maritbet girişmaritbet
Bendevi Palandöken: Son 7 yılda 41 alışveriş merkezi kapandı!

Bendevi Palandöken: Son 7 yılda 41 alışveriş merkezi kapandı!

TESK Başkanı Palandöken " Perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkarılmaması milyonlarca esnafı buharlaştırarak yok etti" dedi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkarılmamasının milyonlarca esnafı buharlaştırarak yok ettiğini öne sürdü. Palandöken, "Ülke nüfusu 76 milyonlar seviyesinde iken, esnaf ve sanatkar sayısının artmaması düşündürücü olmalıdır. Yüz binlerce yeni iş yeri olması gerekirken esnaf her gün yok oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, yasanın çıkarılmamasının esnaf ve sanatkarı bitirme noktasına getirdiğini ve sermayenin birkaç kişinin elinde birikerek tekelleştiğini ileri sürdü.

"Fidanlık kuruyor, ama kimsenin haberi yok" ifadesini kullanan Palandöken, esnaf ve sanatkarın yok olması için "orantısız sermaye gücü kullanıldığını" kaydetti. Bu orantısız güce karşılık alınması gereken tedbir olan Perakende Yasası'nın ise yıllardır bekletildiğini belirten Palandöken, "Bu, AVM-esnaf savaşı kesinlikle değildir. Esnafımızın artık yoğun emeği ve sermayesi kalmadı. Her şey sermayenin eline bırakılınca, girişimcilik için yapılan teşvik ve yatırımlar da boşa çıkar" ifadelerini kullandı.

"41 AVM KAPANDI"

Yıllardır, AVM'lerin kurallar çerçevesinde şehir planlarına uygun olarak yapılması gerektiğini savunduklarını hatırlatan Palandöken, son 7 yıl içinde çeşitli illerde 41 AVM'nin kapandığına dikkati çekti.

Ülkenin her yerinden AVM istilasına karşı sesler yükseldiğini ifade eden Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yok olmaya başlayan esnaf yaşadığı şehirden göç ediyor, şehirler boşalıyor, patronlar işçi oluyor. Ülkemizdeki AVM sayısı, 2005'te 106 iken, 2013'te bu sayının 400'e ulaşması bekleniyor. Ülkemizin nüfusu 76 milyona çıktı. İş yerini kaybeden esnaf ve sanatkar ise her yıl yüzbinleri buluyor. AVM'lerin çok açılması hem rasyonel değil, hem ekonomik değil. Daha da açılacak ve planlaması yapılan 81 AVM var. Ama gidilecek yeşil alan, park yeri kalmadı. Perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkarılmaması milyonlarca esnafı buharlaştırarak yok etti. Ülke nüfusu 76 milyonlar seviyesinde iken, esnaf ve sanatkar sayısının artmaması düşündürücü olmalıdır. Yüzbinlerce yeni iş yeri olması gerekirken esnaf her gün yok oluyor. Bu nedenle, acilen, esnaf ve sanatkarımızın korunmasına ve geliştirilmesine yönelik tedbirlerin alınması ve Perakende Yasası'nın çıkarılmasını bekliyoruz."

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

TESK'ten "mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı artırılsın" çağrısı
  • 21.05.2022 11:38

TESK'ten "mobilya ve beyaz eşyada taksit sayısı artırılsın" çağrısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Paland ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...