AVM’lerde yerli-yabancı ayrımı yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı!

AVM’lerde yerli-yabancı ayrımı yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı!

TESK’in, AVM’lerde yerli-yabancı ayrımı yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. Perakendecilerin bir kısmı iddiayı kabul ederken, AVM’ciler “asılsız” diyor

Daha önce TL yerine dolaravro üzerinden kiralama yapılması nedeniyle tartışmaların odağına oturan Alışveriş Merkezleri'nde (AVM) şimdi de, yerli marka-yabancı marka ayrımı yapıldığı iddiaları gündeme geldi. İddia sahibi TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu) Başkanı Bendevi Palandöken. Yerli perakende şirketleri Palandöken'i desteklerken, AVM Yatırımcıları Derneği, “İddialar kesinlikle asılsız” diyor.

TESK'ten çarpıcı iddialar

Dün bir açıklama yapan TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e göre, AVM'lerde mağaza açan yabancı markalara hem kira hem de ortak giderlerde indirim yapılıyor. Yabancı markalara yapılan bu jestin maliyeti ise yerli mağazalardan çıkarılıyor. Yerli yatırımcının rekabete ve maliyete dayanamayıp AVM'deki dükkânını kapatmak zorunda kaldığını da belirten Palandöken, marka yarışına giren AVM yönetimlerinin, yabancı markaları çekebilmek için 100 avro metrekare fiyatını 50 avroya indirdiğini de belirterek, net rakamlar da verdi.

“Evet, ayırımcılık var”

İddiaları Taraf'a değerlendiren Türkiye'nin en büyük konfeksiyon markalarından Damat Tween'in sahibi Süleyman Orakçıoğlu, Palandöken'in görüşlerine kısmen katıldığını belirtti. Orakçıoğlu, “Birçok yabancı markadan genel gider alınmıyor. Ama yerli markalardan alınıyor” dedi.

Ramsey'in İcra Kurulu Başkanı ve sektörün önemli kuruluşlarından Birleşmiş Markalar Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan ise konuyla ilgili daha temkinli. Doğan'a göre bu tip uygulamalar yapan AVM'ler olabilir, ancak sektörün tamamı için genelleme yapılamaz.

“Ayrım yapmıyoruz”

İddiaların karşı tarafını oluşturan AVM'ler ise konuyla ilgili iddiaeları kesinlikle reddediyor. Taraf'a konuşan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Palandöken'in gündeme getirdiği iddialar konusunda “Böyle bir şeyin ihtimali yok” diyor. Türkiye'nin önemli AVM yapımcıları ve yabancı yatırımcıları arasında yer alan Multi Development Türkiye CEO'su da olan Belgü, “Bizim 10 alışveriş merkezimiz var. Yabancı ve yerli marka ayrımımız yok. Yerli mağazaları kandırmak zaten mümkün değil” diye konuşuyor.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kanyon'dan 20. yıla özel “Açık Bufé” Pop-Up Market deneyimi
  • 04.08.2026 16:42

Kanyon'dan 20. yıla özel “Açık Bufé” Pop-Up Market deneyimi

63'ten fazla lokal marka, 21 gün boyunca her hafta yenilenen seçkisiyle 3 – 23 A ...

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Haziran ayı sonuçları açıklandı
  • 28.07.2026 09:38

AVM Metrekare Verimlilik Endeksi, Haziran ayı sonuçları açıklandı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği tarafından hazırlanan Haziran 2026 ...

Florentia Village AVM’de geri sayım başladı
  • 13.07.2026 11:05

Florentia Village AVM’de geri sayım başladı

Türkiye'nin ilk lüks designer outleti Florentia Village, 10 Eylül’de gerçekleşti ...

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi
  • 17.06.2026 09:55

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi

İsra Holding, perakende ve gayrimenkul yatırımlarında yeni bir dönemin kapıların ...

Düzce’nin yeni alışveriş ve yaşam merkezi Dmall kapılarını açtı
  • 03.06.2026 10:18

Düzce’nin yeni alışveriş ve yaşam merkezi Dmall kapılarını açtı

Düzce’de hayata geçirilen DMall AVM, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Açılışı ...

Marmarapark AVM İstanbul Team'e sponsor oldu
  • 20.04.2026 16:06

Marmarapark AVM İstanbul Team'e sponsor oldu

Marmarapark AVM, profesyonel bisiklet takımı İstanbul Team'e sponsor oldu. ...