maritbet girişmaritbet
Moodys’in not artışının ardından sonra gayrimenkulün yıldızı daha da parlayacak!

Moodys’in not artışının ardından sonra gayrimenkulün yıldızı daha da parlayacak!

Moodys’in not artışının ardından, faiz ve dövizin cazibesi bitti. Yatırımda yeni yıldız gayrimenkul. Uzmanlar ilk etapta yüzde 20 fiyat artışı bekliyor

Fitch'in ardından Moodys'ten gelen notla Türkiye 19 yıl aradan sonra yeniden yatırım yapılabilir ülke statüsüne kavuşurken, yatırımcılar açısından da yeni bir dönem başladı. Yabancı sermaye girişinin artacağı, faizlerin düşeceği ve döviz kurlarının stabilite kazanacağı yeni dönemde yıldızı en çok parlayacak yatırım aracı olarak gayrimenkul gösteriliyor.

Not artışı tüm inşaat ve gayrimenkul firmalarının yöneticilerinde heyecan yaratırken, uzmanlar önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında yaşanacak artışın kısa vadede yüzde 10, orta vadede ise yüzde 20'yi bulabileceğini düşünüyor. Bu artışın özellikle konut kredilerinde yaşanacak faiz indirimleriyle tetikleneceğini belirten gayrimenkul uzmanları, mortgage kredilerinde aylık faiz oranlarının önümüzdeki günlerde aylık yüzde 0.6'ya kadar düşeceğini belirtiyor.

Öte yandan, not arttırımının, gayrimenkul piyasasındaki yabancı yatırımı da yükseltmesi bekleniyor. Geçen yıl yapılan mütekabiliyet düzenlemesi ve bu yıl uygulamaya konan yabancılara konut satışının son not artışıyla Türkiye'deki gayrimenkul piyasasına dış sermaye girişleri açısından pozitif etki yaratması bekleniyor. Uzmanlar, halen yıllık 2-2.5 milyar dolar arasında gerçekleşen yabancı gayrimenkul alımlarının 5 milyar doların üzerine çıkabileceğini belirtiyor. Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar son 10 yılda 21.9 milyar dolarlık gayrimenkul alımı gerçeklerştirirken, rekor, 2.9 miyar dolarla 2006 yılına ait.

Yüzde 15-20 artış olacak

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu:

Not artışıyla ilgili sadece gayrimenkul sektörüne bakmamak lazım. Üst üste olumlu haberlerle Türkiye almış başını gidiyor. Bu aralar Körfez Bölgesi'yle ilgileniyoruz. Çok olumlu bakıyorlar Türkiye'ye... Bir süredir maliyetlerden gelen bir baskı vardı. Şimdi bundan sonra zamlı yansıtma durumu olacaktır. Projelere bu yıl içinde yüzde 15-20 civarında yansıması olacağını düşünüyorum.

Parası olan alsın

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı:

Türkiye ekonomisi şu anda iyi, zirvede de değil, aşağıda da değil, ortada gidiyor. Not artışı satışların artacağı anlamına gelmiyor. Parası olan alacak. Benim inancıma göre, çok zengin olursa çok satış olur, az zengin olursa az satış olur. Piyasa 10 yıl önce neyse şimdi de o durumda.

İlgi, AB'den bize kayacak

GAYRİMENKUL Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun:

Özellikle yurtdışındaki fonlar ve şirketlerin Türkiye'den gayrimenkul alma konusunda sıkıntıları vardı. İki not kuruluşunun ‘yatırım yapılabilir' notuyla bu sıkıntı ortadan kalkacaktır. Bu tip fonların önü açılmış oldu. Türkiye'ye yatırımda daha da istekli olacaklardır. Faiz oranları daha da düşecektir. Uzun vadeli kredi imkânları artacaktır. Bunun etkisi hemen olacaktır diye bir şey yok ancak 15-20 gün geçtikten sonra artış olacaktır. Avrupa'daki GYO'lara bakıldığında onlardaki iskonto oranları yüzde 5-10'ken bizde bu oranlar yüzde 40'lar düzeyinde. Gelecek performanslara bakıldığında bizdekiler daha az riskli. AB'de kriz var, gelirler düşüyor, işsizlik artıyor. Hâlbuki Türkiye'de dinamik nüfus var, yatırımlar artıyor, genel olarak olumlu bir tablo var. Bu bizdeki gayrimenkule talebi arttıracaktır. Türkiye, uzun vadede yabancı talebin henüz başında... Mütekabiliyet yasasıyla ciddi konut satışı oldu. Biz Mall of İstanbul'da altı ayda 180 daire sattık. Rakam vermek kâhinlik yapmak olur ancak sonuçlar 2013 sonunda görülecektir. Not kuruluşları not artışıyla taraflı olmadıklarını da gösterdiler.

Yansımaları çok olumlu olacak

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

Notun çok olumlu yansımaları olur. Banka faizleri de düşmeye başladı. Yüzde 0.60'lar konuşuluyor, daha önce böyle olmamıştı. Not artışıyla sermaye artışı olacaktır. Birçok yatırımcı not artışını bekliyordu. Kredi kullanımında kısa vadede yüzde 10 civarında bir hareketlenme olur. Uzun vadedeki etkisi ise daha fazla olacaktır. Arsa fiyatları belli bir noktaya geldiği için artış olmayacaktır. Not artışı gayrimenkul, sanayi gibi yatırım yapılabilir alanlara çok olumlu yansıyacaktır.

Faiz düşer, talep yükselir

KONUT Geliştiricileri Yatırımcılar Derneği (KONUTDER) Başkan Yardımcısı Ali Dumankaya:

Moodys'in not artışı iki alana yansıyacaktır. Birincisi, faizlerin daha da düşmesine etki edecektir. Son dönemde faiz oranları yüzde 0.70'lere kadar geriledi. İkincisi de, uluslararası fonların Türkiye'ye yatırımı için artı etki edecektir. Bir yıl içinde olumlu değişim görülecektir. Satışlar hızlandığı noktada fiyatlar da artar. Ama not arttı diye birden artmayacaktır. Arsa fiyatlarında ise notun direkt etkisi olacağını düşünmüyorum. Zaten fiyatları yüksek, daha da yükseleceğini düşünmüyorum.

Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı
  • 03.10.2023 11:19

Luxera'dan 3 projeye özel cazip indirimler, vade farksız ödemeler ve 120 ay kredi fırsatı

Kurulduğu 2015 yılından bugüne kadar “Ulaşılabilir Lüks” stratejisiyle İstanbul’ ...

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"
  • 12.01.2023 17:08

Bakan Nebati: "Bu bir konut kampanyası değil, gayrimenkul finans mimarisidir"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AAtölye'de düzenlenen AA Editör Masası' ...

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!
  • 06.10.2022 15:21

Avrupa Ticaret Merkezi projesine Artaş imzası!

Avrupa Ticaret Merkezi projesi, Artaş imzasıyla Avcılar'da hayata geçiriliyor. 1 ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...

Türkiye'de 6 ayda 1,5 milyonu aşkın gayrimenkul satış işlemi yapıldı
  • 08.07.2022 11:40

Türkiye'de 6 ayda 1,5 milyonu aşkın gayrimenkul satış işlemi yapıldı

Türkiye'de bu yılın ilk 6 ayında 1,5 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi ya ...