maritbet girişmaritbet
Geleneği modernizme taşıyan Japon ikiliye mimarlık oskarı

Geleneği modernizme taşıyan Japon ikiliye mimarlık oskarı

Mimarlık oskarı olarak tanımlanan Pritzker ödülünü bu yıl Japonyalı mimarlar Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo aldı. İkilinin tasarladığı yapılar Japon geleneğini günümüz ihtiyaçlarıyla sentezleyen bir çizgide...

 

Dünyanın en prestijli mimarlık ödülü Pritzker'i Japon mimarlar Kazuyo Sejima ile Ryue Nishizawo kazandı. Sejima ile Nishizawo'nun, Nagano'daki O-Museum ve Kanazawa'daki 21. yüzyıl çağdaş sanat müzesi projelerinden dolayı 2010 Pritzker Ödülü'ne layık görüldükleri açıklandı. Mimarların tanınmış tasarımları arasında Hollanda Sanat Merkezi, New York Çağdaş Sanatlar Müzesi ve İsviçre'deki Rolex Etüd Merkezi binaları da yer alıyor.


Pritzker'li Japonlar 5 oldu
Hyatt Vakfı tarafından 1979'dan bu yana verilen Pritzker ödüllerinin 34'üncü sahibi, Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa'nın kurucusu oldukları Sanaa mimarlık bürosuna verildi. Hyatt Vakfı Başkanı Thomas J. Pritzker, ödül tarihinde üçüncü kez iki mimarın birarada ödüllendirildiğini belirterek, “1998'de Brezilya'dan Oscar Niemeyer ve Amerikalı Gordon Bunschaft, 2001'de de İsviçre'de ortak büroya sahip Jacques Herzog ile Pierre de Meuron ödül almıştı” dedi.
Bu yılki ödülle birlikte Pritzker ödülü alan Japon mimar sayısı beş oldu. Pritzker'i 1987'de Kenzo Tange, 1993'te Fumuhiko Maki ve 1995'te Tadao Ando almıştı.


Ödül gerekçesi
Pritzker Seçici Kurulu Başkanı Lord Palumbo, jüri değerlendirme raporunda Sanaa mimarlık bürosu ile ilgili olarak şu değerlendirmenin yapıldığını açıkladı:
“Hassas ve güçlü, net ve akışkan, abartılı veya aleni biçimde, kurnaz olmayan fakat ustaca bir mimarlığı aynı anda, aynı eserde ortaya koydukları; barındırdığı faaliyetler ve bağlamları ile başarılı bir şekilde entegre olabilen bir doluluk ve deneysel zenginlik gösteren yapılar ürettikleri; özgün ve ilham verici bir ortaklık süreci ile hayat bulan müstesna bir mimarlık dili oluşturdukları için Kazuyo Sejima ve Ryue Nishizawa'ya 2010 yılı Pritzker Ödülü verilmiştir...”
 

Hayattaki mimarlara veriliyor
Pritzker ödülü her yıl yetenek ve vizyona sahip, insanlığa ve çevreye katkıları bulunan, hayattaki mimarlara veriliyor. Hyatt Vakfı 1979 yılında Jay A. Pritzker ve eşi Cindy Pritzker tarafından kuruldu. Finansmanı Pritzker ailesi tarafından üstlenilen ödüller, milliyet, ırk, köken ya da ideoloji ayrımı yapılmadan veriliyor. Ödül alanlara 100 bin dolar para ve üzerinde Latince firmitas, utilitas, venustas (sağlamlık, işe yararlık, zariflik) yazan bronz bir madalya veriliyor.
Pritzker tarihinden notlar
- Brezilyalı mimar Paulo Mendes da Rocha'nın 2006'da kazandığı ödül Dolmabahçe Sarayı'nda verildi.
- Pritzker ödülü, her yıl farklı bir ülkede düzenlenen törenle veriliyor.
- Ödülü kazan mimarların yanı sıra lisanslı mimarlar, mimarlık fakültesi akademisyenleri ve mimarlık eleştirmenleri de Pritzker'e aday gösterebiliyor.
- Jüri, mimarlık, iş dünyası, eğitim, basın ve kültür alanında tanınmış beş ile dokuz uzmandan oluşturuluyor.
- Ödüle bugüne kadar 47 ülkeden, 500'den fazla kişi ya da kurum aday önerdi.
- Ödülün ilk sahibi Philip Johnson'dır.
- 2004 yılında ödül alan Zaha Hadid, bu ödülü kazanan ilk ve tek kadın mimardır.
- Ödülü 50 yaşında alan Christian de Portzamparc ödülü kazanan en genç mimardır.

 

  • Etiketler:

Yorum Yaz