maritbet girişmaritbet
CHP AVM'leri Meclis'e taşıdı!

CHP AVM'leri Meclis'e taşıdı!

CHP Mersin Milletvekili Atıcı, AVM'lerin şehir ekonomileri ve toplumsal yapıya etkilerinin araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi

 

CHP Mersin Milletvekili Atıcı, AVM'lerin şehir ekonomileri ve toplumsal yapıya etkilerinin araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
 
Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, AVM'lerin etkisi ile Anadolu'daki küçük esnaf, çiftçi ve her türlü küçük üreticinin haksız rekabet sonucu ekonomik baskı altında kıvrandığını belirterek, AVM'lerin şehir ekonomileri ve toplumsal yapıya etkilerinin araştırılması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 
 
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen önergede, kurulacak komisyon ile AVM'lerin şehir ekonomileri ve toplumsal yapıya etkilerinin araştırılması talep edildi. 
 
Önergede, son yıllarda AKP'nin uyguladığı tüketime dayalı ekonomik modelle Türkiye'de alışveriş merkezleri (AVM) sayısının giderek arttığı ülke genelinde hızla yayıldığı ve 49 şehre ulaştığına işaret edilerek, "AVM'lerin büyük kentlerde esnaf, sanatkar ve küçük üretici üzerinde yarattığı yıkıcı zararlar şimdi Anadolu'nun her yanında hissedilmektedir" denildi. 
 
Önergenin gerekçesinde, AVM yatırımlarının temel olarak inşaat yatırımı olduğuna işaret edilerek, AVM yatırımlarının bu özelliği ile üretime değil, tüketime yönelik olduğu kaydedildi. 
 
Kent kültürünün tarihsel ve ekonomik mirası olan çarşı ve pazarların insanların birbirleri ile kucaklaştığı yerler olduğu ifade edilen gerekçede, şöyle denildi: 
 
"AKP iktidarı bu mirası, uyguladığı kötü modellerle yok etmiştir. Önce esnafı, peşinden toplumsal ilişkiyi yok etmiştir. Bakkal esnafına 'Birleşin AVM açın' diyerek durumu kurtardığı hayali ile aynı politikalara devam etmektedir. AKP iktidarı yarattığı bu ekonomik baskı ile birçok yerde çarşıların kapanmasına yol açmıştır. AKP'li belediyelerin baskısı ile kentsel dönüşüm adı altında birçok pazar yeri de kapatılmış, bir anlamda AVM‘lerin önündeki alan genişletilmiştir. Geleneksel pazar yerleri hemşerilik, mahalle bilinci gibi sosyal değerleri pekiştiren ve küçük üreticiyi ayakta tutan, insanların kaynaştığı alanlardır. 
 
AVM'lerin ekonomi ile beraber toplumun geleneksel ilişkilerini de bozduğu görülmektedir. 
 
AVM'lerin istihdam yarattığı iddiası ise bir yanılsamadır. Tamamen bir algı yönetimidir. Çünkü AVM'ler açıldıkça başka tarafta esnaf, küçük üretici işsiz kalmakta ve geçinemeyince aileleri ile beraber işsizler ordusuna katılmaktadır." 
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak
  • 02.08.2023 15:26

9 buçuk kilometrelik Bahçe-Nurdağı Varyantı Demir Yolu Tüneli ulaşım süresini kısaltacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bahçe-Nurdağı (Fevzipaşa) Varya ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...