maritbet girişmaritbet
AVM'lerde nitelikli yönetici sıkıntısı yaşanıyor

AVM'lerde nitelikli yönetici sıkıntısı yaşanıyor

AVM'lere genel müdür, kiralama, pazarlama ve teknik müdür bulmakta zorlanan yatırımcılar bazen akıl almaz yöntemler uyguluyor.

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden perakendenin gelişiminde en büyük paya sahip alışveriş merkezleri (AVM) şu sıralar yönetici bulma sıkıntısı yaşıyor. Son 10 yılda hızla artan AVM'lere genel müdür, kiralama, pazarlama ve teknik müdür bulmakta zorlanan yatırımcılar ve AVM yönetim firmaları, kimi zaman birbirlerinden yönetici kapıyor kimi zaman da sektörde tecrübeli müdür asistanlarını bile üst düzey pozisyona getiriyor.

AÇIK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

KDM AVM kurucusu Murat İzci, "Yılda 40 AVM açılan dönemler oldu. Dolayısıyla sektörde yeterli oranda yönetici yetişmesine fırsat kalmadı. Türkiye'de 330 AVM var. Yaklaşık 2 bin kişi de beyaz yakalı. İK şirketleri bile sektördeki açığı kapatamıyor. Şu anda 4 AVM teknik müdür arıyor" dedi. Eleman yetiştirmek için kimsenin zaman ayırmayacağını, asgari 1 yıl herhangi bir getirisi olmayan eleman için de kimsenin para harcamak istemediğini dile getiren İzci, "Örneğin kiralama müdürlerinden sektörü ve oyuncularını tanıması bekleniyor. Bu nitelikte insan bulmak çok zor. Olanlar da sayılı. Dolayısıyla AVM'ler, sektörü biraz bilen insanları yönetici olarak almak zorunda kalıyor" diye konuştu.

İŞLER TIKANMA NOKTASINDA

Avm mfi Partners Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Yurdum ise, özellikle AVM yönetiminde eleman sıkıntısı nedeniyle işlerin tıkandığını söyledi. Yurdum, "AVM'ler hızlı istihdam yarattı ama şu anda kadro sıkıntısı var. Bugün AVM'ler 500 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ama yönetici bulunamıyor. Mağazacılık tecrübesi olanlardan müdür yetiştiriyoruz. Mağazacılık tecrübesi olanları bu göreve hazırlıyoruz" dedi.

ANADOLU'YA GİDEN YOK

Inside kurucu ortağı Muzaffer Gülöz de özellikle Anadolu'daki AVM'lerde çalışacak, nitelikli yönetici bulamadıklarını söyledi. Yüksek maaşlar verilmesine karşın yönetici seviyesindeki çalışanların şehir dışına çıkmayı tercih etmdiklerini dile getiren Gülöz, "Böyle durumlarda o şehirde mağazacılık alanında tecrübeli parlak çalışanları yönetici olarak yetiştiriyoruz. Şu anda sektörde AVM yönetiminde tecrübeli yönetici sayısı çok az" diye konuştu.

KİMSE AKADEMİ KURMAK İÇİN BÜTÇE AYIRMIYOR

Eleman sıkıntısının çözülmesi için gerekli olan akademinin kurulması bekleniyor. Ancak perakendeciler bu iş için bütçe ayırmıyor. AVM'de mağaza açmak için "2 yıl boyunca kira ödemem" şartı bile koşan markalar, ortak giderlerden karşılanan genel müdür maaşlarına dahi karşı çıkıyor.

My Life

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'AVM sayısı bazı bölgelerde plansız bir şekilde arttı'
  • 10.04.2017 13:39

'AVM sayısı bazı bölgelerde plansız bir şekilde arttı'

Türkiye'deki AVM'lerin yatırımcı ve yöneticileri, sorunlarını ve çözüm önerileri ...

AVM'lerde nitelikli yönetici sıkıntısı yaşanıyor
  • 28.07.2014 09:39

AVM'lerde nitelikli yönetici sıkıntısı yaşanıyor

AVM'lere genel müdür, kiralama, pazarlama ve teknik müdür bulmakta zorlanan yatı ...