maritbet girişmaritbet
Ziya Yılmaz, emlaktasondakika.com'a konuştu!

Ziya Yılmaz, emlaktasondakika.com'a konuştu!

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, ekibimizin sorularını yanıtladı.

Gayrimenkul sektörünün lokomotif firmalarından Dap Yapı, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Hem Anadolu hem de Avrupa Yakası'nda çarpıcı projeler üreten Dap Yapı'nın patronu Ziya Yılmaz, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı.

Ürettiği projelerle bulunduğu lokasyonlara önemli katma değerler sağlayan Dap Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, emlaktasondakika.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Konut kredisi faizleri düşer mi? 

"Önümüzdeki süreçte faizlerin yükselmesini gerektirecek bir pozisyon yok; stabil bir seyir izleyecektir. Daha uzun bir vadede ise faizlerin, Avrupa ülkelerindeki standartlarda seyretmesi elbette ki en büyük arzumuzdur"

Son dönemde projelerde açık mutfak kullanımı arttı. Bunun nedenleri nedir? Konut alıcısı üzerindeki etkisi veya projeye bir avantajı var mıdır?

"Halkımızla geleneksel olan büyük ev tutkusu, çağın getirdiği yaşam koşulları ve iş yoğunluğu nedeniyle yerini hızla stüdyo tipi dairelere ve rezidanslara bırakıyor. ‘Açık mutfak' bu tip dairelerde alanın daha efektif kullanılmasını sağlıyor. Modern kent hayatında konutu ile minimum zaman ve para harcamayı hedefleyenlere yönelik tasarlanan rezidans ve stüdyo tipi daireler, çalışan, genç ve orta yaş grubunun yanı sıra, üst düzey yöneticiler, işadamları ve sanatçılar tarafından tercih ediliyor"

Konut fiyatlarındaki artış eğilimi devam eder mi? Arsa fiyatlarının yüksek olduğu söyleniyor. Bu kapsamda ne gibi bir formül üretilebilir?

"Ülkemizde insanlar ev almak için toplu paraya ihtiyaç duyuyor, bu durum konut sahibi olma yaşını yükseltiyordu. Konut kredisi faizlerinin hayatımıza girmesiyle manzara hayli değişti. Çalışan genç kesim, banka desteğini alarak kira ödemek yerine uzun vadeli kredi imkanından yararlandı ve kendi evinin sahibi oldu. Dolayısıyla krediler konut satışlarının önünü açtı, piyasalardaki canlanmayı tetikledi"

"Konut kredilerindeki artışlar, yıllarca uzun vadeli kredi olanaklarından yoksun kalan sektörü ve alıcıyı yoruyor. Gayrimenkul sektörü ne denli desteklenirse, istihdam, finansal dönüş ve inşaat yan sanayii de o kadar çok canlanacaktır"

"Konut kredileri 2005'ten itibaren hayatımızın merkezine yerleşti. O dönemde bankalar faiz düşürme ve vade uzatma yarışına girdiler. Gayrimenkul sektörü, en canlı dönemlerini yaşadı. Bugün, geçmişe oranla konut kredisi kullanımı çoğalmış olmakla birlikte, konut kredilerinde yaşanan artışlar kırılganlığa sebep oluyor. Zaten inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzünden maliyetlerde belli bir artış yaşıyoruz. Demire ve çimentoya yapılan zamları ya da arsa fiyatlarındaki yükselişleri sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz. Başka bir deyişle kendi kredilendirme sistemimizle, kendi özkaynaklarımızı devreye sokuyoruz"

Geçmiş yıllara göre tüketici alışkanlıkları değişti mi? Konut alıcıları nelere dikkat ediyor?

"Vatandaşın bir ev satın almak için borçlanmayı göze alabilmesi için, kullandığı kredinin geri ödenebilir olacağına inanması lazım. İnsanlar gelirleri arttıkça ev almaya yöneliyorlar. Son yıllarda konut arzı katlanmasına rağmen fiyatlar yine de artıyor. Çünkü, talep arzdan canlı. Türkiye'deki konut fiyatlarının girdiği artış süreci bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek"

Doğru proje sizce nedir? Ev alacaklara ne gibi önerilerde bulunursunuz?

"Konut projelerinde rüştünü ispat etmiş markalar tercih edilmeli… Projenin yükseldiği bölgenin gelişen ya da gelişime açık bir yer olması bu anlamda çok önemli.  Merkezi bir konumda yer alan konut hem yaşamak  hem de yatırım için her daim avantajlıdır. Özellikle aileler hedef kitle olduğunda sosyal etkileşim alanlarının varlığının konutlar için vazgeçilmez olduğu inancındayım"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi
  • 18.05.2022 17:18

Konut sektörü temsilcileri Bakan Nebati ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berek ...

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!
  • 14.02.2022 17:07

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz ediliyor!

Pandemi döneminde geliştirdiği ‘Sağlıklı Ev’ konseptini gayrimenkul sektörüne ka ...

Ziya Yılmaz ''Enflasyona karşı koruyacak en güvenli liman konut''
  • 14.01.2022 15:23

Ziya Yılmaz ''Enflasyona karşı koruyacak en güvenli liman konut''

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Küresel Konut Fiyat Endeksi'nin ...

Validebağ Konakları basına tanıtıldı
  • 02.10.2017 14:20

Validebağ Konakları basına tanıtıldı

DAP Yapı, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Validebağ’da gelişt ...