maritbet girişmaritbet
50 bin hektar orman tehlikede

50 bin hektar orman tehlikede

Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan 3. köprü projesi uzmanların ve çevrecilerin tepkisini çekiyor. Köprünün yüzde 48’inin ormanlık alandan geçtiğini söyleyen uzmanlar, “50 bin hektar orman tehlike altında” diyor

Kaynak: SERHAT OĞUZ / Milliyet


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önceki gün açıkladığı 3. Boğaz Köprüsü projesine uzmanların ve çevrecilerin tepkisi devam ediyor. Eski İstanbul 3 No'lu Koruma Kurulu Üyesi Oktay Ekinci, üçüncü köprünün üzerinden geçeceği Garipçe Köyü'nün Bizans döneminden kalma kale ve kulesiyle SİT alanı ilan edildiğini belirterek, yapılacak köprünün bu tarihi dokunun silüetini bozacağını söyledi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise, “Silivri'de kimlerin arazileri var? Arnavutköy'de kimlerin arazileri var, bunları kimler aldı? Bu planlar açıklandıktan sonra bunları kimler almış, açıklansın” dedi.

Oktay Ekinci, daha düşük kamulaştırma maliyeti sağlamak için güzergâhın kamu arazilerinin yoğun olduğu kuzey bölgesinin seçildiğini ancak bunun doğaya çok büyük zarar vereceğini savundu. Köprünün üzerinden geçeceği Garipçe Köyü'nün Bizans döneminden kalma bir yerleşim yeri olduğunu hatırlatan Ekinci, şunları söyledi:
“1995 yılında 3 No'lu Koruma Kurulu üyesiydim ve hem Garipçe hem karşı yakadaki Poyrazköy SİT alanı ilan edildi. O dönemde Karayolları Genel Müdürlüğü de 3. köprü için şimdi açıklanan güzergâhın aynısını önermişti ve kurul reddetmişti. Kurulun bu kararı kesinleşmişti. Şimdi aynı güzergâh olduğu için hukuken yapmaları mümkün değil. Ayrıca o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan da bu köprüye karşı çıkmıştı.”

Orman tehlikede
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, 2. Boğaz Köprüsü'nün çevre yollarının geçtiği güzergâh üzerinde yaklaşık 25 bin hektarlık ormanlık ve yeşil alanın tahrip olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, “TEM yolunun yaklaşık yüzde 20-25'i ormanlık alan üzerindeydi. Üçüncü köprünün yüzde 48'i ormanlık alandan geçiyor. En iyimser tahminle 50 bin hektarlık ormanlık alan, tahrip olma ve yerleşime açılma tehdidiyle karşı karşıya. Bu da 100 bin futbol sahasına denk geliyor” diye konuştu.
 
Sertok, bugün İstanbul'da orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin metrekaresinin 200-250 liradan satıldığını belirterek, ikinci köprü için oluşan rantın 50 milyar lira, üçüncü köprü için ise 100 milyar lirayı bulabileceğini de iddia etti. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak ise “Belirlenen güzergâh, Kuzey Boğaziçi Önemli Bitki Alanı'nın ve Önemli Kuş Alanı'nın içinden geçiyor. 3. köprü ve çevresindeki bağlantı yolları, küresel ölçekte tehlike altında bulunan ve nesli dünya çapında tehlike altında bulunan kuş türlerinin göç yolunu tehdit ediyor” dedi.
 
Tekin: Arazileri kimler aldı?
CHP İstanbul İl Başkanı Tekin, hukuki yollara başvuracaklarını belirtti. Tekin, şunları söyledi: “Bu 150-200 kilometrelik güzergâhta ormanlık alanlar ve su havzaları nasıl korunacak? Bakan ‘En az zarar' diyor. En az zararın limitinin ne olduğunu bilmiyoruz. İstanbul'u ilgilendiren bir projenin İstanbul Belediye Başkanı tarafından konuşulması gerekiyordu. İstanbul'u Ankara yönetiyor. Hiçbir kent bilimcinin ‘evet' dediğini duymadım. Rant olacağını iddia ettiğim bölgelerin hiçbirinde değişiklik yok. Silivri'de kimlerin arazileri var? Arnavutköy'de kimlerin arazileri var, bunları kimler aldı? Herkesin arazisi olabilir. Bu planlar açıklandıktan sonra bunları kimler almış açıklansın.”
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz