maritbet girişmaritbet
Konut fazlası ürkütücü sonuçlar doğurabilir!

Konut fazlası ürkütücü sonuçlar doğurabilir!

İnşaat sektörünü yakından takip eden pek çok kişinin İstanbul için son yıllarda sıkça gündeme getirdiği bir uyarı, sektöre yön veren en büyük kuruluşun İstanbul temsilcisi tarafından da yapıldı.

İnşaat sektörünü yakından takip eden pek çok kişinin İstanbul için son yıllarda sıkça gündeme getirdiği bir uyarı, sektöre yön veren en büyük kuruluşun İstanbul temsilcisi tarafından da yapıldı.

Emlak Dairesi dönüşümün imar artışı yoluyla yapılmasının ürkütücü sonuçları olacağını söyledi.

Geçen yılın rakamlarına göre yüzde 11,2 büyüyen inşaat sektörü yaklaşık 1,9 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Türk ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü bu yıl içinde de büyüme hedefleri doğrultusunda adımlar atıyor. Ancak sektör özellikle İstanbul'da arz ve talep dengesizliği tehlikesiyle karşı karşıya. Lüks konutlar başta olmak üzere 2011'in son çeyreğini arz fazlasıyla kapatan inşaat sektörü için bu durumun 2012'de de süreceği uyarıları yapılıyor.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD), Türk ekonomisi ve inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla geçen hafta düzenlediği bir toplantıda konuşan Ali Seydi Karaoğlu bu konudaki endişeleri resmi ağızdan dile getiren ilk isim oldu. Seydioğlu'nun kentsel dönüşümle ilgili ortaya koyduğu rakamlar, eğer önlem alınmazsa İstanbul'u ve dolayısıyla Türkiye ekonomisini ne büyüklükte bir sorunun beklediğini de gözler önüne seriyor


Karaoğlu'un verdiği rakamlara göre, İstanbul'da üç milyon 600 bin konut var. Bu konutların iki milyonu dönüşmesi gereken riskli bina stoku olarak kayıtlı.


Konut sahipleri ve müteahhitlik firmalarının talepleri ve hatta zorlamaları doğrultusunda bir imar artışına gidilmesi durumunda mevcut sayının iki katı civarında bir artış sağlanıyor. Karaoğlu, "Mevcut iki milyon riskli konut sayısını ikiye katlayarak dört milyon konut yaparsak, iki milyon konutu kime satacağız. Sektör için en büyük tehlike bu" diyor.


Bu sorun özellikle İstanbul'un cazip merkezlerinde kendisini daha yoğun hissettiriyor. Konut sahipleri ve müteahhitler dönüştürülecek konutların metrekaresini arttırma eğiliminde. Örneğin İstanbul'un merkez semtlerinde 130 metrekare karşılığı 150 metrekare pazarlıkları yapıldığı gelen haberler arasında. Dönüşecek konut sayısının fazlalılığı göz önünde bulundurulduğunda sonuç gerçekten ürkütücü olabilir.

Tabloyu daha da sorunlu hâle getirecek bir başka konu da bu alandaki istatistiklerin yetersizliği. Geçen yıllarda lağvedilen Konut Müsteşarlığının 2006 yılında yaptığı araştırmalar ilk kez gelecek yıllarda konutta arz fazlası yaşanacağını ortaya koymuştu. Varsayımlara göre 2010 projeksiyonunu oluşturan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) de 2010 yılında Türkiye genelinde yaklaşık üç milyonluk bir konut fazlası olacağını öngörmüştü. 2011 yılının son çeyreğindeki veriler TÜİK ve Konut Müsteşarlığının öngörülerinin doğru çıktığını ortaya koydu. Üstelik bu veriler ortaya konduğunda gündemde henüz kentsel dönüşüm de yoktu. Daha da kötüsü TÜİK verileri yalnızca ruhsatlı bölgeler baz alınarak oluşturuldu. Ruhsatsız yapılar hesaplandığında tablo olumsuz yönde farklılaşabilir.

İstanbul'da beklenen krize benzer örnekler dünyada da yaşandı. En yakın örnek ABD'deki mortgage kriziydi. Londra'da ise benzer bir kriz, ofislerde yaşandı.

1980'lere kadar Londra'da ciddi bir ofis üretimi yapılmadı. 8o'lerin sonuna gelindiğinde ise ofis arzının patlamasıyla karşı karşıya kalındı. 2000'lere kadar Londra'nın merkezinde boş ofisler bulunuyordu. Fransa'da yapılan banliyöler kısa bir süre içinde şehirlerin çöküntü bölgeleri hâlini aldı.

Bir şehir değeri sonuna kadar arttıramaz. Bu New York, Londra ve Paris'te olduğu gibi İstanbul için de geçerli.

Yeni İstanbul Ansiklopedisi

Ahırkapı

Geçen yıl izdiham nedeniyle iptal edilen renkli hıdrellez şenliklerine ev sahipliği yapan güzel bir mahalledir. Şenliklerin yapıldığı 5 Mayıs tarihi yaklaşırken Ahırkapı'da kutlama düzenlenip düzenlenmeyeceği belirsizliğini koruyor. Geçen yıl izdiham nedeniyle haklı olarak bilet uygulaması başlatmak isteyen Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri Derneği'ne yine haklı eleştiriler yapılmıştı. Ancak Ahırkapı'da her yıl yaşanan izdiham da artık tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştı. Yerel yönetim iki hafta içinde bir çözüm bulursa Ahırkapı Sokakları bu Hıdrellez'de de renklenebilir.

İstanbul Modern Sanat Müzesi kaldırılmayacak

İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu tarafından iki hafta önce onaylanan Galataport projesi planları çerçevesinde Karaköy sahilinde bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi'nin de kaldırılması kararı verildiği iddiası yalanlandı. Ancak müze, planlarda yeşil alan olarak görülen bölgede yapılan binalarda bulunuyor. Binayla ilgili müzakereler sürüyor açıklaması bu yüzden kamuoyunu tatmin etmiyor.

Ertan Altan/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!
  • 08.04.2022 11:49

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri ...

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!
  • 07.03.2022 17:30

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu “Güçlü bir toplum için kadınlarımızı güçl ...

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!
  • 09.10.2021 09:21

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!

Türkiye İMSAD yaptığı açıklamayla, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi ...

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''
  • 04.10.2021 09:08

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu' "Türkiye'de yeni inşa edilen binala ...

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'
  • 23.02.2017 16:07

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, İM ...

"Tek başına evlerin dönüşmesi, doğru olmayabilir"
  • 23.02.2017 14:30

"Tek başına evlerin dönüşmesi, doğru olmayabilir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayiciler ...