maritbet girişmaritbet
Taurus AVM’de engelli vatandaşlar sosyalleşecek

Taurus AVM’de engelli vatandaşlar sosyalleşecek

Ankara'da örnek teşkil eden bir yaşam merkezi olarak inşa edilen Taurus AVM, engelli odaklı hizmetleri ile dikkatleri üzerine topluyor.

Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu, engelliler olarak özgürce gezip dolaşabilecekleri, sosyalleşebilecekleri kamusal mekânlar olmadığını belirterek, Ankara'da ilk kez Taurus'ta engelli odaklı hizmetler görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. 

Türkiye'de engelli bireyler olarak sosyal hayatta yer alabilmeleri için mutlaka mimari değişiklikler gerektiğini kaydeden Yılmazoğlu, ne yazık ki kamu kurumları için yasal zorunluluk da getirilmesine karşın kamu mimarisinde dahi gerekli düzenlemelerde ciddi eksiklikler bulunduğuna işaret etti. Özel sektör açısından ise engellilere yönelik duyarlı yaklaşımlara nadiren rastladıklarını belirten Yılmazoğlu, Avrupa'ya gerçekleştirdiği her geziden sonra Türkiye'de günlük hayatta hayal kırıklığı yaşadığını paylaştı.

“Taurus AVM'de rahatça dolaşabiliyorum”

Avrupa'da rahatça hareket ettiğini, alışverişini tek başına yapabildiğini söyleyen Yılmazoğlu, “Türkiye'de ise engelliler olarak sokağa çıkarken, hayata karışmak isterken ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Oğlumla alışveriş yapamıyordum mesela. Engelliler olarak psikolojimiz olumsuz etkileniyor. Dışarıya çıkma isteğimiz azalıyor. Şimdi Taurus AVM'de “rahatça dolaşabiliyorum” dedi. 

Ankara'da ‘engelsiz alışveriş' sloganıyla hareket eden Taurus'un yapım aşamasından itibaren engellilere yönelik neler yapılabileceğine ilişkin danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Yılmazoğlu, Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneği adına ‘çorbada tuzumuz olsun' yaklaşımıyla engelliler için güzel hizmetler sunulmasına katkı vermekten mutluluk duyduğunu anlattı. 

Taurus'un mimari planlamasında ilk günden itibaren engellilerin düşünüldüğünü vurgulayan Yılmazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Örnek teşkil eden bir yaşam merkezi

“Ortak çalışma içerisinde Ankara'da yaşayan engellilerin rahatça gezip dolaşabilecekleri, alışveriş yapabilecekleri yaşam alanı oluşturuldu. Geriye birkaç ufak değişiklikler kaldı, önemli hizmetler artık devreye girdi. Taurus böylece Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Maalesef özel sektörde engelli bireylerin de tüketici olduğuna dair bir algı yok. Oysa engelliler de mağazaları dolaşmak, dışarıda yemek yemek, çocuklarıyla birlikte dolaşmak istiyorlar. Bir engelli öncelikle alışveriş merkezine ulaşım imkânına sahip olmalı şimdi Taurus'un servis hizmeti bu anlamda önemli. Alışveriş merkezine geldiğinde ise içerisinde alışveriş için rahatça dolaşabilmeli. Bu bakımdan Avrupa standartlarına göre yapılan Taurus AVM örnek teşkil eden bir yaşam merkezi.”

AVM Mfi Partners tarafından yönetilen Taurus'ta büyük ölçüde beklentilerine karşılık bulduklarını her şeyden önce kendilerine kulak veren yönetim anlayışı bulunduğunu dile getiren Yılmazoğlu, alışveriş merkezleri için engelliler olarak beklentilerini de şöyle aktardı:

“Engellilerin kendi kendilerine özgürce gezip dolaşabilmeleri için alışveriş ve yaşam merkezlerinde ilk olarak ulaşım sorununun çözülmesi gerekiyor. Araçlarıyla alışveriş ve yaşam merkezine gelen engelliler kendileri için ayrılan otopark bölümlerine engeli olmayan vatandaşların araçlarını park etmesi nedeniyle alışveriş merkezlerini tercih edemiyorlar. Sağlıklı bireyler yürüyen merdivenler varken asansörü kullandıkları için engelli vatandaşlar istedikleri gibi kullanamıyorlar. Engelsiz bir alışveriş merkezi için otopark sorunu başta olmak üzere ulaşımı sağlamak için imkân varsa Taurus'ta olduğu gibi engellilere özel servis aracı sağlayabilirler. Böylece engelliler o AVM'den daha çok faydalanabilir.”

Engelliler olarak toplumda var olduklarını hissetmeye ihtiyaç duyduklarını belirten Yılmazoğlu, bunun için de hayatlarını kolaylaştırıcı hizmetlerle  sosyalleşme kapısının kendilerine açılmasının önemine işaret etti. Şimdi Taurus'ta böyle bir kapı açıldığını kaydeden Yılmazoğlu, bunun Türkiye'deki diğer alışveriş merkezlerine de örnek olmasını umut ettiğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taurus AVM, Sign of the City Awards finaline kaldı
  • 04.11.2014 11:44

Taurus AVM, Sign of the City Awards finaline kaldı

Türk inşaat ve gayrimenkul sektörüne değer katmak amacıyla öncülüğünde başlatıla ...

Ankara Taurus AVM’de deniz altına yolculuk zamanı!
  • 06.06.2014 14:45

Ankara Taurus AVM’de deniz altına yolculuk zamanı!

Birbirinden eğlenceli etkinlikleriyle yaza merhaba diyen Taurus AVM Ankaralılar’ ...

Taurus AVM’de engelli vatandaşlar sosyalleşecek
  • 28.05.2014 12:03

Taurus AVM’de engelli vatandaşlar sosyalleşecek

Ankara'da örnek teşkil eden bir yaşam merkezi olarak inşa edilen Taurus AVM, eng ...

Matruşka Bebek Gökçe Ankara’yı salladı
  • 25.05.2014 12:15

Matruşka Bebek Gökçe Ankara’yı salladı

Gökçe, Taurus AVM’de ‘Matruşka’ adlı son albümünün tanıtımında gülen yüzüyle Ank ...

Taurus AVM engelleri ortadan kaldıran hizmetleri hayata geçirdi
  • 23.05.2014 15:21

Taurus AVM engelleri ortadan kaldıran hizmetleri hayata geçirdi

Taurus AVM’de engelsiz alışveriş tanıtımında, engelliler için yaşam merkezleri o ...

Taurus AVM'nin kampanyası ile İstanbullu oldular
  • 17.04.2014 12:06

Taurus AVM'nin kampanyası ile İstanbullu oldular

Taurus AVM’ nin “Araba veremiyoruz ama İstanbul’ da ev veriyoruz" sloganıyla baş ...