maritbet girişmaritbet
Kandıra OSB projesine arsaların kamulaştırma sürecinin uzaması nedeniyle başlanamadı!

Kandıra OSB projesine arsaların kamulaştırma sürecinin uzaması nedeniyle başlanamadı!

Kocaeli'nin göç veren ilçesi olarak öne çıkan Kandıra, 7 bin kişiye istihdam yaratması hedeflenen gıda ihtisas organize sanayi bölgesi projesine umut bağladı

 

Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (GİOSB)  Bölge Müdürü Hamit Eroğlu,  2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin imar planlarında OSB alanı olarak yer seçimi yapılan ve  2 bin dönüm üzerine kurulması planlanan gıda ihtisas OSB projesine arsaların kamulaştırma sürecinin uzaması nedeniyle satart verilemediğini söyledi. OSB için ayrılan alanın 2008 yılına kadar hiçbir yatırımcı tarafından cazip görülüp yatırım yapılmamış bir yer olduğunu kaydeden Eroğlu, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi o bölge için OSB ayrımı yaptı. 2008-2009 arası sadece insan gıdasına yönelik OSB kurulmasına yönelik projeyi bakanlığa sunduk. Bakanlığın yer seçimi bütün kamu kurumlarının temsilcileriyle yapılan toplantıyla kesinleşti. Daha sonra ÇED süreciyle yine kamu kurumlarının katılımıyla ÇED kurulu oluşturuldu. OSB alanının tamamının ÇED'i alındı. 2010 Mayıs ayında tüzel kişiliğimiz onaylandı ve bakanlık tarafından kamulaştırma işlemlerine başladık. 500-550 dönüm civarında bir alanı kamulaştırdık. Rakam hızla yükseliyor. Tapu bizim işlemlerimizi yetiştiremiyor. Ancak bu süreçler nedeniyle zaman kaybı yaşıyoruz" açıklamasını yaptı.
 
Uzun süreç nedeniyle yatırımcıların umutsuzluğa kapıldığını kaydeden Eroğlu, "Başvuru yapan ve kabul edilen 60 firma mevcut. 15 tane de yedek firma var. Ancak bu süreç uzadığı için yatırımcılar tedirgin oluyor. Bir firmamız yeni çıkan teşvik nedeniyle başka ile gidip yatırım yaptı. Burası için devletin herhangi bir teşviği yok. Tamamı yatırımcının ve sanayicinin cebinden çıkan bir para. Devletin parası harcanmadan istihdam sağlanıyor. Kamulaştırmaların yapılıp, fabrikaların kurulması ve tam kapasiteye geçmenin maliyeti 300 milyon TL"diye konuştu.
 
Kamulaştırma çalışmaları kapsamında önlerine çıkan mahkeme sürecinin bir an önce bitmesini istediklerini  belirten Eroğlu, "Yoksa her geçen gün yatırımcı kaybediyoruz. Yatırımcı tedirgin olduğu için son teşvik kanunuyla beraber Anadolu'daki cazibe merkezlerine gidiyorlar. Buraya gelen sanayi, ağır sanayi olmadığı için çevreyi kirletmeyecek. 7 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu hizmet kendilerine gelen büyük bir nimettir. Kandıra nüfusu artacağına sürekli göç vermiş. Kocaeli'nin tek göç veren ilçesi. Köylerde 50 yaş üstü insanlar çok. Ekonomik olarak seviye atlayamıyorlar" şeklinde konuştu.
 
Proje ile gelişmiş ilçeler arasında ilk 100'e gireriz
 
İnşaatın başlaması için kamulaştırmanın tamamının bitmesi gerektiğini ifade eden  Eroğlu "OSB'nin tamamında gıdacılar yer alacak. Kandıra halkının ürettikleri ürünleri işleyebilecek tesisler kurmaya çalışıyoruz. Kandıra'nın başka projesi yok. Kandıra turizm ile anılıyor ancak  bölgedeki turizm sezonu sadece 2 ay. Geri kalmış bir yer. O nedenle gıda ihtisas OSB projesi Kandıra için çok önemi. Türkiye'nin her tarafında kurulabilir. Bu projenin Kandıra'ya ihtiyacı yok. Tam tersi Kandıra'nın bu projeye ihtiyacı var. OSB hayata geçerse Kandıra gelişmiş ilçeler arasında ilk 100'e girer" ifadesini kullandı.
 
İşadamları olarak projeyi önemsiyoruz
 
*Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Kandıra Gıda İhtisas OSB projesi konusunda hukuki süreci halen devam ediyor. O nedenle  konuşmak doğru olur mu bilemiyorum çünkü ben gıda ihtisas OSB'nin yönetim kurulunda da değilim. Kandıra halkından bazıları haksızlığa uğradığını düşünüyor. Bu nedenle de kamulaştırma o nedenle ağır ilerliyor. Bölge halkının hukuki açıdan haklarını aramaları son derece doğal.  Buna karşılık kendi rızasıyla topraklarını satmak isteyenler de yok değil. Sürecin karşılıklı çıkarlar gözetilerek çözülmesinden yanayım. İşadamları olarak projeyi önemsiyoruz.
 
Emre Keskin/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı
  • 31.03.2022 11:15

OSB'lerde güneş enerjisine dayalı tesislere ilişkin sınırlama kaldırıldı

Organize sanayi bölgelerinde (OSB), "güneş enerjisine dayalı enerji üretim tesis ...

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!
  • 04.10.2021 10:29

OSB’lerde değerleme kriterleri değişti!

Türkiye’deki bütün OSB’lerde artık fabrikalarda müteşebbis heyetlerin belirlediğ ...

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"
  • 14.06.2021 17:13

Bakan Karaismailoğlu: "Gebze OSB-Darıca Sahil Metro hattımız Marmaray'a da bağlanacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro S ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor
  • 29.06.2019 16:48

İstanbul’da iki yeni nesil OSB kurulması planı masaya geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul sanayicilerinin iki yakada yeni ...