maritbet girişmaritbet
Konutta KDV artışı ikinci el piyasasını hareketlendirdi!

Konutta KDV artışı ikinci el piyasasını hareketlendirdi!

Türkiye genelinde başlatılacak kentsel dönüşüm projelerinin de emlak piyasasında hareketliliğe neden olacağını belirten Başkan Güleroğlu, yapılacak çalışmalarla çarpık ve plansız şehirleşmenin önüne geçileceğini söyledi

Türkiye genelinde başlatılacak kentsel dönüşüm projelerinin de emlak piyasasında hareketliliğe neden olacağını belirten Başkan Güleroğlu, yapılacak çalışmalarla çarpık ve plansız şehirleşmenin önüne geçileceğini söyledi.

"SİTELER İLGİ GÖRÜYOR"

İnşaat sektörü ile birlikte emlak piyasasının da hareketleneceğini belirten Güleroğlu, şöyle dedi: "Günümüzde insanların konut tercihleri değişti. Artık sosyal donatı alanları olan, havuzlu, yeşil alana sahip, kent merkezinden uzakta site tarzı evler ilgi görüyor. İzmir'de özellikle Metro, Izban ve otobanın çevresinde yer alan bölgede önemli inşaat gelişmeleri yaşanıyor.

Bu ayın haşanda yürürlüğe giren Torba Yasa ile yeni konutlarda şimdiye kadar uygulanan KDV oranları değişti. Yasa yürürlüğe girmeden önce, daha önce 150 metrekareye kadar olan konutların satışından yüzde 1,150 metrekareden fazla olan konutların satışından ise yüzde 18 KDV almıyordu. Yeni düzenlemeyle KDV oranları metrekareye göre değil, konutun vergi değerine göre belirlenince, rakamlar ciddi ölçüde arttı.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, KDV oranlarındaki bu değişimin, yurttaşları yeni ev yerine 2. ele yönelteceğini iddia etti, "Bu da 2. el konut satışlarında önemli bir artışa neden olacak" dedi. îki yıldır oldukça durgun seyreden ikinci el konut pazarının önümüzdeki süreçte canlanacağını belirten Güleroğlu, şöyle dedi: "Daha önce 150 metrekarenin altındaki konutların satışından yüzde 1,150 metrekarenin üzerindeki konutlar ise lüks konut sayıldığı için yüzde 18 KDV alınıyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle bu oranlar değişti. KDV oranları artık metrekare üzerinden değil, emlak vergi değerine göre belirlenecek. Bu da 70 metrekarelik bir daire bile olsa, vergi değeri yüksek ise yüzde 18 oranında KDV alınacak demek. Bu oranı da belediyelerin emlak vergi daireleri belirleyecek."

İKİNCİ EL DAHA AVANTAJLI

Yüzde 18'lik bir KDV uygulamasının konutun fiyatını yüzde 18 artıracağını söyleyen Başkan Güleroğlu, bunun fiyatlara aynen yansıyacağını belirtti, "Örneğin, 200 bin lira olan bir konut, yüzde 18 KDV de eklendiğinde 236 bin liraya satılacak. Oysa aynı bölgede aynı niteliklere sahip ikinci el bir konut 200 bin liranın daha altında bir fiyata satın alınabilecek. Bu durumda ikinci el konutlar daha avantajlı duruma gelmiş oldu. İki yıldır durgun olan piyasa, bu son değişiklikle hareketlenecektir. ar ufak tadilatla uygun rakamlarla satılabilecek" diye konuştu.

Sabah Egeli

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'
  • 09.05.2018 09:33

'Konut kampanyası sektöre ciddi hareketlilik getirecek'

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, faiz oranlarının ve dö ...

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"
  • 07.02.2017 15:19

Doğan Dağ "Yabancıdan KDV alınmaması sektöre katkı sağlar"

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, yabancıya konut satı ...

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'
  • 03.02.2017 10:02

'Konutta KDV düzenlemesi sektör için güzel bir adım'

EgeYapı YKB İnanç Kabadayı, Emlaktasondakika Haber Müdür Yardımcısı Uğurcan Toka ...

Gayrimenkulde 2017, İzmir'in yılı olacak!
  • 05.12.2016 10:23

Gayrimenkulde 2017, İzmir'in yılı olacak!

İzmir'de Haziran 2016 itibariyle kullanılan konut kredisi miktarı 11 milyar lira ...

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek
  • 22.09.2016 10:56

Konutta KDV indirimi yatırımcının yüzünü güldürecek

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, yatırımcıyı raha ...