maritbet girişmaritbet
Yüksek kurlar AVM'lerdeki mağazaları zora soktu

Yüksek kurlar AVM'lerdeki mağazaları zora soktu

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yüksek döviz kurları nedeniyle dayanacak güçleri kalmadığını belirtti.

Döviz kurlarının son günlerde rekor üstüne rekor kırması alışveriş merkezlerindeki mağazaları zora soktu. Eski kontratlar nedeniyle hâlâ günlük kur üzerinden kira ödemesi yapmak zorunda kalan markalar, ya mağaza kapatıyor ya da kira uyarlama davası açıyor.

400 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

412 markanın AVM'de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazada 400 bine yakın kişiyi istihdam ettiğini açıklayan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, son dönemlerde rekor kıran döviz kurları nedeniyle dayanacak güçleri kalmadığını söyledi. Öncel “Bizim kaptanlığımızdan şüphemiz yok, ancak fırtına uzadıkça hasar alıyoruz.

Unutmayalım ki markalarımız dövizli harcamalarının tamamını sermayesinden, çalışanından, imalatçısından veya yatırımından kısarak yapıyor. Mevcut tablonun devam etmesi halinde üzülerek söylüyorum mağaza kapanışları hızlanacak. İsteyen kirasını yine dövizle ödeyebilir ancak markalara mutlaka TL seçeneği sunulmalı” dedi. 

ÖNGÖREMİYORUZ

Sinan Öncel, şöyle konuştu: “Dövize endeksli çalışmanın markalarımız üzerinde iki tür etkisi oluyor. Birincisi kurlardaki aşırı oynaklık. Biz bugünden bir yıl sonrasının üretimini planlamak durumundayız. Ancak bir yıl sonra kurun hangi seviyelerde olacağını ön göremediğimiz için sağlıklı plan yapıp gerçekçi bir maliyet çıkarmakta zorlanıyoruz.

Bir diğer problem kurlardaki aşırı artış. Kur yükseldikçe kirasını dövizle ödeyen markalarımızın üzerindeki maliyet baskısı daha da büyüyor. Çok gerilere gitmemize gerek yok. Ocak 2015'te dolar 2,35, avro 2,83 TL idi. Bugün dolar 3,95, avro 4,72 TL'ye ulaştı.

Yani üç yılda dolar kuru yüzde 68, avro yüzde 67 arttı. Kiranın markalar için en büyük gider kalemlerinden birini oluşturduğu bir piyasa gerçeğinde bu durumun sürdürülebilir olamayacağını herkesin bilmesi gerekiyor.”

TEHLİKEYİ ÖNCEDEN GÖRDÜK

Sinan Öncel, kur konusunun bugünün sorunu olmadığını, tehlikeyi çok önce gördüklerini ve bir yılı aşkın süredir kamuoyunu bıktırma pahasına ‘döviz üzerinden yapılan eski kira kontratları günün gerçeklerine uygun hale getirilsin' talebini yinelediklerini hatırlattı. ‘Halden anlayan' ve ‘Piyasa Bankeri' mantığı ile çalışmayan AVM yönetimlerinin markaların haklı isteklerini duyduğunu ifade eden Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son iki yılda açılan AVM'lerin büyük bölümü ‘kazan-kazan' yani sabit kira olmadan ‘cirodan belli oranda kira ödeme' sistemi ile açıldı.

Ancak bugünün koşullarına uymayan eski kontratlar markaları içinden çıkılmaz bir yöne doğru götürmeye devam ediyor. Bunun çaresi maalesef uzlaşılamayan noktada mağaza kapamak olacak.

Doğrusunu isterseniz bizim kaptanlığımızdan şüphemiz yok. Ancak fırtına uzadıkça hasar alıyoruz. Unutmayalım ki markalarımız dövizli harcamalarının tamamını sermayesinden, çalışanından, imalatçısından veya yatırımından kısarak yapıyor. Mevcut tablonun devam etmesi halinde üzülerek söylüyorum mağaza kapanışları hızlanacak.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...