maritbet girişmaritbet
2013'te beklenen global kriz tüm hesapları alt üst edebilir!

2013'te beklenen global kriz tüm hesapları alt üst edebilir!

Türkiye emlak piyasası da, floşroyal'i tek kağıtla bekleyen bir kumarbazın halet-i ruhiyesini andırıyor

 

 

FORBES REKOR YILI KONUT TALEBİ DÜŞÜYOR; BANKA KREDİSİ KULLANIMI AZALIYOR; ARZ FAZLASI ARTMAYA DEVAM EDİYOR; İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELİYOR VE FAİZLER ARTIYOR. KONUT ÜRETİCİLERİ HAKKINDA HER GÜN SIKINTIDA OLDUKLARINA DAİR İDDİALAR DOLAŞIYOR. TÜM BUNLARA RAĞMEN EV FİYATLARI, TÜRKİYE GENELİNDE SON BEŞ YILIN EN YÜKSEK ARTIŞ ORANLARINA ULAŞTI. MÜTEKABİLİYET YASASI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLENTİSİ İLE BARTER SİSTEMİ AYAKTA TUTARKEN TÜM YABANCI EMLAK RAPORLARINDA ÖZELLİKLE İSTANBUL'UN YANINDA "ALIN" İBARESİ DÜŞÜLÜYOR. BUNLAR DA FİYATLARIN YUKARI GİTMEYE DEVAM EDEBİLECEĞİ YÖNÜNDEKİ ANALİZLERİ DESTEKLİYOR. 2013'TE BEKLENEN GLOBAL KRİZ İSE TÜM HESAPLARI ALT ÜST EDEBİLİR. BU TABLOYA BAKARAK EV ALINABİLİR Mİ? 
 
Eğer poker oyununda, en 'büyük' el olan "floşroyal"e ulaşmak için tek bir karta ihtiyacınız varsa, o an çok güçlü iki duyguyu -korku ve cesareti- aynı anda hissedebilirsiz. Açılacak tek kart oyunun kaderini belirleyecektir. Ya masadaki tüm parayı kazanabilirsiniz ya da herhangi bir ikili pere bile kaybedebilirsiniz: Ya hep ya hiç! 
 
Türkiye emlak piyasası da, floşroyal'i tek kağıtla bekleyen bir kumarbazın halet-i ruhiyesini andırıyor. Bilinen konut fazlası 700 bin adede ulaşırken konut talebi ve banka kredisi kullanımı azalıyor, diğer taraftan inşaat maliyetleri ve faizler artıyor. Ve ev aramak için herhangi bir semti dolaşmaya çıktığınızda karşılaşabileceğiniz fiyatların yüksekliği ve aynı sokak içindeki iki daire arasındaki fark sizi fiyatların aşırı yüksekliği konusunda karamsarlığa itebiliyor. Ama bunlara rağmen ayrıntılarını ilerideki sayfalarımızda görebileceğiniz üzere fiyatlardaki artış yıl bazında yüzde 10'u geçiyor. Her gün kulislerde bir konut üreticisinin sıkıntıda olduğu dedikodusu dolaşırken Mütekabiliyet Yasası ve kentsel dönüşüm fiyatların daha da artabileceğine yönelik beklenti yaratıyor. Buna tüm yabancı emlak raporlarında İstanbul'un yükselen bir piyasa olduğu ve Moskova, Londra gibi kentlerle arasında fiyat bazmda derin bir uçurum bulunduğunu da ekleyebilirsiniz. Bu denkleme 2013'de gerçekleşeceği yönünde artan büyük dünya krizi beklentisini de not düşmek gerekiyor. Peki ne olacak? 
 
Geçen yıl FORBES'un yine Ağustos sayısında yayınlanan "Emlak Raporu" araştırmasının henüz ilk sayfasında, konut fiyatlarındaki sınırlı artışa vurgu yaptıktan sonra şu tespiti yapmıştık: "Şimdi duraklama ve muhtemelen kısa sürecek bir gerileme döneminin başlangıcındayız. Veriler, alımı durdurup beklemeye geçmeyi işaret ediyor." Aradan geçen bir yıl bu tespitin ilk cümlesini çürütse de ikinciyi doğruladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelindeki konut satışları 201l'in son çeyreğinde 118 bin adetken 2012'nin ilk çeyreğinde bu rakam 96 bine geriledi. Aynı dönemde İstanbul'da da konut satış adedi 24 binden 20 bine düştü. Bu rakamlar, oransal olarak konut satışlarının Türkiye'de yüzde 19, İstanbul'daysa yüzde 14 oranında azaldığı anlamını taşıyor. Mealiyse "alımı durdurup beklemeye geçme" döneminin yaşandığı. Bu koşullarda -serbest piyasa ekonomisinin doğası gereği talebin daralmasıyla konut fiyatlarının da aşağı yönlü olması beklenir. Ancak rakamlar bunun tersini gösteriyor. Reidin.com'un sonuçlarını sadece FORBES Türkiye ile paylaştığı araştırmaya göre son bir yılda (Haziran 2012 - Haziran 2011) emlak fiyatları Türkiye'de ortalama yüzde 10,8 yükselmiş durumda. İzmir, yüzde 14,6 ile emlak fiyatlarının en fazla yükseldiği kent. İkinci sırada yüzde 12,3'lük artışla İstanbul var. Ankara'daysa artış oranı yüzde 10,3'e ulaşıyor. Ortada bir gariplik var: Konut talebi düşerken fiyatlar yükseliyor. Peki neden? 
 
Çünkü emlak sektörüne yön veren konut üreticileri, fiyatların düşmesini istemiyor. Bunun için de el üstüne el artırıyorlar. Aynı anda birçok lokasyonda farklı konut projeleri inşa eden 'yap - sat'çılar, ellerindeki projelerden birinin satışını tamamlamak için indirime gitmeleri halinde zincirleme olarak diğer projelerin fiyatlarının da düşeceğini bildikleri için fiyat indirimini dillendirmiyor. Ancak bu riskli bir kumar. Talepteki azalmayı ve piyasadaki daralmayı görmezden gelerek hareket etmek topyekun bir çöküntüyü beraberinde getirebilir. Fiyatların yükselmesi zaten daralan piyasayı daha da daraltacak, inşaat şirketlerinin ellerindeki arz fazlası konut stoku da şişmeye devam edecek. Kısır döngüye işaret eden bu durum sürdürülebilir olmaktan uzak. İnşaat şirketleri "floşroyal" peşinde koşarken her şeylerini kaybedebilirler. Ama inşaat şirketleri son bir yıldır usta poker oyuncularına taş çıkarıyorlar. 2011 seçimlerinin hemen ardından satışları artırmak için düzenledikleri birbirinden ilginç kampanyalar ilk kozları oldu. 2012'nin gelişiyle birlikte kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet (karşılıklı mal edinme hakkı) yasalarının çıkması için harcanan çaba ve bu yasaların çıkarılması sonraki kozlarıydı. Amaç talebi canlandırmak, Mütekabiliyet Yasası ile de yabancılara mülk satışının önünü açarak ellerindeki arz fazlası konut stokunu eritmekti. Bu iki yasanın geçmesi ile birlikte ellerindeki kozları artırmış oldular. Kentsel dönüşüm projelerinin piyasayı etkilemesi daha uzun süreç gerektirdiği için şimdilik umut, yabancıların konut almaya başlamasında. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Arz fazlasına bağlı olarak bir durgunluk hissediliyor olsa da mütekabiliyet sonrası yabancıya satış oranlarının artması, büyümeyi tetikleyecektir" diyor. 
 
TÜİK'in istatistiklerine göre inşaat sektörü her çeyrek dönemde sattığının çok üzerinde arz yaratıyor. Son sekiz çeyrekte alman konut yapı ruhsatlarının sayısı 1 milyon 563 bini buluyor. Ancak aynı dönemlerde satılan konut sayısı sadece 786 bin. Yani sadece 2010'dan bu yana 776 bin konut birikti. Buna rağmen fiyatların yükselmeye devam etmesi garip bir tezat. İnşaat şirketleri de açmazı gördüklerinden olsa gerek konut arzını önemli ölçüde azalttılar. 2011'in son çeyreğinde 215 bin adet konut yapı ruhsatı alınırken 2012'nin ilk çeyreğinde bu rakam neredeyse yüzde 50 oranında gerileyerek 115 bine indi. İnşaatçılar arz fazlasıyla boğuştukları bu dönemde, ilkel ticaret aracı "takas"ı (barter) yeniden keşfetti. Barter sistemi sektöre geçici bir ferahlama sağlıyor. İnşaat şirketlerinin reklamlarının medyada bu denli görünür olmasının ardında da barter sistemi var. Birçok şirket gazete ve televizyonlara verdikleri reklamlar karşılığında medya şirketlerine ödemeyi konut olarak yapıyor. Üstelik reklamların neredeyse yüzde 50 ila 80'ini bu yöntemle veriyorlar. Sistem bununla da sınırlı değil. Kapı pencereden demir ve hafriyata kadar inşaatta kullanılan hemen her türlü mal ve hizmet için de bu sistem kullanılabiliyor. Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Şimşek, birçok inşaat şirketinin nakit sıkıntısı yüzünden yarım kalan projelerini barter ile tamamlamaya çalıştıklarını söylüyor. Bu durum, "barter kullanan şirketler zor durumda" algısını da beraberinde getirdiği için birçok büyük inşaat şirketi barter sistemini kullandığı açıklamak istemiyor. Sırrı Şimşek, inşaatçı ve tedarikçi olmak üzere sektörden yaklaşık 300 müşterileri olduğu bilgisini veriyor. Türk Barter'ın havuzunda biriken konut sayısıysa yaklaşık 3 bin. Türkiye'de faaliyet gösteren 10 barter şirketi var. Bunlara aracı kullanılmadan yapılan işlemleri de eklediğimizde barter sistemiyle el değiştiren konut sayısının kabaca 10 bin civarında olduğunu söylemek mümkün. Yılın ilk çeyreğinde İstanbul'da satılan konut sayısının 20 bin olduğu düşünüldüğünde sistemin ulaştığı büyüklük daha net anlaşılabiliyor. 
 
İnşaat şirketleri bir yandan arz fazlası yaratırken diğer yandan gündemdeki kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle nitelikli konut arzı artmaya devam edecek. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı İşık Gökkaya da bu noktaya dikkat çekiyor. Gökkaya, "Sadece İstanbul'da iki milyon konutun değişeceği ifade ediliyor, bu durumda iki milyon da müşteriye ihtiyaç olacak" diyor. Bu durumda halihazırda yaklaşık 750 bin seviyesinde olan arz fazlası konut sayısı sadece İstanbul'da planlanan dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle 2,5 milyonu aşacak. Konservatif bir şekilde ortalama konut fiyatları 1 bin lira alınsa bile biriken bu arzın erimesi için yaklaşık 300 milyar liralık bir fona ihtiyaç var. Türkiye'de tasarruf ve döviz mevduatı, hisse senedi, repo, yatırım ve emeklilik fonu, tahvil ve bono gibi tüm yatırım araçlarında değerlendirilen "Hanehalkı Finansal Varlıklan"nın toplamı Mart 2012 itibarıyla 553 milyar lira. Yani mevcut tasarrufun yarısının konuta aktarılması gerekiyor ki bu pek gerçekçi değil. Mütekabiliyet yasası ve yabancıya mülk satışının kolaylaştırılması da bu noktada devreye giriyor. Ancak Avrupa ülkelerinde derinleşen borç krizi nedeniyle dünyada likiditenin azalması bu planı da sekteye uğratabilir. Işık Gökkaya, dünya ve Türkiye ekonomisinin yavaşlaması, Avrupa Birliği'ndeki durgunluk, ABD'de büyümenin beklentilerin altmda kalması ve Çin'in büyüme performansında görülen yavaşlamanın küresel gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilediğini söylüyor. Gökkaya'ya göre yılın kalan bölümünde sektörün performansını küresel iyileşme ile Merkez Bankası'nın sıkılaştırma politikalarının şiddeti belirleyecek. Kapalı kartın rengini de... 
 
Türkiye'de 2010'dan bugüne kadar 776 bin adet arz fazlası konut birikti. 
 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut talebinin daraldığı algısının yanlış olduğunu iddia ediyor. Durbakayım, "Konut sektöründeki arz ve talep dengesi, her zaman istikrarını koruyor. Ekonomik ve siyasi şartlara göre her ikisi artar veya azalır. Tıpkı son iki yılda olduğu gibi" diyor. Dolayısıyla Durbakayım'a göre konut fiyatlarının gerilemesi için hiçbir sebep yok. Ancak rakamlar Durbakayım'ın tezini teyit etmiyor. 2012'nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyrek döneme göre satılan konut adedi Türkiye'de yüzde 19, İstanbul'daysa yüzde 14 oranında azaldı. Konut kredisi kullanım istatistikleri de bu düşüşe paralel. 2010'un ikinci çeyreğinde 108 bin adet konut kredisi kullanılırken bu sayı 2012'nin ilk çeyreğinde 66 bin adede geriledi. Kullanılan konut kredisi miktarıysa aynı dönemde 7,5 milyar liradan 4,7 milyar liraya düştü. 
 
Nazmi Durbakayım, 2011 ve 2012'deki talep farkı genel seçimler sonrasında oluşan siyasi konjonktüre bağlıyor. İNDER Başkanı'nın dikkat çektiği bir diğer konu ise markalı konut satışlarının talep dalgalanmasından çok fazla etkilenmiyor oluşu. İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, fiyatların düşmemesini maliyetlere bağlıyor. İnan, "İnşaat maliyetleri yüksek. Bununla birlikte arsa geliştirmek de zorlaştı. İmarlı arsaların bol olduğu birkaç bölgede fiyatların geri gitmesi söz konusu olabilir" diyor. Verilere bakmakta fayda var. TÜİK'in hazırladığı "İnşaat Maliyetleri Endeksi"ne göre son iki yılda genel inşaat maliyetleri yüzde 19,3 artmış durumda. Aynı dönemde Türkiye emlak fiyatlarındaki ortalama fiyat artışı yüzde 16 düzeyinde. İstanbul'da ise emlak fiyatlarındaki artış 18,8'e ulaşıyor. Markalı konutlardaki fiyat artışı da yaklaşık olarak inşaat maliyetlerindeki yükselişe denk. 
 
Fiyat artışlarına maliyetle birlikte enflasyon etkisi de yansıtıldığında aslında reel fiyatların sabit olduğu sonucu çıkıyor. Bu durumda emlak fiyatlarında balon oluştuğunu söylemek güç. Yine de bu, ev almak için inşaat şirketlerinin satış ofislerini ve emlakçıları gezen insanların fiyatların aşırı yüksek olduğu algısına kapılmasına engel değil. Bu algı, fiyatların düşeceği beklentisini de beraberinde getirdiğinden oturmak için ev almak isteyenler beklemede kalmayı tercih ediyor. İnşaat şirketleri de bu durumun farkında olduğu için cazip kampanyalarla talebi canlandırmaya çalışıyor. Ancak bu kampanyaların ortak bir özelliği var: Hiçbirinde konut fiyatlarında indirime gidilmiyor. Bunun yerine peşinat indirimi, masraf ve faizin üstlenilmesi gibi konut alan kişinin toplam maliyetini aşağı çeken seçenekler sunuluyor. Ama piyasadaki algıyı bozmamak için konut fiyatlarına dokunulmuyor. Uzun bir dönemdir emlak, Türkiye'deki en iyi yatırım araçlarından biri. Haziran 2012 - Haziran 2011 döneminde yatırım araçlarının yıllık getiri oranlarına bakıldığında doların yüzde 11,4, altının yüzde 5,3, İMKB'nin 1,1 getiri sağladığı görülüyor. İzmir, İstanbul ve Ankara'da ise emlak yatırımcıları yüzde 10'un üzerinde getiri elde etti. Ancak emlak yatırımının geri dönüş sürelerinin uzunluğu küçük yatırımcılar için önemli bir soru işareti. Bir yatırımcı İzmir'de konuta yatırdığı parayı, elde ettiği kira geliriyle ancak 18,2 yılda (218 ay) geri alabiliyor. Bu süre Ankara'da 208 ay (17,4 yıl). İstanbul ise kiraların yüksek olması sebebiyle bu süre daha kısa - 15,9 yıl. Geri dönüş süresinin bu denli uzun olması konutu cazip bir yatırım aracı olmaktan çıkarabilir. Bu koşullarda yatırım amaçlı emlak alımı için doğru zaman değilken ikamet amaçlı alımlar içinse fiyatların düşmesini beklemek gereksiz.
 
Kaynak: Reidin.com FORBES Türkiye'nin her yıl yayınladığı "Emlak Raporu" araştırmasına verileriyle kaynaklık eden Reidin.com, gelişmekte olan ülkeler ile ilgilenen profesyonellerin ihtiyaç duyduğu bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlamak amacıyla tasarlanan dünyanın ilk ve tek global online bilgi servisidir. Gayrimenkul sektörü ile ilgilenen tüm profesyoneller, fonlar, danışmanlar, analistler, markalar, yatırımcılar, inşaat şirketleri, geliştiriciler, kamu kurumları, finansal kurumlar ve yönetim şirketleri Reidin'in müşteri portföyünü oluşturuyor. Şirketin müşterilerine sunduğu Gayrimenkul Bilgi Servisi"nde, gayrimenkul fiyatları ve endeksleri, proje ve bina bilgileri, gelişmiş coğrafi bilgi sistemleri araçları, otomatik değerleme modülü, arz - talep verisi, pazar trend analizi, araştırma raporları, yerel, ülke ve İnternet medyası dahil tüm sektör haberleri, makroekonomik veriler ve şirket profilleri dahil bir çok veri seti bulunuyor. Son dönemde platform üzerinde emlak kiralık ve satılık fiyat trendleri, yatırım geri dönüş süresi, ayrıntılı demografik bilgiler gibi emlak yatırım, kiralama, geliştirme ve finansman kararlarını etkileyecek önemli verilerle ilgili otomatik raporlar üreten bölümler açıldı. ProjectCheck bölümü de markalı projelerin bölge, tip, geliştirici adı ve proje adına göre liste fiyatlarını karşılaştırmaya imkan veriyor 
 
Özer Turan / Forbes

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...