maritbet girişmaritbet
13 yeni teleferik projesi geliyor!

13 yeni teleferik projesi geliyor!

Bizans'tan gemilerin karadan yürütüldüğü bir savaşla alınan İstanbul'a şimdi insanları karaya bağlı havada taşıyacak yeni teleferik projeleri geliyor.

Geçtiğimiz günlerde nüfusu 14 milyon 377 bin 18 kişi olarak açıklanan İstanbul'da trafiği rahatlatmak için her gün yeni projeler üretiliyor.

Pek çok ülkeden daha fazla insana ev sahipliği yapan mega kent İstanbul, aynı zamanda Türkiye'nin dünyaya en hızlı açılan yüzü. 

İnsan kalabalığı arttıkça oluşacak durumlar için atalarımızın söylediği nahoş sözler olsa da bunların İstanbul için gerçekleşmemesi adına İBB, tüm gayretiyle uğraşıyor. 

Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i çevreleyecek şekilde kurulan İstanbul'un Kanal İstanbul ile birlikte bir de Karadeniz ayağı olacak elbette.

Hal böyle olunca bütün bu insanların ulaşımı nasıl olacak diye de düşünmeden edemiyor ve sizin için İstanbul'un teleferik projelerini araştırmaya kalkıyoruz.

havalı yolculuk teleferik

Maçka - Taşkışla teleferiği

Çelik halatlara asılı yolcu kabinlerinden oluşan teleferikler şu an İstanbul'un iki yerinde faaliyet gösteriyor. Bunlardan ilki 1993'te açılan Maçka - Taşkışla teleferiği. Maçka Demokrasi Parkı ile Beyoğlu Evlendirme Dairesi üzerinde kurulu olan teleferikle 4 araçta 6 yolcu taşınabiliyor. Sefer süresi ise 3,5 dakika.

Eyüp - Piyerloti teleferiği

Faaliyette olan diğer teleferik hattı ise Eyüp - Piyerloti teleferiği. Bu hat 2005 yılında açıldı ve genel itibariyle turistlerin yoğun ilgisine uğruyor. Sefer süresi ise 2,75 dakika olarak ölçülüyor.

İşte İstanbul için proje aşamasında olan teleferik projeleri;
 

1- Mecidiyeköy - Zincirlikuyu - Altunizade - Çamlıca Teleferik Hattı

Belki de en dikkat çekici teleferik projesi olan bu hat boğazın üzerinde olacak. 8 kilometre uzunluğa sahip bu hattın 2015'te hizmete girmesi planlanıyordu. Bu hat ile yolculuk Mecidiyeköy'de başlayacak ve Çamlıca'da son bulacak. 

2- Büyükada Lunapark Meydanı - Ayayorgi Teleferik Hattı 

Planlaması yapılan bu hat genellikle faytonların bulunduğu Lunapark meydanından başlayarak Aya Yorgi Manastırı'na kadar uzanacak. 

3- Aydos - Sultanbeyli Teleferik Hattı

aydos sultanbeyli teleferik hattı

Ocak ayında Aydos Kalesi'ni turizme kazandıracak teleferik projesinin yapım ihalesi 18 Şubat'ta gerçekleştirilecek. İş tesliminden 240 gün sonra tamamlanması ön görülen hat, 3 kilometre olacak. Aynı zamanda 3 duraktan oluşacak Aydos - Sultanbeyli Teleferik hattı, Sultanbeyli Gölet Sosyal Tesisleri'nden geçecek.

4- Beykoz Çayır - Hz. Yüşa Tepesi Teleferik Hattı

Beykoz'da kurulacak olan Anadolu yakasının ilk teleferik hatlarından ilki Beykoz Çayır - Hz. Yüşa Tepesi Teleferik Hattı; 2,5 kilometre uzunluğa sahip. 190 metreye çıkacak olan teleferik hattı, eşsiz Boğaz manzarasını görecek. 

5- Beykoz Sahil - Karlıtepe Teleferik Hattı

Beykoz'daki diğer teleferik projesi ise Beykoz Sahil - Karlıtepe hattı, 2 kilometre uzunluğunda. Bu teleferik hattı ile sahilden Karlıtepe'ye ulaşım sağlanacak. 

Beykoz'daki bu iki teleferik hattının da metro yatırımlarıyla entegre olması planlanıyor. Teleferik hatları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2019 yılından sonra tamamlanacak projeleri arasında.

teleferik projeleri

6- Büyükçekmece Sahil - Tüyap Teleferik Hattı 

Büyükçekmece sahildeki düzenlemeler için "Barcelona modeli" yakıştırması yapılırken, teleferik hattının yapımına ne zaman başlanacağı henüz bilinmiyor. Büyükçekmece sahilinden başlayacak olan hattın, Tüyap fuar merkezinde son bulması planlanıyor. 

7- D-100 - Yakacık - Aydos Teleferik Hattı

2014 Mayıs'ında imar planı askıya çıkan D-100 - Yakacık - Aydos Teleferik Hattı ile ilgili yeni gelişmeler çok yakında.

8- Eyüp - Piyerloti - Miniatürk Teleferik Hattı

Piyer Loti'den Miniatürk'e gidecek olan teleferik hattı ile Eyüp'te iki teleferik hattı hizmet veriyor olacak. Yakın zamanda açıklama yapan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, "İki metro, iki tramvay hattı ve bir de Piyer Loti'den Miniatürk'e teleferik düşünülüyor. Böylece Piyer Loti'de iki teleferik olacak” dedi.

2 kilometre olarak hesaplanan hattın sefer süresi 6,5 dakika olacak. Bu teleferik hattı İBB'nin 2019 yılında sonra tamamlanacak projeler arasında bulunuyor. 

9- Vialand - Rami Teleferik Hattı

2014 Şubat'ında bu teleferik hattıyla ilgili bir açıklama yapan İBB Başkanı Kadir Topbaş, Rami bölgesi için "Buradan Vialand'a bir teleferik hattı yapacağız. Buradan da Miniatürk'e inecek" demiş Miniatürk - Alibeyköy - Vialand Teleferik hattının sinyalini de vermişti.

Vialand - Rami Teleferik Hattı için 2014 Ağustos'unda ihale yapılmış, ancak daha sonra bu ihale iptal edilmişti. 

10- Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Sahil Teleferik Hattı

Aşiyan sahilinden Rumeli Hisarüstüne çıkacak olan teleferik, bu yolu 4 dakikaya indirecek. 1 kilometre olan hat Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 sonrası yatırımları arasında yer alıyor. 

* Kayışdağı Teleferik Hattı, Kınalıada Tepe Teleferik Hattı ve Miniatürk - Alibeyköy - Vialand Teleferik Hattı ile ilgili henüz bir adım atılmadı ancak bu teleferik hatları da planlar dahilinde.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un teleferik projeleri dikkat çekiyor!
  • 06.02.2015 10:26

İstanbul'un teleferik projeleri dikkat çekiyor!

İstanbul'da ulaşım adına atılan pek çok adımla birlikte teleferik projeleri de b ...

Eyüp’teki teleferiğe kardeş geliyor!
  • 16.03.2015 14:08

Eyüp’teki teleferiğe kardeş geliyor!

İstanbul trafiğine çözüm sağlayan ve büyük kolaylık getiren teleferik hatlarına ...

13 yeni teleferik projesi geliyor!
  • 06.02.2015 09:56

13 yeni teleferik projesi geliyor!

Bizans'tan gemilerin karadan yürütüldüğü bir savaşla alınan İstanbul'a şimdi ins ...