maritbet girişmaritbet
MÜTEAHHİTLERE SİCİL KAYDI

MÜTEAHHİTLERE SİCİL KAYDI

Müteahhitlerin yaptığı her inşaat merkezden takibe alınacak. Eksik veya kusurlu iş yapan müteahhitler meslekten atılacak.

Van depreminin ardından inşaat sektöründe köklü değişikliklere gidiliyor. 1 Ocak 2012'den itibaren müteahhitler sicil kayıtları üzerinden ülke genelinde takip edilecek.

Yanlış iş yapan müteahhit anında meslekten atılacak. Aynı tarih itibariyle inşaatlarda sertifikasız usta da çalışamayacak. Mühendislere de deprem amaçlı statik eğitimi verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin bundan böyle daha etkin gerçekleştirileceğini söyledi.

Müteahhide merkezden kontrol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya sokacağı yeni sistemle artık her müteahhidin bir sicil numarası olacak. Bakanlık, o müteahhidi sicil numarası üzerinden takibe alacak. Böylece müteahhidin ülkenin neresinde ne iş yaptığı, işin işleyiş şekli merkezden takip edilebilecek. Eksik iş veya kusur tespit edildiğinde firmanın müteahhidlik faaliyeti sicili üzerinden dondurulacak veya meslekten men edilebilecek. Müteahhide yönelik sicil izlemesi belediye imar müdürlükleri, yapı denetim büroları ve Çevre Bakanlığı tarafından üçlü yapıda gerçekleştirilecek. Böylece çürük ya da kusurlu yapı yapan müteahhitler eksiğini düzeltmediği takdirde ülkenin hiçbir yerinde müteahhitlik yapamayacak, ağır cezalarla karşılaşacak.

Sertifikasız işçiye geçit yok

1 Ocak'tan itibaren inşaatlarda çalışan ustaların tamamı sertifikasyona tabi tutulacak. Bu şekilde ehliyetten uzak ve liyakatsiz personel çalıştırılmayacak. Kalıpçı, demirci gibi tesisat ve elektrik işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi olması zorunlu olacak. Sertifikasız usta çalıştıran müteahhide çalıştırdığı işçi başına 2 bin lira ceza kesilecek. Belge sahibi olmayan ustalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerince "Geçici ustalık yetki belgesi verilecek. Geçici ustalık yetki belgesinin alınabilmesi için ise inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitden alınacak yazı veya SGK belgesiyle Çevre Bakanlığı'na başvurulacak. İşçiler önce geçici belge alacak. Belgeler 1 yıl sonra ise kalıcı belgeye dönüştürülecek.

Mühendise statik eğitimi

Van depreminde yapılan hasar tespit çalışmalarında binalarda çoğunlukla statik hatalar tespit eden Çevre Bakanlığı, yapı denetiminde görev alan inşaat mühendislerine "Yapı denetimde deprem statiği ve yapılacak binaların statiği hakkında bir eğitim verme kararı aldı. Bakanlık Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve TOBB işbirliği ile yapılacak eğitimler Ankara'dan başlayacak. Eğimleri ODTÜ'den Prof. Dr. Ahmet Yakut, Prof. Ali Koçyiğit, Prof. Barış İnci ve Bakanlık uzmanları verecek.

Bakan Bayraktar: Gözetim ve denetimde etkinlik artacak

"Bakanlık koordinasyonunda teknik müşavirlik sistemine geçilecek. Deneyimli mimar ve mühendisler ve yeterli donanıma sahip teknik müşavirlik kuruluşları bakanlıkça yetkilendirilecek. Vatandaşların uzman ve güvenilir meslek mensuplarından hizmet almaları sağlanarak kaliteli ve nitelikli yapıların yapılmasının önü açılacak. Ulusal yapı denetim sisteminin geliştirilmesi ile yapılaşma süreci izlenebilir hale getirilecek, ruhsat üzerinden denetim ile birlikte süreçteki tüm aktörlerin yer aldığı sahada etkin bir denetim anlayışına geçilecek. Ülkemizdeki mimarlık-mühendislik ve müşavirlik sektörüne yön verilerek, yapı sektörü geliştirilecek. Bakanlığımızca sürdürülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinliği artırılacak.

Emine AÇAR-BUGÜN

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!
  • 17.03.2022 09:24

Göcek Körfezi, 6 etaplı projeyle korunacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Göcek Körfezi’ni koruyacak 6 e ...

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!
  • 11.03.2022 10:06

Türkiye ve Angola şehircilik alanında iş birliği yapacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Angola Bayındırlık ...

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!
  • 15.02.2022 13:39

Yerli üretim, Hazine taşınmazları ile destekleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ilaç ve kozmetik sektöründe yo ...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!
  • 29.10.2021 09:22

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi resmen değişti!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik ...