maritbet girişmaritbet
Nurettin Kaldırımcı: AVM rekabetinde olumlu sonuçların artmasını istiyoruz!

Nurettin Kaldırımcı: AVM rekabetinde olumlu sonuçların artmasını istiyoruz!

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, İDO özelleştirmesi ile ilgili soruları cevapladı

 

Kaldırımcı, “İdo ile ilgili büyük sıkıntı olduğunu biliyoruz. Şöyleydi böyleydi, Rekabet Kurumu uyuyor mu falan… Evet bizim epey bir şeyimiz oldu günahsa günah tamam. Ama biz uyardık, arkadaş şöyle yaparsan şöyle olur böyle yaparsan böyle olur. Biz özelleştirmiyoruz ki” dedi.
 
Kaldırımcı, TÜGİAD Ankara Şubesi tarafından düzenlenen söyleşide, rekabeti hak ve hukuk hassasiyeti olarak değerlendirdiklerini söyledi.
 
Türkiye'nin rekabet gücünde geçen yıl dünya genelinde 43. sıraya yükseldiğini, buna karşın insani gelişme endeksinde 92. sırada yer aldığına dikkati çeken Kaldırımcı, söz konusu verilerin iç açıcı olmadığının altını çizdi.
 
“Haddimizi aşamayız”
 
Kaldırımcı, İdo ile ilgili büyük sıkıntı olduğunu bildiklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Şöyleydi böyleydi, Rekabet Kurumu uyuyor mu falan dendi. Evet bizim epey bir şeyimiz oldu günahsa günah tamam. Ama biz uyardık, arkadaş şöyle yaparsan şöyle olur böyle yaparsan böyle olur. Biz özelleştirmiyoruz ki… İstanbul Büyükşehir Belediyesi orayı özelleştirdi. Bir tarafta çok kar eden bir tarafta çok zarar eden bunlar ayrı ayrı olsa satamayız dediler. Zarar eden hattı kime satalım öbür taraf için alıcı çok bu taraf için alıcı yok birleştirdiler paket yaptılar. Biz de bunu yaparsanız böyle bir sakınca olur dedik, oldu. Vatandaş da haklı. Yok şöyle öldük, böyle bittik, fiyatlar değişti. Sanki fiyatlar çok yükselmiş gibi algılandı, onu şikâyet ettiler. Biz de soruşturma açamadık ama haddimizi aşamayız. Bu özelleştirme modeli eksikliğinin bedeli. Uzun vadede sürdürülebilir olmayan bir şey ne kadar geçerli olur önemli olan kalıcı, meşru kendi kendini meşrulaştıran özellikler kazanmasıdır bir faaliyetin. Dolayısıyla bu tür görevlerimiz var özelleştirme dosyalarıyla ilgili.”
 
Nurettin Kaldırımcı, AVM'lerle ilgili bir soruyu cevaplandırırken de, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan büyük mağazalar kanunu tasarısı taslağına katkıda bulunmak üzere kurumlarının görüşünün alındığını belirtti.
 
Rekabetçi bir ortamın her alanda oluşmasını önemsediklerini vurgulayan Kaldırımcı, şöyle devam etti: “Bu AVM'lerin faaliyette bulunduğu alanları da kapsıyor. Fakat bazı gerçeklerin de farkında olmak gerekiyor. Eğer piyasalarda girişimi önleyecek bir düzenleme olursa bunun uygun olmadığını söylüyoruz. Büyük mağazalar kendi aralarındaki rekabeti sınırlayacak bir zemin oluşturacak durum yarattığında bunun uygun olmadığını belirtiyoruz. Mağazaların büyüklüklerine ilişkin sınırlamalar vardı o zamanki yasa taslağında. Biz bunun da rekabet açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etmiştik.  Özel markalı ürünlere ilişkin başlıklar vardı. Bu özel markalı ürünler ki biliyorsunuz bunu bir kısım kobiler tedarikçi olarak üretirken bazı perakendeci mağazalar kendi markalarını buralarda satıyorlardı. Bunun olumlu olumsuz sonuçları olabiliyor. Özel markalı ürünleri sınırlandırmanın sakıncaları var. Çünkü bir kısım tedarikçiler bu alanda ayakta kalabiliyorlar ama diğer yandan da bazı tedarikçiler onlara karşı dayanamıyor. Biz bunlara etki analizinin yapılmasının önemli olduğunu beyan ettik. Etki analizi, bir erzak çıkarken rekabetçi açıdan etkisi ne oluyor sonuçları ne oluyor ?  Olumlu sonuçları artsın olumsuz sonuçları azalsın diyoruz. Bunun tespiti açısından da bir etki analizinin yapılması gereğini vurguladık.”
Özellikle toptan ve perakendeci alanında  raf bedeli isteme veya benzer yollarla perakendecilerin piyasaya girmeleri zorlaştırılabildiğine işaret eden Kaldırımcı, “Böyle bir durumda küçük ölçekli tedarikçilerin ayakta kalma problemi karşımıza çıkıyor. Buna yönelik görüşlerimizi biz bildirdik. Konu şu anda siyasi iradenin ve ilgili bakanlıkların çözeceği bir konu. Biz görüşümüzü bildirdik” dedi.
 
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın da, dünya piyasasının en önemli aktörlerinden biri durumuna gelen Türkiye'de, ekonominin sağlıklı işlemesi, haksızlıkların, hukuksuzlukların önüne geçilmesi için Rekabet Kurumu'na çok büyük görev düştüğünü kaydetti.
 
Aydın, Rekabet Kurumu'nun,  iş dünyası aktörleri için hayati önem taşıyan rekabet kurallarının düzgün çalışmasını sağlamak için yoğun çaba harcadığını anlatarak, şunları söyledi: “Rekabet Kurumu, haksız kazancın, tüketicilerin seçme özgürlüğünü kısıtlayan davranışların, mal ve hizmetlerin daha kaliteli ve ucuza üretilip tüketilmesine engel olan, kısaca kaynakların etkin kullanımını engelleyen uygulamaların önüne geçme yolunda yaptığı çalışmalarla adını sıkça duyurmaya başladı.
 
 Rekabet Kurumu, çalışmalarıyla sadece hukuka uygunluğa değil aynı zamanda özellikle ekonomik alanda ya da piyasalarda sonuç doğurması, yani verimliliğe, yeniliğe, tüketici özgürlüğüne ve kaynakların etkin kullanımına da  katkıda bulunuyor.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

 Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti
  • 14.03.2023 15:42

Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti

Kurum, Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul ...

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...