Çimento sektöründe geleceğin iş gücü haritası ortaya kondu

Çimento sektöründe geleceğin iş gücü haritası ortaya kondu

ÇEİS’in gerçekleştirdiği “Türkiye Çimento Sektöründe Geleceğin İş Gücü Becerileri Araştırması” tamamlandı. Araştırma, çimento sektörünün dijital ve yeşil dönüşüm sürecine hazırlık düzeyini analiz ederek gelecekte ihtiyaç duyulacak becerileri ortaya koymayı amaçlıyor.

Türkiye çimento sektörü, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik ekseninde hızlanan dönüşüm süreciyle birlikte insan kaynağı yapısını yeniden tanımlıyor. Bu dönüşümün sektöre etkilerini bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmek amacıyla Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından yürütülen “Türkiye Çimento Sektöründe Geleceğin İş Gücü Becerileri Araştırması” tamamlandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen “Sosyal Taraflar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Konusundaki Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalışma, sektörün ikiz dönüşüme hazırlık seviyesini çok boyutlu olarak analiz ediyor.

Çok boyutlu ve kapsamlı veri toplama süreci

Sekiz ay süren araştırma kapsamında, yalnızca saha verileri ile sınırlı kalınmayarak çimento sektörü özelinde Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirildi. Bu sayede sektörün küresel eğilimleri ile Türkiye’deki mevcut durumu karşılaştırmalı olarak analiz edildi.

Araştırmanın saha boyutunda ise sektörün üst düzey yöneticileri ve profesyonel ekipleri ile gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar aracılığıyla dönüşüme yönelik algı, beklenti ve stratejik yaklaşımlar değerlendirildi.

Bunun yanı sıra, İnsan Kaynakları ve teknik departmanlara yönelik yürütülen geniş kapsamlı anket çalışması ile toplam 598 katılımcıdan veri toplandı. Elde edilen veriler sayesinde mevcut yetkinlik düzeyi ile gelecekte ihtiyaç duyulacak beceriler arasındaki fark somut şekilde ortaya kondu.

Araştırma kapsamında ayrıca; İnsan Kaynakları, Üretim, Kalite, Ar-Ge, Makine Bakım, Elektrik, Elektronik, Enerji, İSG, Çevre, Sürdürülebilirlik, Satış ve Pazarlama gibi farklı fonksiyonlardan yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri ile sektörün dönüşüm süreci çok boyutlu olarak analiz edildi.

Dönüşümün merkezinde insan kaynağı bulunuyor

Araştırma bulguları, çimento sektöründe dijitalleşme, otomasyon ve sürdürülebilirlik odaklı dönüşümün yalnızca teknolojik altyapı ile sınırlı kalmadığını; aynı zamanda insan kaynağı yetkinliklerinde de önemli bir değişimi beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde veri analizi ve dijital okuryazarlık, süreç yönetimi ve sistematik düşünme, sürdürülebilirlik odaklı yetkinlikler ile disiplinler arası çalışma becerilerinin daha fazla önem kazanması bekleniyor.

Veri, sektörün geleceğine yön veriyor

ÇEİS Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, araştırmanın sektöre yol gösterici nitelikte olduğunu belirterek şunları söyledi: “Araştırma kapsamında elde edilen veriler, sektörde ihtiyaç duyulan yeni beceri alanlarını açık şekilde ortaya koyuyor. Dijitalleşme, otomasyon ve veri kullanımı iş yapış biçimlerini dönüştürürken, teknik yetkinliklerin yanında analitik düşünme ve adaptasyon becerilerinin de önem kazandığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde veri temelli karar alma mekanizmalarının sektörde daha yaygın hale gelmesi kritik olacaktır.”

Ortak yol haritası oluşturulacak

Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda hazırlanacak kapsamlı raporun ardından, sonuçların sektör genelinde yaygınlaştırılması ve ortak bir yol haritası oluşturulması amacıyla sektör temsilcilerinin katılımıyla çevrimiçi toplantılar gerçekleştirilecek. ÇEİS, bu çalışma ile çimento sektöründe insan kaynağı dönüşümünü veri temelli bir yaklaşımla ele alarak, geleceğe yönelik stratejik bir çerçeve sunmayı hedefliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çimento sektöründe net sıfır dönüşümü hızlanacak
  • 26.10.2026 15:05

Çimento sektöründe net sıfır dönüşümü hızlanacak

TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, XVI. TÜRKTAY etkinliğinde katıldığı panelde, dö ...

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek
  • 19.10.2026 10:02

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgede dönüşüm için ...

THBB Başkanı Işık: "Nakit darboğazı ve yüksek faiz sektörü baskılıyor"
  • 13.10.2026 13:24

THBB Başkanı Işık: "Nakit darboğazı ve yüksek faiz sektörü baskılıyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan Hazır Beton Endeksi Eylü ...

Quad 500 agrega koşullarında beton performansını destekliyor
  • 07.10.2026 14:39

Quad 500 agrega koşullarında beton performansını destekliyor

Saint-Gobain Yapı Kimyasalları’nın markalarından Chryso, hazır beton üretiminde ...

Çimko, Halep’te yeni yatırımını hayata geçirmeye hazırlanıyor
  • 02.10.2026 14:08

Çimko, Halep’te yeni yatırımını hayata geçirmeye hazırlanıyor

SANKO Holding bünyesinde faaliyet gösteren yapı malzemeleri şirketi Çimko, Suriy ...

Enerji dönüşümü 2035’e kadar metallere olan talebi artıracak
  • 01.10.2026 11:42

Enerji dönüşümü 2035’e kadar metallere olan talebi artıracak

Enerji dönüşümü ve arzın talebe yetişememesi, metal fiyatlarında kalıcı bir artı ...