamanın dışında bırakıldı.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Angola'nın başkenti Luanda yabancılar için en pahalı kent seçildi
  • 11.07.2014 14:53

Angola'nın başkenti Luanda yabancılar için en pahalı kent seçildi

Angola'nın başkenti Luanda'nın, “expat” olarak tabir edilen beyaz yakalı yabancı ...

Luanda, 21 bin liralık ev kirası sayesinde dünyanın en pahalı şehri seçildi!
  • 07.08.2012 14:05

Luanda, 21 bin liralık ev kirası sayesinde dünyanın en pahalı şehri seçildi!

Her kentte konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üze ...