maritbet girişmaritbet
2016 ilk yarı sonucu: Patronlar faizlerden dertli!

2016 ilk yarı sonucu: Patronlar faizlerden dertli!

Faizlerin yüksekliğinden dert yanan gayrimenkul sektörü temsilcileri, 2016 yılının ilk yarısını Emlaktasondakika.com’a özel olarak değerlendirdi.

2016 yılının ilk yarısı bitmek üzere, peki inşaat sektörünün başına 2016'nın ilk yarısında neler geldi? 

Terör olaylarının büyük darbe vurduğu turizm, yabancının konut alımını da etkiledi. Konut alan yabancılara vatandaşlık verilmesi konusu tartışılırken bir yandan da yeni emlak yasasının çıkması bekleniyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapması sektörde hareketlenmeye neden olsa da vatandaş henüz harekete geçmiş değil. Çünkü reelde bankalar faiz indirimi yapmamak için direnişte...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016'nın ilk yarısının (Haziran hariç) 5 aylık döneminde toplam 524 bin 612 adet konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları 2016 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 oranında, Nisan ayında yüzde 10,9 oranında azaldı. Konut satışları ise Şubat ayında yüzde 7, Mart'ta yüzde 1, Mayıs'ta ise yüzde 6,4 oranında arttı. 

Sektör oyuncularının da kafası karışmış durumda çünkü kimine göre iyi başlangıç yapmış bir inşaat sektörü varken, diğerine göre 2016'nın ilk yarısı o kadar da iyi geçmemiş. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren temsilciler özellikle konut kredi faizlerinden dert yanıyor.  

Konut kredisi kullanımı geçen yıla göre yüzde 16 azaldı

"Siyasi değişiklikler, kurdaki oynamalar ve kredi faizlerinin yüksek olması bir miktar durgunluğa sebep oldu" diyen Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, "Ancak markalı konutlar özelinde, özellikle şehir merkezinde bulunan özel projelerin bundan çok fazla etkilenmediğini görüyoruz. Bunun nedeni konut yatırımının ülkemizde her durumda iyi, güvenilir ve getirisi yüksek bir yatırım aracı olarak görülmeye devam edilmesi. Bu sebeple her dönemde konut alıcısı kendisine uygun koşullar sağlandığında, doğru projeyle karşılaşması durumunda harekete geçiyor, biz bu durumu kendi projemizde bizzat deneyimliyoruz. Yaklaşık 6-7 ay önce Piyalepaşa İstanbul'un lansmanını gerçekleştirdik. Akabinde de Mart-Nisan aylarında yoğun bir reklam kampanyası dönemimiz oldu, bu süre zarfında projemizin yüzde 35'ini sattık. Yılın ilk 6 ayını değerlendirdiğimizde mevcut konjonktürde iyi bir rakam yakaladığımızı düşünüyoruz. Konut satışlarını etkileyen elbette çok fazla faktör var. Ancak son yıllarda satışları etkileyen en belirgin faktörlerin başında hiç kuşkusuz kredi faizleri geliyor. Faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesi tüketici nezdinde mutlaka alımı artıracaktır diye düşünüyoruz. Maalesef faizlerin yüksek olmasından dolayı, tüketicilerin mortgage kullanımı gerçekten azaldı. Türkiye Bankalar Birliği'nin açıkladığı son veriler de bizi destekler nitelikte. Yılın ilk 3 ayında hem tüketici hem de konut kredisi kullanan kişi sayısı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 16 oranında azalmış."

"Konut kredileri yüksek kalıyor ve tüketiciyi ürkütüyor"

"Konut tüketici kredilerinin yüksekliği, özellikle merkezi lokasyonlarda yaşanan boş arsa bulunmasındaki zorluklar gibi problemler sektörde yaşanan olumsuzluklar olarak öne çıksa da kentsel dönüşüm çalışmaları ve markalı konut projelerine olan ilgi devam etti." ifadelerini kullanan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, "Yatırımcılar kredilerin ağır faiz yükünden kurtulmak istiyor. TUİK'in verilerinde de konut kredi oranları azalırken peşin veya firma vadeli satışların arttığını görüyoruz. Merkez Bankasının 50 bazlık indirimi gibi aşağı yönlü trendin devam etmesi lazım. Kısa bir dönem içerisinde de konut kredisi faiz oranlarının düşmesi lazım. Bu düşüş ile beraber hem genel ekonomi hem de sektör için avantaj olur. Satışları etkileyen en önemli etkenlerden biri faiz oranları. Tüketici tarafından bakıldığında 1.15 ve 1.20 oranlarındaki konut kredileri yüksek kalıyor ve tüketiciyi ürkütüyor. Firmalar bu kapsamda finansman modeli geliştirerek tüketicileri kolaylık sağlamaya çalışıyor." dedi.

"İnşaat sektörü daralırsa bu bir çok alt sektörü etkiler"

"Ülkemizde yaşanan sıkıntılar, diğer sektörler gibi inşaat sektörünü de etkiliyor. Ancak yerli ve yabancı alıcı-yatırımcı nezdinde gayrimenkul hala en güvenilir liman olma özelliğini koruyor. 2016'da 1.35 milyon adet civarı konut satılacağı öngörülüyor. Büyük potansiyel taşıyan yabancılara yönelik konut satışının ise 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İnşaat sektörüne sarılmak, yapılan yatırımların durmaması gerekiyor. Ülkemizin içinde ve dışında gelişen olumsuzluklardan ekonomimizin etkilenmemesi adına hepimiz üstümüze düşeni yapmalıyız." şeklinde konuşan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Ülkemizde istikrarın devam etmesi halinde gayrimenkul sektörünün canlılığı artarak sürecektir. Kentsel dönüşüm bölgelerinde ciddi konut operasyonları başlamıştır. 7.5 milyon konutun dönüşüm gerektirdiği saptamasıyla beraber 800 milyarlık konut yatırımı öngörülmektedir. Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Beykoz gibi ilçelerde hayata geçecek olan projeler İstanbul'un çehresini değiştirecektir. İstanbul ile birlikte Anadolu'da gelişen kentlerimizde de bu dönüşümü göreceğiz. Birçok sektöre doğrudan ve dolaylı can veren inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulması, Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir öneme sahiptir. Aksi durumda inşaat sektöründe meydana gelen daralma birçok alt sektörü de etkileyerek ekonomik büyümenin toparlanmasında gecikmeye neden olacaktır." açıklamasında bulundu.

Tellioğlu: "İlk yarı iyi geçmedi"

İlk yarının çok iyi geçmediğini belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, "Biraz durağan gitti. Ancak esas sıkıntıların 2017 yılı itibariyle olabilir. Bunun sebebi, inşaat sektörü ve ekonomide vergi yükleri her geçen gün artıyor. Teşvik paketleri açıklanıyor ancak saha da tam karşılığını bulamıyoruz. İnşaat sektörüyle istişare edilerek bir hareket edilmiyor. Sektörü heyecanlandıracak politikalar hayata geçmedi. İstihdamda yüzde 20 civarında bir azalma oldu. İnşaatı bulunan firmalar, çalışmalara devam ediyor ancak böyle giderse bir daha proje üretmez. Bu da küçülmeye gitmek demektir." ifadelerini kullandı. 

"Sektörden düşük maliyetler ile kaliteli konut üretmesi beklenemez"

Gayrimenkul sektörünün 2016'ya iyi bir başlangıç yaptığını söyleyen Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu şöyle konuştu: Gayrimenkul sektörü 2016'ya iyi bir başlangıç yaptı. Yılın 2. Çeyreği gayrimenkul sektörünün en önemli sezon aralığı olarak kabul edilir. Ancak Nisan ayındaki rakamlara bakarsak bir önceki yılın altında olduğunu görebiliyoruz. Bugün için yatırımcı, konut kredi faiz oranlarının ve konut fiyatlarının aşağı gelmesini bekliyor. Ayrıca fiyatlarda balon olduğu ve fiyatların düşeceği beklentisiyle yatırımcının bekleme pozisyonuna aldığını görüyoruz. Fakat fiyatlarda herhangi bir düşüş olmayacaktır ve kademeli olarak artmaya devam edecektir. Artan arsa ve inşaat maliyetleri sektör tarafından bilinen bir konu. Sektörden düşük maliyetler ile kaliteli konut üretmesi beklenemez. Bugün gayrimenkul yatırımı yapan yarın kazançlı olacaktır. Fiyatlarda balon olmadığını gördüğümüz birçok resmi endeks ve istatistik var. Sektörün canlı olduğu son 5 yıl içerisinde dahi, İstanbul'u baz alırsak konut fiyat endeksi; hem tüfe hem de enflasyondan arındırılmış reel artışa göre asla bir balonun olmadığını görmek mümkündür.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ege Yapı, İstanbul'daki Cer Loft’un 2. etabını satışa sundu
  • 22.03.2023 16:02

Ege Yapı, İstanbul'daki Cer Loft’un 2. etabını satışa sundu

Cer Loft’un 2. etabında 27 özel loft daire bulunuyor ...

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor
  • 06.03.2023 16:36

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2022" çalışmasının sonuçların ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!
  • 22.02.2023 10:33

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!

Güven endeksi, şubatta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende t ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...