maritbet girişmaritbet
Aspen ve Armstrong, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla hastaneleri sağlamlaştıracak!

Aspen ve Armstrong, Sağlıkta Dönüşüm Programıyla hastaneleri sağlamlaştıracak!

Bir doğal afet ya da deprem sırasında yapıların duvarlarının, çoğunlukla sağlam tavanlarının ise çökmesi sorununa, yapı sektörünün önemli firmalarından Aspen ve Armstrong çözüm sunuyor

Bir doğal afet ya da deprem sırasında yapıların duvarlarının, çoğunlukla sağlam tavanlarının ise çökmesi sorununa, yapı sektörünün önemli firmalarından Aspen ve Armstrong çözüm sunuyor. Özellikle hastane, okul gibi kalabalık alanlarda tavan çökmelerinin önüne geçmek, yaşanılan can kaybını, yaralanmaları ve hasarı en aza indirmek için, Sağlık Bakanlığı ile birlikte el ele veriyor.

Dayanıklı tavanların dönüm noktası, Van depremi sonrası hastaneye giden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, bina duvarlarının sağlam, tavanlarının ise çökmüş olduğunu görmesi sonrası hastanelere, depreme dayanıklı tavanların yapılması konusunda talimat vermesiyle başlıyor.  “Sağlıkta Dönüşüm Programı” içerisindeki yapı yönetmeliğine, depreme dayanıklı sağlam tavan yapılması için bir madde koyuluyor. Depreme dayanıklı sağlam tavanlar üretme konusunda da ilk girişimi ise sektörün öncülerinden olan Aspen ve Armstrong firması başlatıyor.

Neden Dayanıklı Tavan?

Sosyal konulara duyarlılığı ile dikkat çeken Aspen Firmasının Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu; sağlam tavanlar yapmak için dünya devi Armstrong firmasıyla birlikte harekete geçtiklerini söylüyor. Türkiye'de ki hastanelere dayanıklı tavan yaptıklarını ve uygulamacılara yönelik eğitimler verdiklerini de sözlerine ekliyor. Ayrıca Gündoğdu; deprem esnasında bir tavanın çökmesinin, teknik araç gereçleri kullanılamaz hale getirebileceğine ve tavandan düşen parçaların can kaybını arttırabileceğine de dikkat çekiyor. Gündoğdu, özellikle hastane gibi, yaraların sarıldığı alanlarda, yıkım ve hasarların oluşması bir kenara, 15 dakika içinde tedaviye başlanması gerektiğini belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı Çalışanlarına Depreme Dayanıklı Tavan Eğitimi…

Depreme dayanıklı tavanlar için; Armstrong Firması ile birlikte Türkiye'nin 4 ilinde eğitimler düzenlediklerini söyleyen Aspen Genel Müdürü Ertuğrul Gündoğdu; yurt dışından gelen uzmanlar tarafından verilen eğitimlerin İstanbul, Ankara ve Afyon'da ki katılımcılarının daha çok yapı sektöründen kişiler olduğunu söyledi. Gündoğdu, yapıların depreme dayanaklı hale getirilmesi konusunda vermiş oldukları eğitimin Ankara ayağında Sağlık Bakanlığı çalışanlarına da ayrıca özel bir eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

En Çok Hasara Tavan Çökmeleri Neden Oluyor…

Gündoğdu, deprem sırasında önemli rol oynayan ve en çok hasara neden olan tavanların önemi değinerek, dayanıklılığı kanıtlanmış ve bu konuda bir dizi testten geçmiş, modüler, esnek, akustik ve anti bakteriyel asma tavan sistemlerini sektörün hizmetine sunduklarını söyledi.

Depreme Dayanıklı Tavanların Özellikleri

Ertuğrul Gündoğdu, yapı sektörüne sundukları depreme dayanıklı asma tavanların; metal, taş yünü, ahşap, polikarbonat, kumaş kaplı olduğunu, deprem esnasında zeminle birlikte esneme yaparak depremin hasarlarını azaltacağını, özellikle bu tavanların düşme ve kırılma riskinin çok düşük olmasından dolayı yaralanmaları engelleyeceğine değindi.

SİSMİK TAŞIYICI

Dünyanın yüzeyi, birbiriyle ilişkili olarak hareket eden bir dizi (Tektonik) plakadan oluşur. Bu plakaların birleştiği hatlara, fay hatları adı verilir ve bu noktalardaki hareket ve gerilimler, yeryüzü yoluyla şok dalgaları gönderebilir. Bu şok dalgaları, sismik dalgalar olarak bilinir ve titreşimlere yol açarlar ki en şiddetli hallerinde, binalara ve diğer yapılara, iletişim ağlarına ve hatta insan yaşamına büyük zarar verebilirler.

Destekler, sismik dalgaların aktardığı dinamik yatay (ve dikey) kuvvetlere karşı ilave dayanım sağladıkları için, sismik kurulumda gerekli hale gelmiştir. Bu destekler, her 15m2'de bir kurulmalıdır. Her destek pozisyonunda, dört tane 2 mm askı telleri ile yataya 45° ve birbirlerine doğru açılarda olacak şekilde monte edilir. Bunlar 50 mm ‘lik rijit dikey askı içerisinde olmalı ve doğrudan ana taşıyıcıya monte edilmelidir. Ayrıca tellere alternatif olarak, rijit profiller / kanallı kayıtlar da açılı destek elemanı olarak kullanılır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GoMeso restoranları Aspen ile doğallığı yansıtacak
  • 04.11.2014 10:50

GoMeso restoranları Aspen ile doğallığı yansıtacak

GoMongo olarak tanınan ve yeni adıyla GoMeso olan restoranların yenilenme süreci ...

Kuveyt Türk Bankacılık Üssü, Aspen imzası taşıyor!
  • 23.10.2014 13:04

Kuveyt Türk Bankacılık Üssü, Aspen imzası taşıyor!

Yapımı tamamlanan Kuveyt Türk Bankacılık Üssü, yapı sektörünün köklü firmalarınd ...

Aspen Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’ne hayat verdi
  • 17.10.2014 14:11

Aspen Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’ne hayat verdi

Kuveyt Türk Bankacılık Üssü’nün bölme duvar ve asma tavanları, yapı sektörünün ö ...

Aspen'den sektöre iki yenilikçi ürün birden!
  • 02.09.2014 12:26

Aspen'den sektöre iki yenilikçi ürün birden!

Yapı sektörünün lideri Aspen, 25. yılında sektöre iki yenilikçi ürün kazandırıyo ...

Suudi Arabistan'ın Medine Havalimanı Aspen'e emanet!
  • 15.07.2014 10:58

Suudi Arabistan'ın Medine Havalimanı Aspen'e emanet!

Aspen, bu alandaki deneyimini Suudi Arabistan Medine Prens Mohammad Bin Abdul A ...

Aspen, 37. Yapı Fuarı’nda sektörle buluşacak
  • 14.04.2014 13:38

Aspen, 37. Yapı Fuarı’nda sektörle buluşacak

TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 37. Yapı Fuarı, Aralarında Aspen’ ...