maritbet girişmaritbet
Murat Hüdavendigar Cami ve Külliyesi 2.5 milyon liraya restore edildi

Murat Hüdavendigar Cami ve Külliyesi 2.5 milyon liraya restore edildi

Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan cami ve külliye hizmete açıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nda yaptığı savaşlar ve aldığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Osmanlı İmparatorluğu'nda yaptığı savaşlar ve aldığı zaferlerle Türk İslam tarihine yön veren I. Murat Hüdavendigar tarafından yönetim merkezi olarak kullanılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2.5 milyon TL harcanarak çevresi yenilenen cami ve külliye, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Çekirge'de bulunan cami ve külliye avlusunda yapılan törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti İl Başkanı Yardımcısı Asım Amil, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay, Çekirge Mahalle Muhtarı Mehmet Taşkesen ve davetliler katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, I. Murat Hüdavendigar ile onun kurduğu cami ve külliyenin kentin en önemli ziynetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, yapılan düzenleme nedeniyle emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa'ya hizmet etmenin kendileri için büyük onur olduğunu kaydeden Başkan Altepe yaptıkları her açılışla büyük mutluluk yaşadıklarını belirtti. 

Recep Altepe şu açıklamalarda bulundu: “Yaptığımız her açılış büyük mutluluk. Çünkü bu kentin her bir köşesine hizmet götürmek, ecdat emanetlerini tekrar kullanır hale getirmek bizlere ayrı bir heyecan veriyor. Burası dünya tarihinin yazıldığı yerlerden, eski bir devlet merkezi. Yüzyıllar sonra tekrar bu eserleri gün yüzüne kavuşturmak mutluluk verici” dedi.

Türkiye ve dünyaya örnek
Bursa'nın yaptığı çalışmalarla 25 dalda Türkiye'ye 6 dalda da dünyaya örnek olduğunu belirten Başkan Altepe, en fazla hazzı tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında bulduklarını ifade etti. Yakın tarih Cumhuriyet döneminden 700 yıllık Osmanlı dönemine, Bitinya döneminden arkeolojik dönemlere kadar birçok tarihi eserin son yıllarda yenilenerek işlevsellendirildiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Attığımız kararlı adımlar sonucu, Bursa adeta yaşayan bir tarih şehri oldu. Restorasyon ve rekonstrüksiyon örneklerimiz, UNESCO için klavuz oldu. Bursa, tarihle ilgili Avrupa ve dünyadaki tüm toplantılara bilirkişi olarak çağrıldı. Tüm bunlar gurur verici” diye konuştu. 

Başkan Altepe'ye teşekkür
Törene katılan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi mirasın ayağa kaldırılmasında kilit çalışmalar yürüttüğünü söyledi.  Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'yle Hisar Bölgesi olarak bilinen aksta restore edilmedik tarihi eser bırakılmadığını kaydeden Dündar, “Burası da hem dünya hem de Osmanlı tarihi açısından önemli bir merkez. Bizler, atalarımızın o dönemdeki kuruluş ruhu ve felsefesini bu tür çalışmalarla yaşatıyor ve geleceğe aktarıyoruz. İnşallah halkımız teveccüh edecek, 30 Mart seçimlerinden sonra da benzer çalışmaları daha da etkinleştirerek sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Çekirge Mahallesi Muhtarı Mehmet Taşkesen de yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel miras yönündeki çalışmalarıyla Çekirge'yi tekrar dünyanın gündemine sokan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından cami ve türbe çevre düzenlemesi, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay tarafından yapılan duayla kullanıma açıldı.

Murat Hüdavendigar Cami ve Külliyesi çevre yenilemesi, Koruma Kurulu'nun onayıyla 4500 metrekarelik alanda gerçekleştirildi. Çalışmalar çerçevesinde cami ve türbe önlerinde, şadırvan ve çay bahçesinde, granit küp taş, granit taş ve taş duvar düzenlemeleri yapıldı. Cami ve türbeye gerekli yalıtım konularak, 60-80 santimetrelik cami arkası kot düşme çalışması uygulandı. Proje kapsamında; Birlik Vakfı Bursa Şubesi'ne tahsisli Çekirge İmaret Binası'na ait avlu taş duvar, derz ve havuz imalatlarıyla donatıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Sultan Vahdettin döneminde İstanbul!
  • 07.03.2015 18:32

Sultan Vahdettin döneminde İstanbul!

Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son sultanı olan Sultan Vahdettin dönemine ait ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...