maritbet girişmaritbet
Dünyanın büyük şirketleri temkinli ve iyimser!

Dünyanın büyük şirketleri temkinli ve iyimser!

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü tarafından yayımlanan ve 57 ülkenin büyük şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin değerlendirmeleri sonucunda hazırlanan rapora göre yöneticiler, nakit konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını, ancak birleşme ve satın alma işlemleri konusunda temkinli olduklarını belirttiler

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü tarafından altı ayda bir yayımlanan ve 57 ülkenin büyük şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin değerlendirmeleri sonucunda hazırlanan, Türkiye'den de şirketlerin katıldığı Capital Confidence Barometer Raporu'na göre yöneticiler, nakit konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını, ancak birleşme ve satın alma işlemleri konusunda temkinli olduklarını belirttiler. Çoğu şirket önümüzdeki dönemde yapmayı düşündükleri yatırımların Türkiye'nin de aralarında olduğu ‘gelişmekte olan' ülkelerde planlandığını söylemekte... Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, temkinli yaklaşıma rağmen, hem global hem de Türkiye birleşme ve satın alma pazarının gelecek için olumlu hedefleri olduğunun altını çiziyor.
 
Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü tarafından global olarak 6 ayda bir yapılan ve üst düzey yöneticilerin birleşme ve satın alma işlem öngörülerini konu alan Capital Confidence Barometer (Sermaye Özgüven Barometresi) Raporu yeni dönem sonuçları açıklandı. 57 ülkede üst düzey 1,500'den fazla yönetici ile yapılan, Türkiye'den de şirketlerin katıldığı araştırma sonuçlarına göre, birleşme ve satın alma işlemlerine ilişkin iştahta azalma olduğu görülüyor. Küresel ekonominin daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı Ekim 2011 sonuçlarına göre hızla artarak, %26 seviyesinden % 52 seviyesine çıkarken, katılımcıların sadece %20'si bu konuda olumsuz düşünüyor. Buna rağmen ekonomiye ve genel olarak iş ortamına ilişkin olumlu beklentiler birleşme ve satın alma faaliyetlerine yansımıyor: Global araştırmada önümüzdeki 12 ayda birleşme ve satın alma işlemleri gerçekleştirebileceğini düşünenlerin oranı Ekim 2011'e göre on puan azalarak %31 seviyesine inmiş durumda.
 
Dünya çapında 40'dan fazla endüstriden CEO, CFO ve diğer üst düzey yöneticilerin dahil olduğu araştırma, global arenadaki birleşme ve satın alma işlemleri konusundaki yaklaşımın yanı sıra, piyasa, ekonomi ve bölge özelindeki beklentileri de ortaya koyarak, fırsat arayışlarını değerlendiriyor. Araştırma global birleşme ve satın alma işlemleri pazarında güven yerine temkinliliğin hakim olduğunu, şirketlerin ellerindeki nakit fazlasına ve rahat borçlanma imkanlarına rağmen, gözlenmeye başlanan global ekonomik düzelmenin gücüne ve kalıcılığına henüz yeterince güvenmediklerini ortaya koyuyor. Araştırma, bu durumun şirket değerlemeleri gibi alanları da etkilediğine dikkat çekiyor.
 
Global ve yerel çapta ekonomik düzelmeye güven tam!
 
Küresel ekonominin daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı % 52 seviyesine çıkarken, bunun yerel piyasalara yansıması da gayet olumlu. Bir önceki araştırmada daha ziyade gelişmekte olan ülkelerden şirketler yerel ekonomik gelişme konusunda olumluyken, bu sefer onlara özellikle yerel ekonomiye güvenin üçe katlandığı ABD, bu oranın ikiye katlandığı İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de eşlik ediyor. Yunanistan konusunda endişelerin azalmaya başlamasının ve ABD'deki büyüme sinyallerinin, tüm dünyada şirket yetkililerinin beklentilerinin olumlu yönde değişmesine imkan tanımış olduğu görülüyor. Ancak katılımcıların %86'sı Eurozone krizinin işlerini etkilediğini belirtmiş durumdalar.
 
Yerel ekonomiye duyulan güven endeksinin önümüzdeki dönemde daha da iyiye gideceği yönündeki beklentiler global olarak %50 seviyesinde iken,  bu oran ABD'de %65 seviyesine ulaşıyor. Ancak Çin ve Hindistan'da hızlı büyümenin yavaşlamasından duyulan endişe, söz konusu oranların Çin için %16'ya, Hindistan için %47'ye gerilemesine neden olmuş durumda.
 
Finansal hizmetler, sağlık, enerji, teknoloji ve tüketici ürünleri sektörleri aktif...
 
Ağırlıklı olarak;  finansal hizmetler, sağlık, teknoloji, tüketim ürünleri ve perakende gibi tüketicinin nabzını tutan sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, birleşme ve satın alma işlemlerinde daha aktif olacaklarını belirtiyorlar. Çin, Hindistan, ABD, Brezilya ve Endonezya ise araştırmaya göre yatırım yapılması planlanan ülkelerin başında geliyor. Şirketlerin çoğu önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerde yatırım planlıyor.
 
Yapılması planlanan işlemlerde finansman kaynağı olarak nakit işlemlerin revaçta olduğu görülürken, yapılan araştırmaya katılan yöneticilerin neredeyse yarısı söz konusu işlemlerde nakit kaynaklarını kullanacaklarını belirtmekteler.  İşlemlerde borç kullanmayı planladıklarını belirten şirket oranı ise, borçlanma imkânlarının artması ve borçlanma oranlarının düşmesi sonucu Kasım 2011'e göre yükselerek %33'ten %39'a çıkmış durumda.
 
Ana iş kolu dışındaki varlıklarını satmayı planlayanların oranı artıyor
 
Araştırmaya katılanların temkinli yaklaşımı, organik büyümeye verdikleri önem ve portföy optimizasyonu planları, ana faaliyet alanı dışında kalan varlıklarını satma konusunda artan istekliliğe de yansımış durumda. Araştırma sonuçları, katılan şirket yetkilerinin %52'si için önümüzdeki 12 ay içinde ana konunun büyüme olacağını ortaya koyuyor. Ellerinde fazla kaynak olması durumunda şirketlerin %50 ile ağırlıklı kısmı yatırım için organik büyümeyi seçerken, şirket satın alarak büyümeye odaklananların oranı %16 seviyesinde oluştu. Katılımcılardan önümüzdeki 12 ay içinde varlık satışı yapmayı planlayanların oranı 6 ayda 9 puan artarak %31'e ulaşmış durumda.
 
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Ernst & Young Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler ise araştırma ile ilgili yorumlarında şunları söyledi;“Global krizin etkilerinin yavaş yavaş aşılmaya başlandığı bu dönemde hem global, hem de Türkiye birleşme ve satın alma pazarının, gelecek için olumlu hedefleri var. Dünyada ekonomik iyileşme konusunda temkinli bir yaklaşım gözlenirken, ilk çeyrekte birleşme ve satın alma işlem hacmi geçen senenin aynı dönemine göre %22 azaldı. Buna rağmen Türkiye'de 2012 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen işlem hacmi geçen senenin aynı dönemine göre %30 artarak yaklaşık 6.7 milyar dolara ulaşmış durumda. Geçen yılın yarısında ulaşılan hacmi, ilk dört ayda yakalamış durumdayız. Hem yerli, hem de yabancı yatırımcıların Türkiye'nin büyümesine odaklı ilgileri artarak devam ediyor. Dolayısıyla, satın alma işlemlerinde global piyasalardaki yavaşlamaya rağmen, Türkiye'de en az geçen seneki hacmin yakalanacağının sinyalleri açıkça görülüyor.”
 
Ernst & Young Hakkında
 
Ernst & Young, denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde global bir liderdir. 152.000 Ernst & Young çalışanı ortak değerleri ve kaliteye olan sarsılmaz inançları doğrultusunda hizmet vermektedirler. Ernst & Young; çalışanlarının, müşterilerinin ve içinde bulunduğu geniş çevrelerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olarak fark yaratmaktadır. Ernst & Young, her biri ayrı birer tüzel kişiliğe sahip Ernst & Young Global Limited'e üye firmalardan oluşan global bir organizasyon olup, tüm hizmetlerini bu üye firmalar tarafından sunmaktadır. Ernst & Young Global Limited, sınırlı sorumlu bir Birleşik Krallık şirketi olup, müşteri hizmeti sunmamaktadır. Organizasyonumuz hakkında daha detaylı bilgi için, lütfen www.ey.com internet sitesini ziyaret ediniz. Bu basın bülteni global Ernst & Young organizasyonunun üye firmalarından ve müşteri hizmeti sunmayan EYGM Limited tarafından yayınlanmıştır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...