maritbet girişmaritbet
Ev alan yabancıya 1 yıl oturma izni!

Ev alan yabancıya 1 yıl oturma izni!

Hükümet yabancı sermaye çekmek için bir hamle daha attı. Konut alımında ‘yabancı’ 1 yıl oturma izni alacak. Satış işlemi olmazsa bu izin yıllık olarak uzuyor

Yabancı uyruklulara gayrimenkul satışını serbest bırakan mütekabiliyet yasasının ardından, yabancılara 1 yıllık oturma izni veren düzenleme de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Türkiye'den gayrimenkul alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verilecek. Gayrimenkuller başka birisine satılmadığı sürece de oturma izni 1 yıllık süreler halinde devam edecek.

Daha öneki uygulamada gayrimenkul alsalar bile yabancı ülkelerin vatandaşları Türkiye'de 3 aydan daha uzun kalamıyordu. Bu nedenle ülkeye giriş çıkış yapmaları gerekiyordu. Oturma izniyle birlikte bu sorun da ortadan kalkarken, gayrimenkul sahibi olan yabancı vatandaşlar, o gayrimenkul üzerlerine kayıtlı olduğu sürece Türkiye'de oturma iznine sahip oldu.

Uzatmanın önü açık...
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Türkiye'de taşınmazı olan yabancılara kısa süreli ikamet izni getirilmiş oldu. Yabancılar artık satın aldıkları taşınmazlarda uzun süre kalabilecekler” dedi. Kiraz, şunları söyledi: “İkamet izni, taşınmaz satılmadığı sürece 1 yıllık uzatmaya tabi olacak. Bu izinden faydalanmak için Türkiye'de aldığı taşınmazı ve ikamet edeceği adresini yabancının ibraz etmesi ve istenilmesi halinde kendi ülkesinden adli sicil kaydını getirmesi gerekiyor.”

Arsa alanı da kapsıyor
Yasanın arsa ve ofis alımlarında da geçerli olacağını ifade eden Kiraz, “Ancak yasa, oturma izni için ikamet şartı arıyor. Mülk alan yabancı vatandaşlar ikamet edeceği adresi bildirmeli. Arsa alımlarında ise üzerine yapacağı projeyi verip orayı adres olarak gösterebilir. Tüm bu detaylar çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir” diye konuştu.

Kuveytliler atak yaptı
Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasından sonra Türkiye'den en çok gayrimenkul alanlar arasında Alman, İngiliz ve Avusturya vatandaşları ilk üç sırada yer aldı.

Almanya'dan 702 kişiye, 1263 arsa ile 1294 konut satışı yapıldı. İkinci sıradaki İngilizler 235 arsa, 1067 konut olmak üzere 1302 taşınmaz alırken, Avusturyalılar da 205 arsa ve 147 konut olmak üzere 352 taşınmaz sahibi oldu.
Arap ülkelerinden 196 konut ve 13 araziyle Kuveyt ilk sırada, 104 konut ve 64 araziyle Suudi Arabistan ikinci, 58 konut ve 49 araziyle Birleşik Arap Emirlikleri üçüncü sırada yer aldı. Bu arada,  projeden alınan gayrimenkuller henüz tapulara yansımadı.

Tanzanya, Tunus, Narfolk Adaları, Bangladeş, İzlanda, Lüksemburg, Macaristan ve Venezuella gibi ülkeler, gayrimenkul satışında son sıralarda kaldı. Bu ülkelerin vatandaşları, Türkiye'den sadece sınırlı sayıda taşınmaz aldı.

95 gayrimenkul alan Yunan vatandaşları, sahil şeridindeki illeri tercih etmezken, alımları Ankara, Eskişehir gibi kentlerde gerçekleşti.

Gayrimenkulde yüzler gülüyor

‘Devrimin devamı geldi'

Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancılara oturma izni verilmesi son derece olumlu bir karar oldu. Aslında mütekabiliyet yasasının çıkması bir devrimdi, bu da onun devamı. Bizden daire alanlar sadece bununla kalmıyor. Daire alınca burada harcama da yapıyorlar. Bu arada Maslak 1453 projesinden Suudilere 2 kulenin satışını yaptık ve 200 milyon doları kasaya koyduk. Yabancılara yapılan en büyük satış bu oldu.”

‘Önemli bir finansal kaynak'

Ömer Faruk Çelik / Sinpaş GYO İcra Krl. Bşk.
“Mütekabiliyet Yasası devrim niteliğindeydi. Yasanın tek eksiği vize ve oturma izniydi. Türkiye'de gayrimenkul satın alan yabancıla 1 yıl oturma izni verilmesi ve bu sürenin uzatılabilir olması, bu eksikliği gidermiş oldu. Hükümet, bu konuda üzerine düşeni yapmış oldu. Türkiye bu düzenlemeyle birlikte önemli bir finansal kaynağa sahip oldu. Türkiye'ye milyarlarca dolar kaynak girişi olacaktır.”

‘Sırada vatandaşlık olmalı'

Nazmi Durbakayım / Teknik Yapı Holding Başkanı
“Yabancılara bir yıllık oturma izni verilmesi çok önemli bir adım oldu. Yatırımın büyüklüğüne ve yatırım süresine bağlı olarak oturma izninin artması hatta vatandaşlık verilmesi gibi teşvikler de olabilir. Yabancı yatırımcıların kafalarında oluşan soru işaretlerinin ortadan kaldırılmasıyla yılda 10 - 15 milyar dolarlık yabancı sermaye gelebilir.”

‘Tanıtım faaliyeti başlamalı'

Ziya Yılmaz / DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancı vatandaşlar konut satın almakla kalmayıp ulaşım, alışveriş gibi harcamalar yaparak döviz kazandırıyor. Önemli olan, konutu bir yatırım unsuru olarak görüp, ona göre pazarlama argümanları geliştirmektir. Bu konuda, devletin hamiliğinde geniş kapsamlı bir tanıtım faaliyetinin yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum.”

‘YURTDIŞINDA' BİR PARA LİMİTİ VAR, TÜRKİYE SINIR KOYMADI
Avrupa'da borç krizinin etkisinde kalan birçok ülke ‘ev alan oturma izni' girişimleriyle gündeme geldi. Türkiye oturma izni için konut alımında bir alt sınır belirlemezken Portekiz, en az 500 bin euro'luk mülk satın almayı şart koşuyor. İspanya değeri 160 bin euro'nun üzerinde olan evleri satın alan yabancılara, Yunanistan ise 300 bin euro'nun üzerindeki alımlara 5 yıllık ikamet verilmesi çalışmasıyla gündeme gelmişti.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...

Mardin'de Sultan Şeyhmus Külliyesi'nin temeli törenle atıldı
  • 08.07.2021 17:12

Mardin'de Sultan Şeyhmus Külliyesi'nin temeli törenle atıldı

Mardin'in Artuklu ilçesi Sultanköy Mahallesi'nde yapılacak Sultan Şeyhmus Külliy ...

Turizmde KDV indirimi desteği 1 ay daha uzatıldı!
  • 22.06.2021 09:00

Turizmde KDV indirimi desteği 1 ay daha uzatıldı!

Turizm sektörüne müjdeli haber geldi, KDV indirimi 1 ay daha uzatıldı. ...