maritbet girişmaritbet
Ankara emlak piyasasında neler oluyor?

Ankara emlak piyasasında neler oluyor?

Ankara'da hangi semtler değerleniyor, hangileri değer yitiriyor? Kira geliri en çok nerelerden elde edilir? İşte ayrıntılar

 

 
Nerelerden konut almalı, hangi semtlerden uzak durmalı? İşte derginin Reidin.com'un bütün sonuçlarını sadece FORBES'la paylaştığı araştırmaya dayanarak hazırladığı habere göre Türkiye'de emlak piyasasının Ankara'daki durumu...

Ankara konut piyasası İstanbul'a göre çok durağan. Son bir yılda kentteki fiyatlar sadece yüzde 0,2 oranında arttı. Başkent'teki en pahalı ilk 17 semtin tamamı Çankaya ilçesinde bulunuyor. Buna rağmen en çok değer kaybına uğrayan semtler yine Çankaya'da.
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümü olan 2023 yılına kadar kentin nasıl değişeceğini gösteren “Ankara Nazım İmar Planı”nı 2007'de kabul etti. Plan, temel önceliğin yeni yerleşim alanları bulmak değil, yoğun hizmet binaları dolayısıyla yerleşik alanlar içinde çökmüş, çürümüş, kronikleşmiş, gerçek kentsel sorunlara müdahale etmek olduğunu vurguluyor.
 
Buna göre Başkent'in gelecekteki yapısını mevcut yerleşim bölgelerindeki yeniden düzenlemeler belirleyecek. Ankara'nın potansiyeli yüksek bölgelerinin başında hızla gelişen Eskişehir Yolu (Çay Yolu) ve çevresi geliyor. Ankara'nın en eski yerleşim merkezlerinden olan ve adı daha çok gecekondulaşmayla anılan Altındağ da, Başkent'in potansiyel vadeden bölgelerinden. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan gecekonduların yerine yapılan lüks binalar, merkeze oldukça yakın olan Altındağ'ı çekim merkezlerinden biri haline getirdi. Özellikle çalışan kesim merkeze yakın olmasından dolayı Altındağ'ı tercih ediyor.
 
Gölbaşı, inşa edilen ucuz sosyal konutlar nedeniyle talebin çok hızlı arttığı bir bölge haline geldi. Konut fiyatlarının ucuz olması insanlara gerçekten “kira öder gibi ev sahibi olma” fırsatı sundu. Bölgedeki emlakçılar, Gölbaşı'da konut alanların, kredilerini karşılayacak şekilde kiraya verdiklerini söylüyor. Bu nedenle bölgedeki fiyatlar düşüyor. Mamak, Elmadağ ve Kalecik ilçelerini kapsayan bölge, Ankara'nın görece en dezavantajlı ve sosyoekonomik bakımdan en geri kalmış bölgesi durumunda.
 
Belediyenin planına göre Samsun Yolu ekseninde gelişen bölgeye sosyal mekanlar yapılması gündemde.
 Yenimahalle, Etimesgut, Sincan ilçelerinde yer alan Batıkent, Eryaman, Sincan G.Ö.B ve O.S.B. alanları ile bunlara eklenen Kazan Koridoru ve Ayaş ilçesini kapsıyor. Kazan Havzası da denen ve İstanbul Yolu'nu temel omurga alarak gelişen bu bölgedeki meskun konut alanları yeniden planlanacak. Etimesgut, Ankara'nın çekim merkezlerinden biri. Özellikle Göksu Parkı talebi olumlu yönde etkiliyor. Bölgede yapılan konutların büyük olması da önemli avantajlardan biri. Eryaman da konutlar 90 metrekare civarındayken 2007'den sonra 140 metrekare civarında daireler yapıldı. Bu bölgede genellikle site içinde yapılar bulunuyor. Güvenlikli havuzlu siteler talebi artırıyor.

ANKARA'NIN YÜKSELENLERİ
Haziran 2009 - Haziran 2010 döneminde Ankara'nın 69 mahallesinden 45'inin satış değeri artarken sadece 24 mahallede fiyatlar düştü. Fiyatların en çok arttığı ilk 10 mahalleden dördü Altındağ'da bulunuyor. Altındağ'ın Karapürçek ve Hasköy mahalleleri yüzde 17,43 ile 2009 Haziran'ına göre en çok değerlenen semtler. Mamak ve Keçiören de Ankara'da değer artışlarıyla öne çıkan ilçeler.

Altındağ / Karapürçek Değişim (%): 17,43
Altındağ / Hasköy Değişim (%): 17,43
Altındağ / Güneşevler Değişim (%): 13,51
Mamak / Şahintepe Değişim (%): 12,12
Altındağ / Telsizler Değişim (%): 11,55
Keçiören / Şenlik Değişim (%): 11,00
Mamak / Tuzluçayır Değişim (%): 9,62
Yenimahalle / Ostim Değişim (%): 9,55
Keçiören / Basınevleri Değişim (%): 9,41
Keçiören / Bademlik Değişim (%): 8,63
 
DEĞER KAYBEDEN SEMTLER
 Satış değeri düşen 10 mahalleden dokuzu, Ankara'nın en değerli ilçesi Çankaya'da bulunuyor. Karşıyaka, yüzde9,46 ile en çok değer kaybeden mahalle. Listede Çankaya dışında sadece Gölbaşı Bahçelievler var. Dikkat çekici sonuçlardan biri de Ankara mahallelerinin İstanbul'dakilere oransal olarak çok daha az değer kaybetmiş olması.

Gölbaşı / Karşıyaka Değişim (%): -9,46
Çankaya / Anıttepe Değişim (%): -7,91
Gölbaşı / Bahçelievler Değişim (%): -6,97
Çankaya / Balgat Değişim (%): -6,71
Çankaya / Büyükesat Değişim (%): -4,75
Çankaya / Çiğdem Değişim (%): -4,52
Çankaya / Keklikpınarı Değişim (%): -4,50
Çankaya / Kızılay Değişim (%): -4,09
Çankaya / Kavaklıdere Değişim (%): -4,05
Beştepe Metrekare (TL): 2.400
Yıldız Metrekare (TL): 2.000
Oran Metrekare (TL): 1.943
Bahçelievler Metrekare (TL): 1.900
Emek Metrekare (TL): 1.794
Çiğdem Metrekare (TL): 1.790
Gaziosmanpaşa Metrekare (TL): 1.600
Maltepe Metrekare (TL): 1.538
Sancak Metrekare (TL): 1.522
Kavaklıdere Metrekare (TL): 1.500

KİRA ŞAMPİYONLARI
Çankaya'nın büyük bir ağırlığı var. Ankara'da ev sahiplerinin yüzünü güldüren ilk 10 mahallenin dokuzu yine Çankaya'dan. Emek ve Beştepe kira fiyatları en yüksek olan iki semt. Emek'te 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı 770 liraya denk geliyor.

Emek Metrekare (TL): 7,70
Beştepe Metrekare (TL): 7,49
Kavaklıdere Metrekare (TL): 7,49
Bahçelievler Metrekare (TL): 7,42
Oran Metrekare (TL): 7,38
Anıttepe Metrekare (TL): 7,22
Yıldız Metrekare (TL): 6,82
anpaşa Metrekare (TL): 6,82
Çiğdem Metrekare (TL): 6,67
 
Kaynak: Sabah
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz