maritbet girişmaritbet
İstanbul Shopping Fest perakende sektörünü coşturacak!

İstanbul Shopping Fest perakende sektörünü coşturacak!

Markaların ekstra indirimler yapacak, konserler ve çeşitli etkinliklerle düzenlenecek. İstanbul 'festival' alanına dönüşecek. İstanbul Shopping Fest, yarın başlıyor

Markaların ekstra indirimler yapacak, konserler ve çeşitli etkinliklerle düzenlenecek. İstanbul 'festival' alanına dönüşecek. İstanbul Shopping Fest, yarın başlıyor. Her ne kadar bu festival yabancı turisti İstanbul'a çekmek için yapılsa da perakendeci, maaşını ev taksitine yatıran yerli turisti de heyecanlandırmak istiyor

Perakende sektörü 9 Haziran'da başlayacak İstanbul Shopping Fest için gün saymaya başladı. Bu sene süresi 40 günden 21 güne indirilen festivali 1 milyon yabancı turistin İstanbul'da ağırlanması hedefleniyor. 2012'nin ilk aylarında piyasadan umduğu hareketi bulamayan perakende sektörünün festivalden beklentisi yüksek. Markalar  bu süreçte en az yüzde 20-25'lik satış artışı öngörüyor. Konserler, sokak şenlikleri gibi çeçitli etkinliklerle süslenecek İstanbul Shopping Fest'in bu yılki toplam ciro hedefi ise 7 milyar TL.

Herry mağazalarının sahibi Selami Sarı, süre kısaldığı için bu yılki Shopping Fest'in daha başarılı olmasını beklediklerini belirtiyor. Herry olarak yüzde 25'lik bir satış artışı öngördüklerini ifade ediyor. Son aylarda alışveriş merkezlerine ve mağazalara giren kişi sayısında azalma olduğunu, bunun da sektördeki ciroları etkilediğini söyleyen Sarı, 'Bunda konut sahibi olmaya soyunan kişi sayısının artmasının da etkisi var' dedi. Tüketicinin cebindeki paranın ev taksitine gittiğini ifade eden Sarı, 'Konut kredileri gardıroptan çaldı. Ev taksidi ödeyen ciddi bir kesim perakende harcamalarını kıstı' diye konuştu. Avrupa'daki krizin etkilerinin de sürdüğünü anlatan Sarı; 'Tüketici, biz ülke olarak neyi iyi yaptık da İspanya'dan daha iyi durumdayız' diye düşünüyor ve savunmaya geçiyor' diye ekledi.

'ETİKETİN YARISI' YAPACAĞIZ

Silk & Cashmere'in CEO'su Ayşen Zamanpur, sektörün satıştaki düşüşlere, dalgalanmalara alışkın olduğunu belirterek, 'Ben birden aşırı vergi kondugunda umutsuz olurum. Yoksa satışta dalgalanma olur. Bu yılın ilk 5 ayına baktığımda bizde geçen yıla  göre düşüş yok. Ama kar marjları yüzde 2 düştü. Ve bütçemizin yüzde 4 gerisindeyiz' şeklinde konuştu. Geçen yıl Shopping Fest'te güzel bir satış grafiği yakaladıklarına dikkat çeken Zamanpur, 'Bu yıl da sürprizler, organize ettik. Bu dönem 'etiketin yarısı' kadar indirim yapacağız'' dedi.

40 günlük ciroyu 20 günde yaparız

KONUT taksitlerinin perakende sektörüne etkisine de değinen Nane, 'Yeni ev alan tüketici, maaşı da atırmadıysa ister istemez diğer harcamalarını azaltıyor. Çünkü maaşının önemli bir kısmını ev taksitine veriyor' diye konuştu. Mehmet Nane, Shopping Fest'in yabancılar için yapıldığını ancak yerli tüketicinin de festival heyecanına kapılacağını belirterek, 'Yüzde 20'nin üzerinde bir satış artışı bekliyoruz. Geçen yıl 40 günde yaptığımız ciroyu bu sene 20 günde yapmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

ASIL SIKINTIYI, KåR ORANINDA YAŞIYORUZ

TEKNOSA Genel Müdürü ve Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane 'Perakende sektörünü asıl sıkıntıya sokan indirimler ve kampanyalar sonucunda düşen karlılık oranları. Geçen yıl Türkiye'nin büyümesi yüzde 8.5 oldu. Bu yıl ise yüzde 5'lik bir büyüme öngörülüyor. Biz bu düşüşü yaşıyoruz. Bir taraftan cari açık azalıyor. Bunlar bizi orta vadede doğruya götürecek. Bu geçiş döneminde bir süre sıkıntılar yaşanabilir' dedi.

Şenay Köşdere/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İSF rekor kırdı, 15 günde 10 milyarlık alışveriş yapıldı!
  • 06.08.2017 14:21

İSF rekor kırdı, 15 günde 10 milyarlık alışveriş yapıldı!

İstanbul Shopiing Fest kapsamında 2017 yılında 15 günlük kampanya sürecinde 10 m ...

EgeYapı, talihlilerine daire ve arabaları teslim etti
  • 26.11.2015 15:14

EgeYapı, talihlilerine daire ve arabaları teslim etti

06-28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşen İstanbul Shopping Fest’te (İSF ...

EgeYapı, bir talihliyi İzTower’da ev sahibi yapacak!
  • 16.06.2015 10:20

EgeYapı, bir talihliyi İzTower’da ev sahibi yapacak!

İstanbul Shopping Fest ana sponsorlarından EgeYapı Group festival kapsamında bir ...

Alışveriş festivaline ev sahipliği yapıyor!
  • 09.06.2015 12:25

Alışveriş festivaline ev sahipliği yapıyor!

İstanbul Shopping Fest’e özel efsane indirimlerin yapılacağı gecede ünlü sanatçı ...

 İstanbul Shopping Fest, 2014 hedeflerini yakaladı
  • 30.07.2014 10:20

İstanbul Shopping Fest, 2014 hedeflerini yakaladı

İstanbul Shopping Fest (İSF), dördüncü yılında ciro hedefini yakalayarak 10 mily ...

Vialand AVM, Shopping Fest 2014’ün kapanışına ev sahipliği yaptı
  • 28.06.2014 11:24

Vialand AVM, Shopping Fest 2014’ün kapanışına ev sahipliği yaptı

İstanbul Shopping Fest (İSF), VIALAND AVM’nin ev sahipliği yaptığı renkli ve eğl ...