maritbet girişmaritbet
Eczacıbaşı 75 farklı ülkeye ihracat yapıyor!

Eczacıbaşı 75 farklı ülkeye ihracat yapıyor!

Dr. Nejat Eczacıbaşı tarafından 1942 yılında Kartal'da kurulan seramik atölyesi, 8 işçiyle üretime başlamıştı. 1966 yılında Vitra'nın doğusuyla ivme kazanan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, bugün 10 bin çalışanıyla 75'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor

Dr. Nejat Eczacıbaşı tarafından 1942 yılında Kartal'da kurulan seramik atölyesi, 8 işçiyle üretime başlamıştı. 1966 yılında Vitra'nın doğusuyla ivme kazanan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, bugün 10 bin çalışanıyla 75'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Atalay Gümrah, yapı sektörünün geleceğini, yılın trendlerini değerlendirdi.

Türkiye'de inşaatta yaşanan gelişmeler sektörünü nasıl etkiliyor? Beklentileri­niz nelerdir?
- Türkiye'de yeni inşaatların sektörümüz­deki payı yüzde 75 seviyelerinde. Yenileme ise yüzde 25'Ük bir orana sahip. Yani perakende pazarı küçük. Türkiye'nin pazarı yeni inşaatla­ra dayanıyor. Son 3 yıldır Türkiye'de 500 binin üzerinde konut satılıyor. Biz de özellikle konut üretiminin daha çok orta üst grubunda etkin oyuncularından bir tanesiyiz. Daha alt tüketim gruplarında her zaman rekabetçi olmakta zorlanıyoruz. Her ne kadar oradaki ikincil markalarımızla aktivitelerimizi artırma poli­tikalarımız olsa bile burası 'kırmızı okyanus.' Rekabetin çok keskin olduğu bir bölge. Ama nitelikli konutta Eczacıbaşı ürünleri gerek Vitra olsun, Artema olsun gerek İntema Mutfak olsun iyi talep görüyor. Teklif verdiğimiz bir ürünü satamazsak, diğerini mutlaka satıyoruz.
Konutta Büyüme Sürecek
Konut piyasasındaki büyüme ne kadar devam eder, yeni kanunların sektöre etkisi nasıl olur?
- Konut piyasasındaki en önemli konu insanların satın alma gücünü kolaylaştırmak. Türkiye'de de aslında konuttaki artış konut kredilerinin vadelerinin uzaması ve faiz oranlarının gerilemesiyle başladı. Dolayısıyla fi­nansman kaynakları sürdüğü sürece insanların alım gücü el veriyor, bunun sonucunda yeni bir talep oluşuyor. Zaten İstanbul'da baktığınızda bu kentsel dönüşüm çerçevesinde ciddi bir ye­nilenme var. TEM'den İstanbul'un bir ucundan girin Gebze'den diğer ucundan Silivri'den çıkın hâlâ yenilenmesi gereken ciddi konut stoğu var. Benim öngörüm daha çok orta ve alt segment-lerde konutta büyüme artarak sürecek. Çünkü Özellikle orta ve üst segment pazarı biraz doydu. Orta kesimin yaşam stan-: dartmı yükselten bir konut arzının gelişeceğini düşü­nüyorum. Dikkat ederseniz artık metrekareler de düşüyor. Eskisi gibi çok hovarda da değiliz. 150-180 metrekarelerin yerine 50'ler, 60'lar, 70'ler telaffuz ediliyor.
Benim şahsi görüşüm orta dönemde yaşam kalitesi daha yüksek sosyal alanları daha geniş ama metrekareleri küçük konut arzı sürecek. Ya­bancılara konut satışı ve mütekabileyet kanunu sektörü olumlu etkileyecektir.
Eczacıbaşı Grubu bünyesinde bir inovasyon merkezi de var, Yapı Grubu olarak nasıl yararlanıyor sunuz?
- Aslında 2-3 farklı yenilik var. Bunlardan birisi tasarım yani görsel yenilik. Bunlarda değişiklikler yapıyoruz. İkincisi teknik anlam­
da ürünün fonksiyonuyla ilgili hayatı daha kolaylaştıran ürünler. Üçüncüsü de teknolojinin banyo ortamında kullanımı. Dolayısıyla bu üç boyutta inovasyon merkezindeki arkadaşları­mızla üçüncü parti tedarikçilerin yeniliklerini kendi ürünlerimize nasıl entegre ederiz diye bir çalışma karoda ve banyoda yapılıyor.
SWAROWSKİ TAŞLI ARMATÜR
Yeni ürünlerinizden bahseder misiniz?
- İzalosyonu birlikte yapan yani 'izotime'dediğimiz konuda çalışmalar var. İşte bir banyoya girdiğinizde karonun genelde sabah
kalktığınız soğukluğunu hissetmeyeceğiniz 'onetouch' isimli bir karo geliştirdik. Susuz pisuvar,armütürde kontrol butonunun yönüne göre renk değiştiren soğuksa mavi, sıcaksa kırmızıolan batarya var. Fotosel kontrollü ürünler son derece artıyor. Tabi evlerden çok fotoselli ürün­ler kamusal alanlarda daha çok artıyor. Yavaşkapanan kapaklar var. Bu yıl Swarovski taşlı armatürlerimiz de var vitrifiyede farklı renkler kullandık. Banyo mobilyasında yumuşak kapa­nan kapaklar, sabah aynaya bakarken televiz­yon görüntülerini yakalayabileceğiniz yenilikler üzerinde çalışmalarımız var, yani aynaya televizyon entegre eden bir kaç çalışmamız var. Sonuçta bir yerde teknoloji giriyor banyoya.
ORTADOĞU'DA HERKES TÜRKİYE HAYRANI
İhracat nasıl gidiyor?
- Eczacıbaşı Grubu'nun cirosunun yüzde 68-70'i dış pazarlardan geliyor. 75 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. Temel pazarımız Avrupa ama bunun dışında son yıllarda özellikle Ortadoğu'da ve Rusya'daki işlerimiz de önemli ölçüde gelişiyor. Hatta Rusya'da karo seramik fabrikamızı açtık. Vitrifiyeyle ilgili de bir fab­rikanın inşaat işlemlerini başlatmak üzereyiz. Etrafıyla birlikte 200 milyonluk bir nüfus var. Konut stoğu da çok eski. Rusya'ya gittiğiniz zaman dökülüyor evler. Tabi bunlar da zaman­la yemlenecek. Ancak daha Avrupa'ya odaklı bir ihracatımız var. Türkiye'de de vitrifiyede ihracatın yüzde 50'den fazlasını biz yapıyoruz. Bu anlamda Avrupa'da gerek Türk seramiği olsun gerek Vitra olsun son derece güçlü. Bugün Ortadoğu'da dolaştığınızda herkesin Türkiye hayranlığı var. Ekonomik gelişimine, sosyal gelişimine gıpta ile bakıyorlar. Doğru paramet­relere yatırıldığında Türkiye'de mülk edinme  konusunda istek duyacaklar. Bu evleri alanların 5-10 sene sonra yeni talepleri oluşuyor.
Banyoda da metrekare küçülüyor
Atalay Gümrah, şunları söyledi: "Konut­larda metrekareler küçülürken banyolar da doğal olarak küçülüyor. O küçük banyolarda insanların fonksiyondan ödün vermeden yıkanma veya temizlenme ihtiyaçlarını gidermek gerekiyor. Küçük alanlarda ne tür çözümler üretebiliriz konusunda çalışıyoruz. Seramik ve vitrifiye alanı dışındaki alanlarda da işleri geliştirmeye çalışıyoruz. Konutlardaki banyoyu ergonomik kullanım çalışması var."
İşi gücü bırakın havuza yönelin
 Atalay Gümrah, şöyle konuştu: "Her emlak projesinde artık bir sosyal tesis var. Özellikle de havuz oluyor. Biz havuz seramiği de yapıyoruz. Vitrapool ürün gamımızda var. İnşaatla ilgili yapı­lan bir ankette "Konutu seçerken nelere önem veriyorsunuz" diye sorulduğunda havuz ön plana çıkmış. Kimisi içerde kimisi dışarıda havuzdan bahsediyor.Bende arkadaşlara işi gücü bırakın ha­
vuza yönelin şeklinde talimat verdim."
 
Markaya ciddi yatırım yapıyoruz
Atalay Gümrah, "Vitra ciddi anlam­da marka yatırımı yapan bir kuruluş. Yeni inşaatta da satarken argümanlar vermeniz lazım. Genelde yerel markalar kullanılıyor ki bunda Vitra öne çıkıyor ya da ithal malzeme kullandık deniliyor. Tüketicinin gözünde Vitra kullandıysa iyidir algısı var" dedi.
Ömür Kırbaşlı/Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nde 2 önemli atama
  • 03.07.2020 09:57

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nde 2 önemli atama

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri'nde CEO’luk görevine Özgen Özkan, Pazarlama Direktörlü ...

 Eczacıbaşı, VitrA ve Artema ile Rusya'da üretime 'devam' diyor
  • 03.10.2014 11:00

Eczacıbaşı, VitrA ve Artema ile Rusya'da üretime 'devam' diyor

Mayısta Rusya'da VitrA fabrikasını açan Eczacıbaşı, Artema için de kolları sıvad ...

Eczacıbaşı, Zeytinburnu’ndaki binasını sattı! Peki kime?
  • 16.09.2014 11:10

Eczacıbaşı, Zeytinburnu’ndaki binasını sattı! Peki kime?

Eczacıbaşı Yatırım Holding Ortaklığı, Zeytinburnu’ndaki binasını 32 milyon liray ...

Eczacıbaşı Rusya’da ilk seramik sağlık gereçleri fabrikasını açtı
  • 19.05.2014 09:48

Eczacıbaşı Rusya’da ilk seramik sağlık gereçleri fabrikasını açtı

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, Moskova'ya 100 km uzaklıkta kurduğu seramik sağl ...

ÖİB ihaleleri ile Eczacıbaşı, Anadolu, Yaşar, Enka ve Kale ilgilenmedi
  • 30.10.2013 11:54

ÖİB ihaleleri ile Eczacıbaşı, Anadolu, Yaşar, Enka ve Kale ilgilenmedi

Bazı holdingler milyarlarca dolarlık özelleştirmeye ya çok az ilgi gösterdi, ya ...