maritbet girişmaritbet
Halep Kalesi vuruldu! Dünya Mirası Listesi'ndeydi!

Halep Kalesi vuruldu! Dünya Mirası Listesi'ndeydi!

Halep’in stratejik mahallesi Selahaddin’i ele geçiren Esad güçleri Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Halep Kalesi’ni bile bombaladı. Kalenin girişi hasar gördü. Direnişçiler Halep’in kuzeyini büyük ölçüde kontrol ediyor.

 

Suriye'nin en büyük ikinci kenti ve ticaret merkezi Halep'teki iç savaş kural tanımaz boyuta ulaştı. Üç gündür stratejik önemi yüksek olan Selahaddin'i kaptırmamaya çalışan Esad güçlerinin yoğun top atışı Halep'in tarihi kalesine zarar verdi. Dünyanın en büyük kalelerinden biri olarak kabul edilen ve 26 yıldır BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) “Dünya Mirası Listesi”nde yer alan kalenin girişi hasar gördü.Muhalif Suriye Ulusal Konseyi, “Eylemciler ve arkeolojik kurumlar tarafından çekilen fotoğraflar Halep Kalesi'nin hasar gördüğünü gösteriyor” açıklamasını yaptı. Kale kapısının tam önüne düşen top mermilerinin kalenin adının yazılı olduğu mermer levhanın kırılmasına sebep olduğu belirtildi. Muhaliflere göre bu tür top mermisine sadece Esad güçleri sahip. Muhalifler UNESCO'yu harekete geçmeye çağırdı. UNESCO listesinde kale “olağanüstü evrensel değer” diye niteleniyor.
 
Selahaddin savaşı
 
Bu arada Suriyeli isyancılar önceki gün terk etmek zorunda kaldıkları Selahaddin'i yeniden ele geçirmek için yemin etti. Dün yine Selahaddin mahallesinin dışında çatışmalar devam etti. Esad'ın başmüttefiki İran'ın Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, önceki gün Tahran'da düzenlenen uluslararası istişare toplantısının sonunda Suriye muhalefetinin önemli bir bölümünün Şam ile Tahran'da önkoşulsuz görüşme yapmayı kabul ettiğini iddia etti. Suriye muhalefeti bu açıklamayı teyit etmedi. 
 
İngiltere'den yardım
 
Öte yandan İngiltere Suriyeli muhalif savaşçılar için keseyi açtı. Dışişleri Bakanı William Hague, Özgür Suriye Ordusu'na tahsis edilmek üzere, zırh, iletişim donanımı ve tıbbi ihtiyaçların finanse edilmesi için yaklaşık 8 milyon dolarlık ek yardım tahsis ettiklerini açıkladı. Ancak yardım, silah yardımı yapılmasını öngörmüyor.  
 
Lübnan savaşını çözen Brahimi Suriye için aday
 
BM'deki diplomatlar, eski Cezayir Dışişleri Bakanı ve uzun süre BM'de görev yapan Lahdar Brahimi'nin, Kofi Annan'ın yerine BM'nin Suriye özel temsilciliğine getirilebilecek en güçlü aday olduğunu söylediler. Brahimi, Arap Birliği temsilciliği görevindeyken Lübnan'daki iç savaşın sona erdirilmesi yönündeki müzakerelerde önemli rol oynamıştı. Cezayir'de 1991-93 yıllarında dışişleri bakanlığı görevini yürüten 78 yaşındaki Brahimi, 1994'den 2005 yılında emekli olana kadar BM'de Haiti, Afganistan ve Irak temsilciliği gibi çeşitli üst düzey görevler yaptı. Brahimi, aralarında Nelson Mandela'nın bulunduğu, dünya barışı için çalışan dünya liderlerinden oluşan “Elders” (Akil Adamlar) grubunun üyesi. Ayrıca BM'nin Güney Afrika özel temsilcisi olarak Mandela'yı iktidara getiren demokratik seçimlerin gözlemlenmesine yardım etti. Brahimi, 11 Eylül saldırılarından önce ve ABD'nin liderliğindeki koalisyon güçlerinin Taliban yönetimini devirmesinden sonra BM'nin Afganistan elçisiydi.
 
Halep'in kuzeyi direnişçi kontrolünde
 
Halep'in kuzeyindeki Aynıtel noktası da Türkmen direnişçilerin kontrolüne geçti. Çatışmada iki tır dolusu seri kullanımlı hafif silah ele geçirildi. Halep'in kuzeyindeki iki girişin dışında muhaliflerce gözetim altında tutulan Aynıtel bölgesindeki sigara fabrikasındaki paketleme ve depolama tesislerine dün saat 12.00 sıralarında baskın yapıldı. Direnişçilere içeriden el bombalarıyla karşılık verildi. Çatışmalar yaklaşık 4 saat sürdü. 10 askerden üçü öldü, diğerleri esir alındı. Çatışmalarda bir de muhalif öldü.
 
Sebati Karakurt/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!
  • 26.03.2022 17:42

Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda!

45. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mi ...

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu
  • 16.12.2021 16:46

Safranbolu UNESCO ile "dünya markası" oldu

Vali Fuat Gürel, "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması; bütün dünya ...

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor
  • 16.09.2021 15:59

Tarihi Zeyrek Evleri'nde yenileme çalışmaları sürüyor

UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan Zeyrek ve Cibali'deki sivil mima ...

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu
  • 06.01.2021 11:52

Safranbolu'nun tarihi konakları salgın sürecinde nefes oldu

Karabük'ün, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi yapılarıyla ünlü Saf ...

Göbeklitepe’de balon turizmi
  • 25.09.2020 14:14

Göbeklitepe’de balon turizmi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitel ...

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı
  • 24.04.2021 12:06

Tarihi Küpeli Kapısı, 6 yıllık restorasyon sonrası geçişe açıldı

Diyarbakır'ın tarihi "Küpeli Kapısı" 6 yıl sonra restorasyonla geçişlere açıldı. ...