maritbet girişmaritbet
IKEA önümüzdeki 6 yılda 3 yeni mağaza açacak!

IKEA önümüzdeki 6 yılda 3 yeni mağaza açacak!

Maya Holding CEO'su ve IKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, sendikalı çalışanların işten atıldığı yönündeki iddialara, "Bizde kimse sendikalı olduğu için işten atılmamıştır. Bu açılan soruşturmalar sonucunda mağazamızda yapılan incelemelerde Çalışma Bakanlığı müfettişleri, iş yerlerimizde hiçbir "sendikal baskı'nın olmadığına dair resmi rapor düzenledi" dedi

 

Maya Holding CEO'su ve IKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, sendikalı çalışanların işten atıldığı yönündeki iddialara, "Bizde kimse sendikalı olduğu için işten atılmamıştır. Bu açılan soruşturmalar sonucunda mağazamızda yapılan incelemelerde Çalışma Bakanlığı müfettişleri, iş yerlerimizde hiçbir "sendikal baskı'nın olmadığına dair resmi rapor düzenledi" dedi.

IKEA'nın 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Atalay, 2005 yılında bu yana IKEA mağazalarında toplam 75 milyon ziyaretçiyi ağırladığını ve her yıl yeni mağaza açarak, istikrarlı bir büyüme stratejisini izlediklerini söyledi. Bu kapsamda IKEA Türkiye olarak İstanbul'da 2, İzmir, Bursa ve Ankara'da birer mağaza olmak üzere Türkiye'de 4 ilde toplam 5 mağaza ve 2 bin çalışan ile hizmet verdiklerini belirten Atalay, "Mağazalarımızın her biri yaklaşık 30 bin metrekareden oluşuyor. 150 bin metrekarelik alanda, her yıl yüzde 20'si yenilenen 9 bin çeşit mobilya ve ev aksesuarını tüketicilerimizin beğenisine sunuyoruz" dedi. IKEA Türkiye mağazalarında yılda 15 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladıklarını söyleyen Atalay, sayıları 1 milyonu bulan IKEA Aile Kart üyesi müşterilerine ise yıl boyunca sayısız fırsat sunduklarını belirtti.

"GLOBAL IKEA'NIN TÜRKİYE'DEN ALIMI 600 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Türkiye'de bir yandan perakende faaliyetlerini yürütürken, diğer yandan Global IKEA'nın da Türkiye'den yaptığı satın almaları istikrar içerisinde artırdığını vurgulayan Atalay, böylelikle Türkiye'den yapılan ihracata da büyük katkı sağladıklarını kaydetti. Global IKEA'nın Türkiyer'den yaptığı satın almaların 8 yılda üç kat arttığına işaret eden Atalay, "8 yıl önce Global IKEA kanalıyla Türkiye'den yapılan ihracat miktarı yıllık 200 milyon dolar civarında olurken, günümüzde bu rakam yıllık 600 milyon dolar ile 3 katı mertebesine ulaşmıştır" dedi. Atalay, Türkiye'den yapılan alımların önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

3 YENİ MAĞAZA AÇACAK

IKEA Türkiye'nin orta vadeli programına göre önümüzdeki 6 yılda 3 yeni mağaza açmayı hedeflediğini açıklayan Atalay, 2013 yılında altıncı IKEA mağazasının hazırlıklarına başlayacaklarını ve şimdiden yer arayışlarının sürdüğünü bildirdi. Atalay, 2 mağazanında  İstanbul'da olacağını kaydetti.

"PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 14 MİLYAR TL"

Türkiye'de mobilya sektörünün dünya ile rekabet açısından her geçen gün ilerlediğini ve inşaat sektöründeki hareketliliğe paralel olarak da mobilya sektöründe satın-kapasite kullanım oranlarının gittikçe arttığını söyleyen Atalay, 2012 verilerine göre ürün gamlarının bulunduğu Pazar büyüklüğünün 14 milyar TL olarak tahmin ettiklerini açıkladı. Bu rakamın 2020 yılında iki kat artarak 28 milyar TL'ye gelmesinin beklendiğini dile getiren Atalay, yine kamudan alınan bilgilere göre 258 bin kişinin bu sektörde istihdam edildiği ve yaklaşık 61 bin adet de işletme sayısının bulunduğu bilgisini verdi.

"BİR SENDİKANIN ADRES GÖSTERİLMESİ İSTENİYORSA, BUNU YAPMAYIZ"

Soruları da yanıtlayan Fuat Atalay, sendikalı oldukları gerekçesiyle çalışanların işten atıldığı yönündeki iddialara ilişkin sorulara da yanıt verdi. Atalay, bir gazetecinin, "Koop-İş sendikasının size karşı anti-propagandasının nedeni nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, şu karşılığı verdi:

 "Hiçbir IKEA Türkiye çalışanı sendikaya üye olma veya olmama noktasında baskı görmez. Özgürdürler. Bizim kanaatimiz şudur. Demagoji ile gerçek dışı bir propagandayla kamuoyu oluşturup, yapay bir gündemle psikolojik baskı unsuru oluşturma. Örgütlenme hakkı, çok kutsal bir haktır. Ancak bugün bugün iş yerimizde ki bizim iş kolumuzda 4 ya da 5 sendika faaliyet gösterebilir. Bizden IKEA Türkiye yönetiminde, yönetim olarak bir sendikayı adres gösterilmesi isteniyorsa biz bunu yapmayız. Biz bu konuda nötrüz, nötr olmaya devam edeceğiz. Şirket içerisindeki ortamı sağlamaya devam edeceğiz."

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİ "SENDİKAL BASKI' OLMADIĞI YÖNÜNDE RAPOR DÜZENLEDİ"

Atalay, "IKEA Türkiye Yönetimi hakkında çalışanların açtığı davalar var. Sendikaya üye oldukları için baskı gördükleri yönünde. Üsküdar İş Mahkemesi'nde bu davalar görülmüş ve işe iade kararları çıkmış. Neden bir sendikanın elinde böyle belgeler varken kamuoyu oluşturma derdine girsin?" sorusuna ise "Elinizdeki bilgilerin tamamı gerçek dışı" diyerek, şöyle devam etti:

 "Şirketimde kurulduğu günden bugüne kadar, 4 bin 600 kişi bordrolardan geçmiş durumda. Bizde, hiçbir IKEA çalışanı sendikalı olma nedeniyle işten atılmamıştır. Bizde kesinleşmiş yargı kararıyla, böyle bir durum yoktur. Hatta geçtiğimiz günlerde, adı geçen sendikanın (Koop-İş), yine beraber davrandığı başka bir konfederasyonla beraber, Çalışma Bakanlığı'na bahsettiğiniz şekilde şikayetleri söz konusu olmuştu. Çalışma Bakanlığı Müfettişleri, beş mağazamızda haftalar süreden, bazı mağazalarda bir hafta, bazılarında iki hafta süren ve diledikleri çalışanla güvenlikli bir ortamda görüşmeler yapmışlardır. Yine yanlı bir şekilde çıkan bu haberlerle ilgili olarak soruşturma açmışlardır. Ve bu soruşturmaların sonunda ki beş mağazada 4 bin 600 çalışan bordrolardan geçmiş. Şu anda 2 bin çalışan var. Bu 2 bin çalışan içinde öyle varsayıyoruz ki bizim değerli kardeşlerimizin bir kısmı sendika üyedir. Farklı sendikalardan da üyeler olabilir. Gururla şunu ifade edebiliriz ki Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin, bu soruşturmaları sonucunda iş yerlerimizde hiçbir sendikal baskının olmadığına dair resmi rapor düzenlemişler."

"SENDİKA YASAL ÇOĞUNLUK ELDE EDERSE "TOPLU SÖZLEŞME' GÖRÜŞMELERİNE BAŞLAR"

Sendikaya üye olmanın çok doğal bir hak olduğunu, birçok işyerinde de sendikanın bulunduğuna işaret eden Atalay, "Günün bir tarihinde bizim işyerimizde de bu özgür ortam olduğuna göre, eğer çalışanlarımız tercihlerini herhangi bir sendikadan yana koyarlarsa, çok doğal olarak sendika burada yasal çoğunlukları elde ederlerse, Toplu Sözleşme görüşmelerine başlar" dedi.

"ALTINCI MAĞAZAMIZ İSTANBUL'DA OLACAK"

IKEA Türkiye'nin açacağı mağazaların nerelerde bulunacağının sorulması üzerine Atalay, mağaza lokasyonları bulmanın çok kolay olmadığını, çünkü Türkiye'de alışveriş merkezleri enflasyonu olduğunu ve yerleri dikkatle seçtiklerini söyledi. Bu açıdan açılacak mağazanın ana arterler ve giriş çıkış imkanlarını çok iyi olmasına dikkat ettiklerini dile getiren Atalay, "Bizim planlarımıza göre altıncı mağazamız İstanbul'da olacak. Üç mağazadan ikisini İstanbul'da bekliyoruz. Biri Anadolu, diğeri Avrupa yakasında olacak. Bunla ilgili çalışmaları yapıyoruz" dedi. Yerlerin ise henüz belli olmadığını, sadece lokasyon adayları bulunduğuna işaret eden Atalay, "Holding Gayrimenkul Geliştirme Grubu ve IKEA'nın kurulum grupları çalışıyorlar "dedi.

"TÜRKİYE'DEN SATIN ALMA 600 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

Global IKEA'nın Türkiye'den yaptığı satın alımların 600 milyon dolara ulaştığını belirten Atalay, global satın alma kapsamında yerli üreticilerden alınan 500 çeşit üzerindeki ürünün Atina, Dubai, Stockholm ve Türkiye mağazasında satıldığını söyledi. IKEA Global'in tahmini yıllık cirosunun 26-27 milyar euro olduğuna işaret eden Atalay, "IKEA Türkiye olarak, global IKEA ile birlikte, global ürün gamı dışında yerel anlamda, ileride yerel ürün gamına girme potansiyeli olacak konularda çalışıyoruz. Bunun da müjdesini yakında veriyor olacağız. Önemli üreticilerle görüşmelerimiz sürüyor. Global IKEA bu faaliyetleri sürdürüyor. Biz destek veriyor, yönlendirme yapıyoruz" dedi.

ÇOCUK ÜRÜNLERİNDEN YÜZDE 5-6 CİRO BEKLENİYOR

Çocuk ürün gamında yüzde 5-6 civarında ciro beklediklerini açıklayan Atalay, mağazalarında yılık ziyaretçi sayılarının ise 15 milyon olduğunu bildirdi.

IKEA Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Ayla Akkaban Maşlak ise bir soru üzerine, sendikalı çalışan sayısını bilmediklerini söyledi.

Finans Gündem

Yorumlar

  1. Meliha Alca Avatar imageMeliha Alcasays:

    Denizlide ikea açılacak mı

  2. Ayşe temel  Avatar imageAyşe temel says:

    Canakkale ye de ikea açılmasını istiyoruz

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IKEA'dan dekoratif aydınlatmalar ve renkli aksesuarlar
  • 14.12.2021 16:29

IKEA'dan dekoratif aydınlatmalar ve renkli aksesuarlar

Yeni yıla girerken sevdiklerinizi küçük sürprizlerle mutlu etmek, ufak dokunuşla ...

IKEA'dan bir ilk! Dünya çapında ev turuna davetlisiniz!
  • 15.09.2021 09:22

IKEA'dan bir ilk! Dünya çapında ev turuna davetlisiniz!

IKEA, 16 Eylül Perşembe günü 24 saat boyunca dünya çapında gerçekleşecek festiva ...

2012'nin oturma odası trendleri!
  • 12.09.2011 10:00

2012'nin oturma odası trendleri!

2012 için İkea oturma odası tasarım fikirleri yine bin bir çeşit yaratıcılıkla d ...

IKEA'da kış indirimi başladı!
  • 04.01.2021 12:16

IKEA'da kış indirimi başladı!

IKEA, yatak odasından, oturma odasına, dekorasyondan ev tekstiline kadar çeşit ç ...

IKEA, o ürünleri toplatıyor!
  • 23.06.2016 15:13

IKEA, o ürünleri toplatıyor!

İsveç devi IKEA, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. ...

Anatolium Marmara Kartal’da açılıyor
  • 19.04.2016 13:29

Anatolium Marmara Kartal’da açılıyor

MAYA Grubu’nun sahip olduğu AVM zinciri markası Anatolium Alışveriş Merkezleri'n ...