maritbet girişmaritbet
Akçakoca Merkez Camisi kıl çadır görünümüyle dikkat çekiyor

Akçakoca Merkez Camisi kıl çadır görünümüyle dikkat çekiyor

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yapımı 15 yılda tamamlanan, tek benzeri Pakistan'da bulunan Akçakoca Merkez Camisi, ramazanda yoğun ilgi görüyor

Akçakoca ilçesinde yapımı 15 yılda tamamlanan, tek benzeri Pakistan'da bulunan Akçakoca Merkez Camisi, Selçukluların kıl çadırı görünümlü mimarisiyle ilgi çekiyor.

Akçakoca Müftüsü Mehmet Taşçı, eski belediye başkanlarından merhum Mehmet Gündüz'ün gayretleriyle yapımına başlanan, Mimar Ergün Subaşı tarafından projelendirilen caminin temelinin 1989'da atıldığını ve 2004'te ibadete açıldığını söyledi.

"Camimiz, Türkiye'de eşi ve benzeri olmayan, Selçukluların kıl çadırı modelinde yapılmıştır" diyen Taşçı, bir benzerinin Pakistan'da bulunduğunu anlattı.

Taşçı,  yurt içi ve dışından gelen ziyaretçilerin camiye yoğun ilgi gösterdiğini dile getirdi.

"Aynı anda 5 bin kişi ibadet edebiliyor"

Akçakoca Merkez Camisi Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bıyık da caminin 5 dönümlük arazide inşa edildiğini, 2 bin metrekare kapalı alanı bulunduğunu kaydetti.

Caminin mimarisi belirlenirken ilçe sakinlerinden de görüş alındığını aktaran Bıyık, "25 bin nüfuslu kente böyle bir cami inşa etmek cesaret işidir. Kente gelen turistler öncelikle camiyi ziyaret ediyor ve hayran kalıyorlar. Giriş kapısında durduğunuzda, içeride hiç direk olmaması nedeniyle tüm cemaat alanlarını rahatlıkla görebiliyorsunuz. 8 direk üzerine kurulmuş Selçukluların kıl çadırını andırıyor" diye konuştu. 

Bıyık, minarelerin 56 metre yüksekliğinde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"654 tane kurşundan yapılmış ve işlenmiş cam var. Aynı anda 5 bin kişi ibadet edebiliyor. Avizelere, halılara, duvardaki ve tavandaki işlemelere bakarsanız, her şeyin sekizgen üzerine kurulduğunu göreceksiniz. Caminin inşaatı uzun sürdü ancak maddi yönden sıkıntı yaşamadık. Herkes katkıda bulundu. Hatta gelen yabancılar dahi katkıda bulundu. Bu proje zamanın Başbakanı Tansu Çiller'e, devlet desteği sağlanması için sunuldu. Tansu Hanım projeyi gördüğünde, 'Bu cami değil, bir eser. Tabii ki katkıda bulunacağız. Akçakoca, böyle bir cami yapıyorsa bizim gururumuzdur' dedi ve bu sayede bir miktar da devlet desteği aldık."

Bıyık, camide akustiğin çok iyi olduğunu, sesin her yere eşit dağıldığını sözlerine ekledi. 

Ömer Ürer, Kemal Kaymak/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akçakoca Merkez Camisi kıl çadır görünümüyle dikkat çekiyor
  • 05.07.2014 15:32

Akçakoca Merkez Camisi kıl çadır görünümüyle dikkat çekiyor

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde yapımı 15 yılda tamamlanan, tek benzeri Pakistan'da ...

Akçakoca Merkez Camisi farklı mimarisiyle dikkat çekiyor!
  • 26.02.2013 11:14

Akçakoca Merkez Camisi farklı mimarisiyle dikkat çekiyor!

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Türk otağından esinlenilerek inşa edilen "Akçakoca ...