maritbet girişmaritbet
Türk Yapı Sektörü, 2016’da yüzde 5 büyüyecek

Türk Yapı Sektörü, 2016’da yüzde 5 büyüyecek

Türk Yapı malzemeleri sektörü 2016 yılında Afrika ve Latin Amerika pazarlarına açılıp, ihracatını yüzde 5 büyütmeyi hedefliyor.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB)  öncülüğünde Antalya'da düzenlenen ve moderatörlüğünü T.C. eski Kültür ve Turizm  Bakanı Tınaz Titiz'in yaptığı, sektörün sorunlarını çözebilecek soruların üretildiği ‘Türk Yapı Malzemeleri ve İnşaat Sektörü Gelişim Çalıştayı'nda bir araya geldi. Kamu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştayda sektör tüm detaylarıyla değerlendirildi. ‘Türk Yapı Malzemeleri ve İnşaat Sektörü Gelişim Çalıştayı'nı değerlendiren Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, geçtiğimiz yıl 19 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk yapı sektörünün 2016 yılında ihracatını yüzde 5 oranında arttırmayı hedeflediğini söyledi. Türk yapı sektörünün dünyanın en büyük 9. İhracatçısı olduğunun altını çizen Serdar Urfalılar şunları söyledi: “Sektörümüz yıllardır cari açık vermiyor. Yurtdışı projeler 2015 yılında yavaşladı, bunun çerçevesinde Suriye'de ve Rusya'da yaşanan sorunlar bu bölgelerdeki ihracatı etkiledi. Buna rağmen kötü olmayan bir yıl geçirdik. Birçok Türk müteahhitlik ve müşavirlik firmamızın da bu ülkelerde projelerini devam ettirmeye çalışıyor. Sektörümüz dış şoklara karşı daha az kırılgan, emtia ithalatçısı olarak dünya karşısında daha güçlü durabilmeliyiz. ”Serdar Urfalılar, çevre ülkelerle ihracatta yaşanan krizi Afrika ve Latin Amerika pazarıyla aşacaklarını söyledi. Yapı Komitesi olarak bu yıl ki ihracat pazarları listesinde Afrika'nın da yer aldığına değinen Urfalılar, “Komite olarak bu yıl Afrika çıkartmamızı tamamlamak ve sonrasında Latin Amerika'ya açılmak istiyoruz. Latin Amerika yapı sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerden, bizde bu ülkelerde kalitemizle fark oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

 
“SEKTÖRÜN MARKALAŞMASI İÇİN MÜŞTEREK RUH ŞART”
 
Türkiye'nin belirlediği hedefleri yakalayabilmesi için katma değeri yüksek ürünler ihraç etmesi gerektiğini vurgulayan Urfalılar, “Biz dünya ekonomisine yön veren ülkeler ile rekabet etmek istiyorsak katma değeri yüksek ürünler ihraç etmek zorundayız” dedi. Katma değeri yüksek ürün ihracatı için markalaşma ve inovasyonun şart olduğunu aktaran Serdar Urfalılar, “Sektör eğer müşterek bir ruh ile hareket ederse bu bize markalaşma ve inovasyonun önünü açacaktır. Çalıştay da bu konunu üzerine daha çok gideceğiz. Bütün masalarda neleri iyi yaptığımızı değil, nerelerde eksik kalıyoruz onu tartışacağız. Açıkçası hem kamudan hem de özel sektörden 2 gün boyunca güzel fikirler çıkacağına inanıyorum. Ortak fikir üretmek sektörümüzün en güçlü yönü” dedi.

DÜNYADA PAYIMIZ YÜZDE 1

Sektörün daha geniş kapsamlı işler yapabilmesi için ortak hareket etmenin önemine değinen  İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz ise, “Sektör olarak uluslararası ihaleler alabilmek için ortak hareket etmemiz şart” dedi. Rıdvan Mertöz, ”Sektörün pazar payını ne kadar arttırırsak hepimizin pastadan alacağı dilimler büyüyecektir. Biz sektörün yönünü dünyada ki pazar payına çevirmeliyiz. Bununda yolu ortak hareket etmekten geçiyor. Biz şuan dünyadan yapı komitesi olarak yüzde 1'lik bir pay alıyoruz bunu ortak hareket ederek yüzde 3'lere çektiğimizde hepimizin pastadan alacağı pay büyüyecek” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türk yapı malzemeleri sektöründen ihracatta yüzde 45’lik artış
  • 09.08.2021 11:51

Türk yapı malzemeleri sektöründen ihracatta yüzde 45’lik artış

Türk yapı malzemeleri sektörü ihracatı ocak-temmuz döneminde, bir önceki yılın a ...

Afrika’nın doğu kapısı yapı malzemeleri sektörüne açıldı
  • 27.06.2021 09:15

Afrika’nın doğu kapısı yapı malzemeleri sektörüne açıldı

2020’yi 21,8 milyar dolar ihracatla kapatan yapı malzemeleri sektörü bu yıl düny ...

Yeni konut projeleri, artan maliyetlerle sekteye uğrayabilir!
  • 16.01.2021 11:13

Yeni konut projeleri, artan maliyetlerle sekteye uğrayabilir!

İDDMİB Türk Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, artan maliyetler ...

Türk yapı sektörü Bau München Fuarı’nda buluştu
  • 07.02.2019 13:16

Türk yapı sektörü Bau München Fuarı’nda buluştu

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), dünyanın e ...

'İhracat pazarlarımızı artırmamız lazım'
  • 20.02.2017 11:33

'İhracat pazarlarımızı artırmamız lazım'

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdv ...

Türk Yapı Sektörü 2016 Raporu 28 Şubat'ta açıklanıyor!
  • 16.02.2017 10:43

Türk Yapı Sektörü 2016 Raporu 28 Şubat'ta açıklanıyor!

Yapı-Endüstri Merkezi, “Türk Yapı Sektörü Raporu”nu uzman ekonomistlerin geleceğ ...