maritbet girişmaritbet
'2 boğazdan da tren geçecek'

'2 boğazdan da tren geçecek'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çanakkale Boğazı'nın da trenle geçileceği müjdesini verdi.

Birçok ülkenin talip olduğu Çanakkale Boğazı köprüsü, demiryolu geçecek şekilde revize edildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprüden tren hattı geçeceğini söyledi. Yavuz Sultan Selim köprüsünden havaalanına, Ankara-İzmir YHT'den Ordu-Giresun ve Çukurova Havaalanına kadar yürütülen dev projelerin geldiği aşamayı anlatan Elvan, 2015'te sadece demiryolları için 8.5 milyar lira yatırım yapılacağını söyledi.

Demiryoluna yatırımın, 2106'dan sonra 12 milyar liraya yükseleceğini ifade etti. Anadolu Ajansı'nın Finans Masası'na misafir olan Bakan Elvan, “Çanakkale Köprüsü'nün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdiğini, projenin bu şekilde revize edildiğini belirterek, İstanbul ve Marmara'nın trafiğini rahatlatacak projeyi şöyle anlattı: “Avrupa ile Asya arasında başka bir bağlantıyı Çanakkale Boğazı geçiş köprüsünün de yer aldığı Otoyol Projesi devam ediyor. Bursa'dan, Ege Bölgesi'nden, Orta Anadolu'nun batısından Trakya'ya ve yurt dışına taşımacılık yapan kardeşlerimiz İstanbul üzerinden Kapıkule'ye geçiyor. Bu İstanbul trafiğine inanılmaz yük getiriyor. Buna çözüm için Balıkesir'den Çanakkale'ye bir otoyol. Çanakkale buradaki yapımı süren köprü ile geçilecek, oradan da Tekirdağ ve Kapıkule'ye kadar bir çıkış sağlayacağız. Bu sayede Marmara Bölgesi'nde otoyolla bir ring oluşturacağız. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşımış olacağız. Buradaki en önemli husus Çanakkale Köprüsü, bu köprü 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Bu köprünün proje çalışmaları tamamlanmıştı, ben arkadaşlarıma bu köprünün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdim. Proje revize ediliyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden bir demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek.” 

Bakan Elvan, diğer dev projelerin geldiği aşamayı da şu cümlelerle özetledi:

3. KÖPRÜ: 

312. metreye geldik. Tamamlanması için 10 metrelik kısım kaldı. Bu hafta 3. köprünün ilk tabliyesini atacağız. Köprünün silueti de yavaş yavaş görülmeye başlanacak. buradaki hedefimiz 29 Ekim 2015'te köprünün açılışını gerçekleştirmek. Burada 95 kilometrelik bir Kuzey Marmara otoyol projemiz var. Onu da aynı tarihte bitireceğiz. Şehre 3 ana giriş söz konusu olacak.

YENİ OYOYOL

Odayeri'nden Tekirdağ-Kınalı'ya kadar olan kesimde yap-işlet-devret modeli ile otoyol ihalesine çıktık. Bu yatırımla Sakarya-Akyazı'dan Kurtköy-3. havalimanı-Odayeri-Tekirdağ-Kınalı'ya uzanan kesimde 2. bir otoyola kavuşmuş olacağız. Bu projelerde mümkün olduğu kadar ormanlarımızı tahrip etmemeye gayret ediyoruz.

ANKARA-İZMİR YHT

Ankara'yı İzmir'e bağlayan yüksek hızlı tren hattı konusunda Polatlı'dan Afyonkarahisar'a kadar olan kesimde yapım çalışması sürüyor. 2015'te Turgutlu'ya kadar olan bölümün ihalesine çıkacağız. 

BAKÜ-TİFLİS-KARS

Proje 2015 sonu itibarıyla tamamlanacak. Kış şartları sebebiyle yavaş ilerliyor. Türk tarafındaki tünel çalışmaları tamamlandı ama Gürcistan'daki tüneller henüz bitmedi.

3.HAVAALANI

İstanbul ve Türkiye için olmazsa olmaz bir proje. Öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz. Olmazsa olmazımız.

ÇUKUROVA HAVAALANI

Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale ettik. Şirketin finansman problemi var. DHMİ ile yabancı finansman konusunda görüşme sürüyor.

OR-Gİ HAVAALANI

Karadeniz için çok önemli. 2015'in mart ayı itibarıyla açmayı hedefliyoruz. Deniz üzerinde yaptığımız ilk havalimanı.

AVRASYA TÜNELİ: 

Marmaray'dan sonra ikinci önemli deniz altından geçiş projesi. 1560'ıncı metredeyiz. 1700 metre kaldı. Hedefimiz 2016 sonunda hizmete açmak.

OTOYOLLAR

Türkiye'yi otoyollarla donatacağız. Edirne Kapıkule'den İstanbul'a kadar güzergahın ihalesine 2015'te çıkacağız.

HIZLI TREN

Bütün ülke hızlı trenlerle bağlayacağız. Edirne'den giriş yapan bir kişi, hızlı trenle Kars'a kadar gidebilecek. Hatta yük de taşınabilecek.

3. KÖPRÜ İÇİN 10 METRE KALDI

Türkiye hem otoyol hem de demiryolu ile uçtan uca bağlanacak. 2015 dev projelerin hizmete açılmasının yanı sıra yenileri için ihale yılı olacak. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de yeni havalimanlarından devam eden otoyol ve YHT projelerine kadar bütün çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün tamamlanması için 10 metrelik kısım kaldığını, perşembe ya da cuma günü ilk tabliyenin atılacağını söyleyen Elvan, “Herkesi davet ediyorum” dedi.

Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"
  • 01.02.2021 16:30

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyan ...

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"
  • 12.03.2020 11:28

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim ...

Çimko'nun 25. hazır beton tesisi üretime başladı
  • 12.11.2020 13:11

Çimko'nun 25. hazır beton tesisi üretime başladı

Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş. 25’inci hazır beton tesisini Gaziante ...

"Başakşehir-Kayaşehir Metrosu'nu bakanlık olarak üzerimize aldık”
  • 12.09.2020 09:46

"Başakşehir-Kayaşehir Metrosu'nu bakanlık olarak üzerimize aldık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, inşaat çalışmaları devam eden B ...

“Ağustos ayında iç hatlarda 5.7 milyon yolcuya ulaştık”
  • 10.09.2020 08:45

“Ağustos ayında iç hatlarda 5.7 milyon yolcuya ulaştık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, havacılık sektörüne ilişkin açı ...