maritbet girişmaritbet
Yazlık alırken tuzağa düşmeyin!

Yazlık alırken tuzağa düşmeyin!

Emlak uzmanları yazlık ev alırken elden çıkarma şansına ve hızına dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Devre mülk seçiminde ise yıllık aidatlar iyi hesaplanmalı

 

Ancak emlak uzmanları yazlık ev alırken elden çıkarma şansına ve hızına dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Devre mülk seçiminde ise yıllık aidatlar iyi hesaplanmalı.

Yaz sezonu açıldı. Sezonun açılmasıyla birlikte yazlık ev piyasasında da gerek kiralamalarda gerek satışlarda artışlar oldu.

Karadeniz'de ucuz

Bugünlerde emlakçıların kapısını aşındıran yazlıkçılar kendilerine en uygun yazlık evi bulma telaşında. Yazlık ev tercihinde öncelik Akdeniz, Ege ve Güney sahilleri olarak veriliyor. Buralarda alış ve satışlar dolar, euro ve sterlin üzerinden gerçekleşiyor. Ev fiyatları 80 bin dolardan başlıyor, evin büyüklüğüne ve konumuna göre milyon dolarlara kadar çıkıyor. Akdeniz'de Antalya Kaleiçi, Kemer, Kaş,Marmaris, Göcek, Fethiye; Ege sahillerindeGümüşlük, Alaçatı, Kuşadası, Çeşme, İzmir ve Bodrum, tercihte ilk sıralarda yer alıyor. Üst gelir grubu daha çok bu bölgelerde yazlık yatırımı yapıyor. Marmara ve Karadeniz sahillerinde konumlanan yazlık evlerin fiyatlarıdahauygunolarakgörünüyor. Silivri, Kumburgaz ve Selimpaşa'da satılık yazlıkların fiyatları 70 bin lira ile 200 bin lira arasında değişiyor. Tekirdağ'da yazlık evler 50 bin liradan başlıyor.

30 bin liraya da yazlık var

Karasu, Kefken ve Çınarcık'ta30bin lirayakadar yazlık ev bulunabiliyor. Uygun fiyatlı yazlık ev tercihinde Ayvalık da öne çıkanbölgeler arasında yer alıyor. Bu bölgelerde yeni yapılan birçok yazlık ev olduğu gibi eskiden yapılmış ikinci el yazlıklarda da arzın fazla olduğu gözleniyor.

Yeni yapılan projeler

Bora İnşaat Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Sarımsaklı beldesinde Zümrüt Villaları'nı inşa ediyor. Proje 37 villadan oluşuyor. Metrekare fiyatı 1500 lira olarak veriliyor. Şengel İnşaat Kuşadası'nda Verdemare evlerini geliştiriyor. 1+1'den 4+1'e daire seçeneklerinin yer aldığı yazlık evlerde fiyatlar 70 bin liradan başlıyor. Yüzde 30 peşin verildiği projede kalan bakiye anlaşmalı bankalardan temin edilebiliyor. Emlo İnşaat Muğla Sarıgerme'de Sarıgerme Park Resort projesine start verdi. 29 üniteden oluşan projede metrekare fiyatları 1500 liradan başlıyor. Mezgit İnşaat tarafından Akçay'da inşa edilen ve denize 700 metre uzaklıktaki Mezgit Evler'de de metrekare fiyatları 1250 lira olarak veriliyor. Projede 50 metrekarelik 1+1 evler bulunuyor.

Nelere dikkat etmeli

Yazlık ev yatırımlarında uzmanlar çok ince bir hesap yapılması gerektiğini belirtiyor. Evin fiyatından önce satış hızına bakmak gerektiğini belirten emlak uzmanları, senenin birkaç ayı kullanılacak evlerden uzak durulmasını öneriyor. Özellikle yazlık ev alınacaksa içinde tüm sosyal donatıları barındıran, yıllık aidatı düşük ve yılın her ayı yaşanabilecek projeler tercih edilmeli. Bu tür evlerin getiri açısından avantajlı olduğu kaydediliyor. Yazlık evlerde kullanılanmalzemelerin önemine de dikkat çeken emlak uzmanları, yazlıklarda en büyük sorunun altyapı eksikliği olduğunu, rutubetli evlerin hem cebi hem sağlığı tehdit ettiğini söylüyor.

Camlar ele veriyor

Günün her saatinde camı açık olan bir yazlıkta rutubet sorununun bulunduğunu belirten emlak uzmanları, boya ve bakım ile rutubetin kötü görüntüsünün geçici olarak ortadan kalktığını hatırlatıyor. Ancak aynı gün içinde farklı zamanlarda gezildiğinde camlar kapalı ise rutubet kokusunun alınabileceği söyleniyor. Camlar açık tutuluyorsa bu noktada yazlık evi satın almaktan vazgeçmek gerekiyor.

Malzemeyi görerek alın

Malzeme ve inşaat kalitesinin ölçülebilmesi için topraktan inşaatlarda teknik şartnamenin dikkatlice okunması gerekiyor. Geliştirici firmanın daha önce yaptığı benzer projelerin gezilerek görülmesinde fayda var. İkinci el yazlıklarda ise alım yapılmadan önce, dairenin farklı zaman dilimlerinde gezilmesi şart. İlk görüşte dış yapısına ve içine hayran kalınarak alınan yazlıklar ileriki zamanlarda kâbusa dönüşebilir.

Devre mülk mü yazlık mı?

Yazlık konusunda devr emülkler de iyi bir seçenek. Ama bu noktada yine devr eye hesap kitap giriyor. Birçok devr emülk 1 haftalık devreler de dönemine gör e 4 bin lira ile 20 bin lira arasında fiyatlarla sunuluyor. Emlak uzmanları devremülk alımlarında yıllık aidatların ön plana çıktığını söylüyor. Yıllık aidat ve aynı dönem içindeki kiralık fiyatlar birbirine çok yakın olduğu takdirde devr emülk alımı önerilmiyor. Devremülklerde otelcilik hizmetleri, evin sık aralıklarla temizliği ve değişim sistemine üye olması da dikkat edilecek unsurlar arasında sıralanıyor.

Emine Açar-Bugün

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yazlık fiyatları rekor kırdı, küçük evlerin metrekaresi 50 bin TL'yi aştı!
  • 23.07.2022 00:10

Yazlık fiyatları rekor kırdı, küçük evlerin metrekaresi 50 bin TL'yi aştı!

2022 yılı yazlık fiyatları yükselmeye devam ediyor. Küçük dairelerde metrekare s ...

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı
  • 13.07.2022 10:48

Gelir gruplarına göre yazlık bölge seçimleri farklılaştı

Değişen yaşam tercihleriyle birlikte konutlarda yazlık bölgelere olan talepler a ...

Yazlıklara yüzde 40 zam geldi! Fiyatlar yaza daha da artacak!
  • 08.01.2022 11:12

Yazlıklara yüzde 40 zam geldi! Fiyatlar yaza daha da artacak!

Pandemiyle öne çıkan yazlık evlerde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 40 arttı.&nbs ...

Ege sahillerinde ev fiyatları Avrupa’yla yarışıyor
  • 22.05.2021 09:58

Ege sahillerinde ev fiyatları Avrupa’yla yarışıyor

Pandeminin etkisi ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile daha büyük, balkonlu, ...

Hummel, M1Konya AVM'de açıldı!
  • 07.04.2021 16:40

Hummel, M1Konya AVM'de açıldı!

Spor ekipmanı, spor ayakkabısı ve moda giyiminin köklü markalarından Hummel, M1K ...